Platgeslagen: Erwin Boom, interim-Sinterklaas voor ondernemers

10 november 2020

Hij zou zich eigenlijk dit jaar een beetje verdacht opstellen. Geen massaal bezochte intocht, geen volle zalen en geen rondtocht. Om over zijn secondanten nog maar even te zwijgen. Want zwijgen is goud en denken in kleur is anno 2020 verworden tot aangeschoten wild. In Venlo gaat echter alles vaak anders, dat geeft ook de ‘schmuck’ aan de stad. Soms positief, soms negatief maar het lijkt alsof het altijd anders moet. Zo ook nu.

Tekst: Toine Schreinemachers| Beeld: Peter Janssen

Afgelopen week werd vernomen dat ondernemers uit de binnenstad hun Reclamebelasting én hun Terrasvergunning voor 2021 financieel aangeboden krijgen. Een cadeau van interim-Sinterklaas Erwin Boom. De Venlose wethouder van economie bleek zich goed te hebben ingelezen in het poststuk van ondernemersvereniging Venlostad.com: help de lokale ondernemer voordat er een kaalslag ontstaat in de kronkelende straatjes van deze eigenzinnige stad.

Dit steunpakket is niet het eerste aangebodene. En waarschijnlijk ook niet het laatste, helaas. Vanuit het Rijk zijn er vele vormen van ‘handophouden’ aangeboden aan ondernemers. Vaak terecht, doch zeker zo vaak misbruikt. Op lokaal niveau waren er eerder ook reeds dankbare financiële initiatieven voor ondernemers. Gevolgd door verruiming van terrasmogelijkheden. Wethouder Boom was er alles aan gelegen de krijsende ondernemer de helpende hand te bieden.

Het besluit tot vrijstelling Reclamebelasting en Terrasvergunning zal ongetwijfeld in rap tempo aangenomen zijn dankzij een goed gevulde staatskas in Venlo. Er is geld te verdelen en zielen te winnen. Het is de kunst echter geld te laten circuleren. Dat is de essentie van ondernemerschap, broederschap en groei. Een herhaalde platgeslagen schenking draagt hiertoe helaas niet aan bij, het is té eenzijdig. Het lijkt nu tijd voor iets anders. Het lijkt tijd voor wederkerigheid.

Het zou interim-Sinterklaas Boom sieren hierin een duidelijk statement te maken. Eenrichtingsverkeer werkt alleen in een gesloten en beperkt cirkelmodel. Het is de weg van de minste weerstand. Gemeente Venlo helpt ondernemers en dezelfde weg wordt wederkerig bewandeld is juister. Je schenkt, en krijgt er iets waardevols voor terug. Het zou de kracht van de stad (en het onderling vertrouwen) een status aparte geven.

Het is nu aan de partijen om hierover met elkaar in discussie te gaan. Over het er bewust van zijn dat het leven bestaat uit nemen én geven. Dat versterkt de onderlinge band, kweekt wederzijds respect en dito begrip. Vol verwachting klopt het hart wie de eerste aanzet gaat geven, ondernemers of de interim-Sinterklaas. Beide machthebbers hebben de sleutel in handen om de poorten van de stad te openen en niet enkel de brievenbus of schoorsteen te gebruiken…

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad