Lelijk

20 april 2021

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen

Onlangs was ik op bezoek bij woningcorporatie Woonwenz, waar – toen ze nog onder een andere naam actief waren – in een ver verleden mijn grootvader van moeders kant nog werkzaam voor schijnt te zijn geweest (of was het die andere corporatie?). Het ging onder andere over de lelijke plekken die Venlo ooit telde en waarvan een groot deel inmiddels een wat fraaier aanblik heeft gekregen. Mede dankzij Woonwenz.

We kregen het ook over monumentale panden, aansprekende gebouwen waarvan er een aantal van de sloophamer werd gered mede dankzij Woonwenz. Want zonder ingrijpen was het Rijks HBS-gebouw waarschijnlijk een parkeergarage geweest, waren Metropole en het Bondsgebouw wellicht tegen de vlakte gegaan. En wat te denken van het Nedinsco-complex. Ja, het merendeel van de Venlonaren vond ooit dat het maar beter kon worden afgebroken. De hemel zij dank – niet dat bovennatuurlijke krachten er iets mee te maken hebben – bleef het fraai staaltje Bauhaus-architectuur overeind.

Heeft Venlo dan geen lelijke plekken meer? Jazeker wel. Neem het voormalige Hema-onderkomen. Binnen hangt nog wel iets van die Hema-nostalgie, maar hoe krijg je het in godsnaam – opnieuw niets bovennatuurlijks – voor elkaar om er weer een spuuglelijke winkel in te proppen. Ik liep er recent, als zo vaak, langs en hoorde twee jongen meiden er een bijzonder laatdunkende opmerking over maken. Snel tegen de vlakte ermee.

En de Keulsepoort wordt dan wel fraai opgeknapt, zolang die lompe kolos staat waar ooit café-restaurant National stond, zal het gebied altijd een rafelrandje hebben. Het verhaal van National is treurig, zoals dat van veel verdwenen Venlose monumenten. Wat dat betreft is, het is een bekende uitspraak in onze stad, er in de decennia na de Tweede Wereldoorlog meer Venloos erfgoed tegen de vlakte gegaan dan in die oorlog zelf – overigens niet alleen in Venlo. Alles in het kader van de vooruitgang, de vernieuwing.

Op zich is er niets mis met verandering, als het maar gepaard gaat met verbetering. Je kunt nu eenmaal niet bij alles in nostalgie blijven zwelgen onder het mom dat het vroeger zoveel beter was. Dat was het vaak niet, wel anders. En foto’s kunnen valse boodschapbrengers zijn, het wordt al snel idyllisch.

Dat geldt in mijn ogen overigens niet voor National en het er tegenover gelegen hotel Germania, op wiens plek eveneens een weinig aansprekend bouwwerk werd neergezet. Van National en Germania komen nog geregeld foto’s voorbij. Dan probeer ik me, met ook de beelden van de vernieuwde Keulsepoort in het hoofd, zo voor te stellen hoe het gebied er over enkele maanden zou hebben kunnen uitzien als die twee monumentale panden behouden waren gebleven. Een gebied dat nog nadrukkelijker dan voorheen de entree naar de binnenstad wordt.

Maar met ‘als’ en ‘dan’ snij je geen hout: het is zoals het is. Laten we hopen dat het nieuwe onderkomen van museum Van Bommel van Dam – met die naar mijn mening bijzonder fraaie hoofdentree – de aandacht afleidt van de lelijke overbuur. Want ik ben bang dat die nog een tijdje blijft staan.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad