Nostalgische pislucht

28 september 2021

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen

Laten we het, nu alles in kannen en kruiken is, nog even over de Keulsepoort hebben. Overigens, niet alles is in kannen en kruiken. Zo moet er, begreep ik, nog groen aangeplant worden – het najaar is daarvoor blijkbaar het meest geëigende jaargetijde. En er komt nog meer openbare kunst. Om het geheel nog een beetje fraaier te maken.

Want ja, het is een fraai geheel geworden. Zonder ‘gäöt’, dat is inmiddels nostalgie. Maar al met al is het een entree die Venlo waardig is. Er is kunst, er is groen, er zijn terrassen. Een levendig gebeuren dus. De bezoeker die via die kant de stad binnenloopt, zal er zich meteen thuis voelen, hoop ik althans.

Wel jammer dat er niet stevig is doorgepakt en alle auto’s uit het gebied zijn verbannen. Kan niet, hoor ik nu al roepen en dat snap ik ook wel. Want via de Keulsepoort kom je in de Spoorstraat en Dominicanenstraat en daar liggen kostbare parkeerplaatsen. Die overigens ook via de Koninginnesingel te bereiken zijn maar dat moet dan via een van de meest onoverzichtelijke kruisingen in de Venlose binnenstad, die bij het HAS-gebouw. Daar gaat het dusdanig vaak mis dat dichtgooien de enige zinvolle oplossing is. Terug naar vroeger, beetje nostalgie.

Verbannen kun je wel de gemotoriseerde tweewielers. Want zeker op drukkere dagen als treinen en bussen leegstromen is het vaak een processie van kooplustigen die richting binnenstad trekt. Dat daar fietsers tussendoor laveren is nog tot daar aan toe, maar scooters en brommers moet je daar niet willen, althans zeker niet op het plein voor het Limburgs Museum. Maar goed, als borden en straatteksten elders in de stad niet werken en er vooralsnog slechts flitscontroles worden uitgevoerd zal de situatie er niet snel veranderen.

En dan moet me nog iets van het hart, op het gevaar af dat de lezer me nu een zeikerd vindt. Dat is het voormalige postkantoor. Fraai getransformeerd tot een alle mensen welkom hetend museum. Heel uitnodigend stonden de deuren van museum van Bommel van Dam aan de voormalige voorzijde de afgelopen weken open – iets waar het goede weer debet aan was. Daarnaast is er de fraaie nieuwe entree, de parkentree, die door zijn open karakter de bezoeker als het ware als vanzelf naar binnen begeleid.

Wat me dan vervolgens tegenvalt, is de smoezelige uitstraling van de ernaast gelegen vleugel. Verantwoordelijkheid KPN, ik weet het. En wellicht is er al over gesproken en staat er binnenkort iemand met een sopje en poetsdoek de boel te kuisen. Wat dan zeker niet mag worden vergeten is dat plekje helemaal in de hoek. Dat plekje dat vaak dienst deed als overnachtingsplek. Dat plekje dat heel wat smoezeliger is dan de rest van de gevel. En waar een weerzinwekkende pislucht hangt. Al jaren en jaren. Je zou het nostalgie kunnen noemen. Maar waar we wellicht met weemoed terugdenken aan de ‘gäöt’, daar mag die lucht voorgoed naar de krochten van ons collectieve geheugen worden verbannen. We hoeven niet alles van vroeger te koesteren.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad