Platgeslagen: Cupido, Venlonaer van ’t Jaor 2020

29 december 2020 | Leestijd: 2 minuten

Nu het jaar ten einde loopt, komen de jaarlijkse terugblikken weer volop in beeld. Hoogtepunten lijken er nauwelijks te bestaan dit jaar. De wereld draaide door, letterlijk en figuurlijk. Wie was de echte held van 2020?
Tekst: Toine Schreinemachers| Beeld: Peter Janssen

Als zelfs het stichtingsbestuur van Venlonaer van ’t Jaor besluit de titel over 2020 niet uit te reiken wordt het gesprek bloedserieus. In samenspraak met het adviescomité nam voorzitter Toine Hazenbosch die beslissing begin deze maand. Geen heldenverering in een jaar waarin het leven veranderde voor iedereen was de officiële verklaring.
Een held is geen winnaar of verliezer. Een held is iemand die iets weet te bewerkstelligen zonder er zelf beter van te willen worden. Een held vraagt niets, een held acteert uit medeleven en passie voor anderen. Winnaars en verliezers zijn er al genoeg anno 2020, helden blijkbaar nauwelijks.
Zo was de zorg van Vie Curi binnen een jaar verworden van ultieme helden tot ordinaire winnaars. Het gesteggel over meer loon en bonussen deed hun status geen goed. Mooi onderhandelt, maar je verliest je heldenstatus ten faveure van harde munten. Buiten het respect wat ze overigens wel verdienden. Maar dat zijn er meer.
Eveneens het respect voor Ruud Bettinger en zijn misdienaars. Enkel voor z’n vasthoudendheid dan. Als aangeschoten wild stond hij op tegen de geldende regels en adviezen. Dat kan, dat mag voor eigen parochie. Doch, het geforceerd overbrengen van een geloof stuit al tegen de borst sinds westerse paters de donkerste contreien van Afrika bezochten.
Zijn het dan Venlose ondernemers die een heldenstatus verdienen? Ten dele. Er zijn ondernemers die enkel de klaagzang aan de broek hebben. Én er zijn ondernemers die alles uit de kast hebben getrokken om hun bedrijf intact te houden. Deze groep gedroeg zich dus als een gespleten persoonlijkheid. Er waren winnaars en verliezers, geen helden dus.
Is het Venloos burgervader Antoin Scholten die een heldenrol heeft vervuld? Hij die enkel als boodschapper vaak gekielhaald werd in publieke opinies? Hij die de informatie van specialisten moest verwoorden, met als beloning pek en veren? Antoin was kandidaat, echter een voorzitter van vermeld adviescomité valt zelf buiten alle status heros. Soms is het beter een functie niet aan te nemen.
Daarom het verzoek engel Cupido uit te roepen tot buitengewoon Venlonaer van ‘t Jaor 2020. Cupido bracht mensen samen met een bovennatuurlijke verbinding. Een verbinding geleest op warmte en begrip, ongeacht afstand. Het draait om het gevoel iets met een ander vrijwillig te willen delen. Genieten van én met elkaar, anno 2020 meer dan ooit. Met pijlen als vaccin.
Volgend jaar wordt een knuffelrecord in foetushouding verbroken, op de Markt in Venlo. Cupido, gevleugelde vriend, mijn stem heb je…

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Containertuintjes fleuren Venlose binnenstad op

Containertuintjes fleuren Venlose binnenstad op

In de Venlose binnenstad worden tien zogenaamde containertuintjes geplaatst. Deze op maat gemaakte plantenbakken moeten de verrommeling bij de ondergrondse containers tegengaan. Tegelijkertijd dragen ze bij aan het vergroenen en opfleuren van de Venlose binnenstad....