Na liever niet naar binnen, nu ook niet meer pinnen

8 maart 2022

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen

Wat is dáár aan de hand, zo vroeg ik me afgelopen week af toen ik een rij wachtenden tot om de hoek van de ING Bank aan de Venlose Keulsepoort zag staan. Wordt daar geld weggegeven was mijn eerste naïeve gedachte – zo naïef dat hij nauwelijks de kans kreeg zich in mijn hoofd te nestelen. Geld werd er inderdaad weggegeven, of uitgegeven, door, ja, euh,  niet meer de eigen pinautomaat maar door het nieuwste verzinsel van de bankwereld, de geldmaat – hoe handig, dat gegoochel met het woord ‘maat’ alsof het ding onze vriend is en de banken ons ermee een gunst verlenen.

Niets van dat alles. Onder het mom van vernieuwing – de geldmaat dus – wordt de bankklant weer iets verder van zijn geld weggehaald. Want in totaal zijn er, zo las ik op de site van RTL Nieuws, het afgelopen jaar 900 pinautomaten weggehaald waar niets anders voor in de plaats kwam. Om dat te illustreren: tegenover de ING Bank ligt ABN Amro. Ooit aan de buitenzijde goed voor twee pinautomaten. Later werd dat er één, maar kon je binnen ook geld uit muur halen. En nu, nada, nakkes, noppes, geen enkele pinautomaat meer. Natuurlijk was er die plofkraak, maar houd dan binnen een stukje service op niveau.

ABN Amro is de bank waar ik al bijna mijn hele leven klant ben. Het begon ooit toen het nog Amro was, met de Zilvervloot. Sparen tijdens je tienerjaren met aan het eind ook nog een leuk rentebedrag of zoiets. En als bonus een digitaal horloge met van die computercijfers, destijds bijzonder hip. De bank zat nog even verderop, waar nu de HAS is gevestigd (in de kelder bevindt zich nog altijd een forse kluis). Ze zagen je graag komen, tenminste dat meende ik uit het altijd vriendelijke glimlachen van de dames en soms een heer op te mogen maken. Of je nu een ‘geeltje’ kwam storten of een paar ‘joetjes’ wilde opnemen. Diverse loketten naast elkaar, een en al bedrijvigheid.

De bank verhuisde naar even verderop en kreeg zijn dubbele naam. De vooruitgang zorgde voor meer bankgemak. Dankzij de pinautomaat haalde je buiten geld uit muur, pinnen bij het winkelen is inmiddels een vanzelfsprekendheid en met de komst van het thuisbankieren hoef je voor veel bankzaken feitelijk niet eens meer de deur uit. Waardoor de plaatselijke kantoren meer en meer overbodig zijn geworden. En sluiten of worden ingekrompen – een vicieuze cirkel.

Natuurlijk moeten we ons niet blijven wentelen in hoe het ooit was; we willen vooruit, niet achteruit. Toch, om met een positieve noot te eindigen, hoe sporadisch ik er ook binnenloop, ik ben blij dat er nog bankvestigingen in Venlo zijn. Waar vriendelijk glimlachende medewerkers je behulpzaam zijn. De vraag is echter hoe lang nog; ik vrees hun bazen…

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad