Platgeslagen: Transgender duif als cultfiguur

27 april 2021

De duif uit de St. Martinusbaseliek trok afgelopen week meer bezoekers naar de webcam dan consumenten naar de Venlose binnenstad kwamen in de afgelopen maanden. Zonder een afspraak te maken nestelde deze duif zich binnen handbereik naast het nest van de slechtvalk. Fraai stukje corona-entertainment.

Tekst: Toine Schreinemachers | Beeld: Peter Janssen

Moeder duif heeft blijkbaar ballen en is daarmee wellicht ’s-werelds eerste transgenderduif. Of een Truuj Bolwaterduif? Ze bouwde moedwillig een nieuw kraambed nadat het eerste exemplaar was afgeworpen door vader slechtvalk. En ze is vastberaden haar eerst wegvliegende unisex-spruit te vernoemen naar Joop Janssen, bevlogen duivenspotter, eminent voorzitter van Wijkoverleg Binnenstad én cameraman van de webcam.

Tot dusver kunnen we spreken van een sterk staaltje verbroedering met verhoogde acceptatiegraad. Daar kan de politiek nog iets van leren. Het tafereel voelt alsof Sigrid Kaag en Caroline van der Plas met opgetrokken benen in een tochtige Venlose kraamkamer debatteren over het aanblijven van Mark Rutte. En ondertussen kijkt de wereld watertandend mee wat er uit rolt.

De duif verwerft zich een cultstatus in de stad alwaar, om in gevleugelde termen te blijven, een carnavaleske optocht met elitaire haan nog nooit zo veel publiek trok. Wars van publieke opinie en vooroordelen, wachtend op een uitkomende foetus. Net zoals geboren Venlonaren.

Venlo in de internationale spotlights, het kan verkeren. Dankzij een basiliek, webcam en twee gevleugelde vriendinnen. Soms komt iets gewoon aanwaaien. En soms waait er helaas iets weg, zoals een lokale voetbaltrots. Venlose Vrije Vogels heeft ook iets cultachtigs.

Dat wordt nog wat als binnenkort de Keulse Poort, Museum Van Bommel van Dam 2.0, Maaspark Lage Loswal, Parkeergarage Arsenaal én het Parkcafé hun bouwveren afschudden. Venlo gaat weer met de kuikenborst vooruit, net zoals lokale wethouders die menen dit allemaal mogelijk te hebben gemaakt.

Het ruikt ook naar nieuw ondernemersbloed in de Venlose binnenstad. Er zijn ontwikkelingen die nog verder uitgebroed moeten worden. De wederkerige Pruis zal over een half jaar niet weten wat hij ziet. Een herontdekking van het Venlose stadscentrum. Een invasie waard, wederom ontwaakt Venlo uit zware tijden met een duif als frontsoldaat.

Het schouwspel tussen duif en slechtvalk lijkt echter slechts bedekt te worden door een tedere doek. Riekend naar zwoele babyshampoo en zurige duivenpoep. Er gaat binnenkort een beslissing vallen. Wordt het erop of eronder? Blijven de dames gezellig keuvelen? Komt er een kruisbestuiving? Of wordt de duif mondiaal de meest smakeloze thuisbezorgdmaaltijd tijdens een ordinaire bitchfight? De wereld kijkt mee…naar Venlo…

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad