Kulinaire: zet je ego opzij

23 oktober 2020

Tja, hoe zal ik beginnen, waar zal ik beginnen? Met de open deur, met wat iedereen al weet: dat we als horeca weer de deuren hebben moeten sluiten. Vervelend, of beter en laat ik maar recht voor de raap zijn: klote.

Tekst: Nicky van den Beuken (Restaurant Chez l’ Hêtre) | Beeld: Peter Janssen

Maar goed, dat zagen we met z’n allen wel een beetje aankomen, toch? Met al die illegale feestjes, met de ik-doe-niet-meer-mee-mensen, de ontkenners, de complotdenkers. Hoewel ik anders wilde, zei mijn gevoel de afgelopen periode: we gaan weer dicht, moeten weer dicht.

Gelukkig kregen we na vorige week dinsdag, nadat het onheilsbericht was uitgesproken, een klein cadeau van de regering: woensdagavond mochten we nog open blijven. Fijn, al denk ik dat het voorlopig de laatste keer is geweest dat ik dertig gasten in huis had. En met mij veel horeca-ondernemers. Opnieuw mogen we, kunnen we niet doen waar we goed in zijn: mensen een leuke, gezellige avond uit bezorgen. Die tegenslagen en onduidelijkheid maken het dat de culinaire moraal steeds moeilijker is te vinden en vast te houden.

Want laat ik eerlijk zijn, vaak vraag ik me ’s morgens als ik opsta af waar ik het voor doe. Dan zoek ik maar naar positieve ankerpunten, naar de dingen die de dag toch leuk maken, hoe moeilijk het af en toe ook is.

Hoewel het meestal even zoeken is, kom ik die positieve dingen op een gegeven moment toch wel weer tegen. Om op die manier de moed er maar in te houden. Dan zie ik de creativiteit bij mijn collega-ondernemers, de samenwerkingen die ontstaan, de switch van gasten ontvangen naar afhalen en bezorgen, om op die manier de mensen een leuke avond te bezorgen, maar dan thuis.

Maar lieve mensen, op de lange termijn gaat de horeca het op deze manier niet redden. Hoe dan wel? In mijn ogen redden we, en dat geldt niet alleen voor de horeca, het alleen als we ons aan die paar eenvoudige regels houden. De regels die o zo belangrijk zijn om het aantal besmettingen terug te dringen.

Dus houd je aan die regels, denk eens goed na, doe aan zelfreflectie, zet je ego opzij en heb oog voor het algemeen belang. Doen we dat met z’n allen, dan is deze hele nare periode des te sneller voorbij. Stel dat we vanaf nu allemaal afspreken dat we gewoon doen wat ons wordt gevraagd: afstand houden en op je hygiëne letten. Enkele maanden geleden is al gebleken dat we zo de zaak weer onder controle krijgen. En als dat lukt kunnen we weer terug naar normalere omstandigheden, kunnen we hopelijk tijdens de feestdagen genieten in de horeca.

 

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad