Kulinaire: Wat is top in de Venlose restaurantwereld?

11 september 2020 | Leestijd: 2 minuten

Vroeger waren vrienden, bekenden en familieleden betrouwbare referenties, maar wie tegenwoordig uit gaat eten kijkt vaak naar de recensies op bijvoorbeeld TripAdvisor, The Fork of – meer algemeen – Google. Ja, daarin onderscheiden wij Venlonaren zich niet van andere wereldburgers.

Tekst: Alex Khanna (freelance kok) | Beeld: Leon Vrijdag

Zoals we net als andere wereldburgers denken dat we blindelings op die sites kunnen vertrouwen, dat we de keuze die we maken op basis van internetbeoordelingen de beste is. Niets is echter minder waar. Zo zijn er zaken die het niet nodig vinden in de schijnwerpers te staan, die niet adverteren of betalen om hoog in een of andere ranking te staan.

Begrijp me niet verkeerd, die ranking is in een aantal gevallen zeker ook gebaseerd op de ervaringen van uit-eters. Bepaalde rankings zijn ook onafhankelijk. Zo hebben we in Venlo het met een Michelin-ster bekroonde restaurant Valuas. Met tevens een brasserie die al jaren een Bib Gourmand heeft. Dat laatste staat voor een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding van een driegangenmenu van maximaal 37 euro. En zover ik kan beoordelen is de ranking van Michelin onafhankelijk en heeft die niets met advertenties te maken.

Maar goed, wat ik met deze column wil beogen is om even de spotlights te zetten op mijn, maar ook jullie favoriete restaurants. Horecazaken die niet in allemaal toplijsten op internet prijken, wellicht wat anoniem zijn, maar wel de moeite waard om eens te bezoeken. Een trigger dus om even na te denken over de ietwat vergeten of juist nog wat onbekende restaurants in Venlo.

Komt er al een naam naar boven? En wat is die dan. Is het een Frans, Turks, Marokkaans, Italiaans of om het even wat voor restaurant? Kortom, ik ben benieuwd wat de favoriet van de lezer is. Niet alleen om betreffende ondernemer in deze tijd een hart onder de riem te steken, maar gewoon om hem of haar de credits te geven die hij/zij verdient. Waar dat op gebaseerd moet zijn? Kan de keuken in zijn algemeen zijn. Een meer dan gedenkwaardig gerecht. Zijn er nog horecazaken met echt Venlose gerechten op de kaart? Kortom, wat is de nummer 1 van de lezer? En dan pur sang. Niet gebaseerd op internetverwijzingen of advertenties, maar recht uit het hart.

Mag ik een voorbeeld geven? Laatst viel mij op dat wij maar één Indiaas restaurant hebben in Venlo, een zaak die wel al jaar en dag bestaat, maar eigenlijk een soort goed bewaard geheim is. Dat die zaak al zo lang bestaat komt mijns inziens ongetwijfeld voort uit het feit dat er gewoon goed wordt gekookt in combinatie met gastvrijheid. Natuurlijk is de Indiase keuken heel uitgesproken, met een kruidengebruik waar de gemiddelde Nederlander soms buikrispingen van krijgt. Maar dat is een kwestie van wennen, en smaak. Stel je ervoor open en laat je meenemen in een andere eetcultuur.

Dat is dus mijn tip. Hoor ik snel wat jullie favoriet in Venlo is? Wie weet hebben wij er dan binnenkort ook een nieuw adresje om te bezoeken bij.

 

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad