(On)gezellig

1 december 2020

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen

Kerstmis valt vroeg dit jaar. Volgens mij waren eind augustus achter de ramen al de eerste kerstbomen te zien en Andy Williams zingt al een eeuwigheid dat het ‘the most wonderful time of the year’ is. December is de maand van de gezelligheid en dat komt zo rond kerst tot een hoogtepunt.

Ja, het is 1 december, het begin van de feestmaand, voor velen weken vol gezelligheid. Voor anderen overigens, en dit niet terzijde, juist niet. Laten we bij het blije deel van de bevolking blijven. Eerst het wat gedevalueerde (jammer genoeg) Sinterklaasfeest, dan op naar de hoofddis, Kerstmis, en als bijzonder nagerecht Oud op Nieuw. Tussendoor volop funshoppen en aan de glühwein en warme chocomel.

Normaal gesproken. Maar dit jaar is niets normaal gesproken. Het wordt een van de meest ongezellige feestmaanden sinds mensenheugenis. Natuurlijk, we proberen er nog iets van te maken, gaan ongetwijfeld heel creatief om met het aantal mensen dat we op eerste kerstdag of nieuwjaarsdag mogen ontvangen, maar het blijft behelpen.

Dat geldt ook voor het doen van inkopen, ter ondersteuning van Sint en de Kerstman. In Venlo ging het afgelopen weekend, ondanks Black Friday, nog wel goed. Even verderop, in Roermond, en diverse plaatsen wat verder weg liep het echter gierend uit de klauwen. Wat nogal vreemd is, gezien het tot in den treure herhaalde verzoek om een beetje doordacht te gaan shoppen. Dus niet allemaal tegelijk en niet in groepen – gespreid winkelen noemen ze dat. Zeker nu thuis werken voor veel mensen dagelijkse kost is, lijkt het me niet zo moeilijk om in plaats van zaterdagmiddag even op dinsdag de stad in te gaan.

Zo zag ik zondag bij een in deze tijd razend populaire geurtjeswinkel in de Venlose binnenstad een rij voor de deur staan – ja, ondanks dat het niet uit de hand liep toch hier en daar wachtenden voor de deur – terwijl ik er een dag later, maandagmorgen, vrijwel als enige rondliep. Ja, ik heb als binnenstadbewoner misschien gemakkelijk praten, alles ligt om de hoek. Maar ook als je vanuit een buitenwijk of van buiten de stad komt shoppen, moet het met een beetje nadenken en plannen goed te doen zijn om ergens doordeweeks je slag te slaan.

Maar het is lastig. Voor veel mensen is dat op zaterdag winkelen een uitje, ‘fun’. Gezellig, zei een jongedame van de week bij het 8 uur journaal. Ze vond het op zaterdag nu eenmaal gezelliger dan door de week. Begrijpelijk in gewone tijden, maar nu niet. Nu is het even niet gezellig. Of in ieder geval stukken minder. Moeten we roeien met de riemen die we hebben. Dus zetten we bij 25 graden alvast de kerstboom. Mag Sky Radio al in september kerstmuziek draaien. En proberen we het op tal van andere manieren toch nog een beetje sfeervol te maken.

Met z’n allen op zaterdag winkelen hoort daar niet bij. Maar echt, door de week is het ook goed te doen. Je hebt wat meer ruimte en krijgt net iets meer aandacht dan als de winkel vol staat. Dus gezellig winkelen deze decembermaand, dat gaat ‘m niet worden. Een troost heb je: over een jaar is het weer december.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad