platgeslagen-afscheid-van-een-sociale-appel-met-blauwe-plekken

21 januari 2022

Nog even en dan zijn woensdag 16 maart lokale verkiezingen voor de gemeenteraad. Wie worden de komende vier jaar onze volksvertegenwoordigers in het Venlose gremium? En wie gaat tezamen met Antoin Scholten het nieuwe College van Burgemeester en Wethouders vormen?

Tekst: Toine Schreinemachers | Beeld: Peter Janssen

Er staat heel wat te gebeuren komende weken. Kandidatenlijsten zijn compleet en strijdplannen gereed. Op gevoel belooft het vuurwerk te worden. Of loopt alles met een poederschot af? Wie de kandidatenlijsten bekijkt ziet veel nieuwe gezichten en verschuivingen. Elixer voor fraaie beloftes.

Uiteraard zijn er ook de nodige afvallers. Na jaren zitting te hebben genomen in de gemeenteraad en zelfs het college gaan we roemloos afscheid nemen van de SP. De partij houdt zich de komende vier jaren afzijdig. Reden hiervoor is eigenlijk het vertrek van ‘admiraal’ en voormalig fractievoorzitter Ton Heerschop. Mede door diens besluit is de SP verworden tot een sociale appel met blauwe plekken. Vanuit een coalitie is het anders besturen dan in de oppositie, en dat blijkt alhier terdege.

Opmerkelijk mag dit zeker genoemd worden. Een bestuur vindt dat er geen geschikte kandidaten meer voorhanden zijn om een aanvaardbaar toekomstig strijdplan te voeren. En wandelt daarmee samen met Heerschop hand in hand de raadszaal uit. Heeft fractievoorzitter Angelique Weingarten, samen met haar kornuiten, liggen slapen? Niet kundig geanticipeerd op mogelijke mutaties?

De absentie van de SP mag eveneens gezien worden als een brevet van onvermogen voor nog zittend wethouder Alexander Vervoort. Hij wordt door de uittreding van zijn eigen partij weggezet als een flesje oraal rozenwater en kan een verdere politieke carrière op z’n buik schrijven. Te veel beloftes, te weinig gewenste daadkracht. Wellicht kan hij zich nog als vrijwilliger nuttig maken in een gemeenschapshuis of als badmeester. Daar ligt tenslotte nog werk genoeg.

De successen van de Venlose SP waren in de laatste vier jaar easy op de hand van een gepensioneerde timmerman te tellen. Voor de uitglijders hebben we waarschijnlijk twee handen nodig. Voor de eenvoudige rekenaars onder ons gaan we er dus weinig tot niets aan missen. Toch oprecht jammer voor de rechtgeaarde Venlose socialist. Door hun vertrek worden vier raadszetels aangeboden tegen het hoogst aanneembare bod.

De komende weken nemen we je mee in de wie, hoe en wat van de aankomende Venlose politiek. Er valt zeker wat te beleven. Wie maakt de mooiste beloftes? Wie heeft de grootste schare volgelingen? Of wie maakt er nog een fraaie buikschuiver? We houden het in de gaten en trappen hiermee officieel de publieke beoordelingsfase af…

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad