Platgeslagen: Leon Bastiaans, verlosser of kamikazepiloot?

30 maart 2021

Amper de landelijke verkiezingen achter de rug bereikte ons het nieuws dat Leon Bastiaans de lokale Venlose politiek wil betreden. Het lijsttrekkerschap van VVD Venlo is zijn nieuwe ambitie. Middels een uitgekiend stappenplan bewerkte het provinciale statenlid een ongeplaveide weg richting het mogelijke fractievoorzitterschap van VVD Venlo.

Tekst: Toine Schreinemachers| Beeld: Peter Janssen

De huidige VVD-fractie voert in Venlo oppositie op haar eigen wijze. Een doorn in het oog van veel liberalen en ‘de verlosser’. De fractie straalt geen positieve energie uit en Bastiaans verwacht kansrijker te zijn dan de hele huidige fractie. Kortom, de huidige fractie, inclusief voorzitter Marianne Steenmetz, heeft er een puinhoop van gemaakt. Kritiek mag/moet, zeker intern. Maar om dit vervolgens publiekelijk zó breed weg te zetten verdient absoluut geen schoonheidsprijs. Niet vreemd voor iemand die groot geworden is met vuile werkhanden.

Als schrijver van zijn eigen pleidooi meldde Bastiaans zich bij het dagelijks bestuur. Onder het credo ‘alles moet anders’. Dat hebben we vaker gehoord. Het bestuur luisterde aandachtig met decadente sigaren en kaviaar. Een panklare leidraad voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022? Té mooi om waar te zijn. Het lijkt een brevet van onvermogen. Een bestuur bedenkt, stuurt en bewaakt een programmalijn. Hierna worden de meest geschikte kandidaten gezocht om dit tot uitvoering te brengen. Door deze weg omgekeerd te bewandelen legt het bestuur direct een tikkende tijdbom onder haar eigen kunnen en partij.

Leon Bastiaans, voormalig zuiger van grote klasse, kent en praat de taal van de straat. Een eigenschap om in ieder geval genoeg roering te bewerkstelligen, dat blijkt. Populisme is hem niet vreemd. Werkethiek overigens ook niet, waarvoor chapeau. Allemaal afdoende voor groot carnavalesk volksvermaak, twijfelachtig om een politieke fractie te leiden. De straat praat namelijk ook té graag en té snel.

Dat dit tot nu is gelukt, is met dank aan het dagelijks bestuur van de VVD. Onder aanvoering van voorzitter Hans-Dick Terhenne werd in pluche achterkamertjes een snode plan bedacht de huidige fractievoorzitter Steenmetz terzijde te schuiven. Door het zich vooraf te scharen achter kandidaat Bastiaans heeft het bestuur op voorhand reeds een extra belasting opgeworpen voor aankomende ledenvergadering. En belasting wordt beschouwd als noodzakelijk kwaad.

Wordt Bastiaans op deze ledenvergadering de enige kandidaat fractievoorzitter? Of rekt Steenmetz nog éénmaal haar gekrenkte rug? Wellicht zijn, in deze, de leden het verstandigst. Zij mogen kiezen en blanco stemmen is ook een stem. Dit jaar echter een stem tegen zelfreflectie van bestuur en een slecht voorbedachte kamikaze…

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Bowie in Venlo

Bowie in Venlo

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen David Bowie kwam voorbij. Op televisie uiteraard – stel je voor, het zou wat zijn. Terug in de tijd, een optreden tijdens zijn Ziggy Stardust-tour in de Hammersmith Odeon. Voorafgaand aan afsluiter Rock ‘n’ Roll Suicide...