Ro(l)ttrap

19 oktober 2021

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen

Noem de letters V en D – bij voorkeur in die volgorde – en bij hele volksstammen, op de jongste jeugd na, duiken herinneringen op. Vroom & Dreesman, zoals het warenhuis voluit heette, was decennialang niet weg te denken uit de Nederlandse winkelstraten. Zo ook in Venlo, waar het bedrijf gevestigd was in het karakteristieke pand (altijd een mooie omschrijving) aan de Vleesstraat. Met vroeger nog een draaideuringang aan de Heilige Geeststraat, lang geleden.

Bij V&D was altijd reuring; je kon er van alles krijgen, althans in de tijd dat ik er voor het eerst binnenstapte. Op een gegeven moment was dat voor een elpee of single – maar waar stapte ik niet naar binnen voor een elpee of singletje. In die tijd zat in de kelder nog een supermarkt. Handig, want ook al had Venlo nog volop slagers en bakkers, zelfs nog heuse groentemannen, en bracht Karel de zuivel aan huis, voor veel andere huishoudelijke dingen kon je dan op één plek terecht.

Die supermarkt verdween echter – V&D later ook. Erna had de binnenstad nog een tijdje een Albert Heijn aan het Nolensplein, maar ook die hield niet stand. Daarna was de Venlose binnenstad – op de 2 Brüder na natuurlijk – redelijk supermarktarm.

Tot tien jaar geleden ‘de’ Jumbo zich in het winkelcentrum vestigde. Bij de Maasboulevard, ondergronds. In het begin liep het niet echt storm, wat bij een van mijn buurtgenoten de constatering ontlokte dat het waarschijnlijk binnen een jaar gedaan zou zijn. Ik was optimistischer. En kreeg gelijk. Ook wel fijn, zo’n supermarkt om de hoek, een beetje een ouderwetse buurtsuper.

Ik kom er echter al een paar weken niet meer. De roltrap is stuk. Nu was dat wel vaker het geval, maar dan werd het ding met een dag of wat weer gefikst. Nu doet hij het al weken niet meer. Afgeschreven, zo hoorde ik fluisteren; die wordt niet meer gerepareerd. Toen ik vroeg of er van vervanging sprake is, bleef het antwoord uit. Nu weet ik niet hoe lang het vervangen van een roltrap kost, wat dat kost, of dat ingewikkeld is en wie er verantwoordelijk voor is.

Wat ik wel weet, is dat het naar beneden lopen over een defecte roltrap geen natuurlijke manier van doen is. Daarvoor zijn de treden te hoog. Ja, jonge snaken doen het fluitend, maar veel mensen hebben er toch wat moeite mee. Kunnen ze toch de lift pakken, zal bij menigeen de vanzelfsprekende reactie zijn. Maar dat kleine liftje kan de hoeveelheid mensen die dagelijks die roltrap gebruiken niet aan. Bovendien is het nogal stuitend om de defecte roltrap de defecte roltrap te laten. Het is op zijn minst ongastvrij en dat is volgens mij een woord dat niet thuishoort in een binnenstad.

Nu kan het zijn dat ik wat de voorbarig ben, ongeduld is een van mijn karaktertrekken. Dat vervanging van de roltrap al lang en breed op de planning staat. Maar ik heb er een hard hoofd in. Me eerst echter langs wat onduidelijke figuren in die hoek wurmen en dan hotseknotsend van een roltrap aflopen die zijn naam geen eer aan doet, daar heb ik geen zin in. Voorlopig maar naar een andere buurtsuper, totdat die ro(l)ttrap weer doet wat-ie moet doen: rollen.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Hol-ogig egoïsme

Hol-ogig egoïsme

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen Het is op momenten chaos troef op de belangrijkste tweewielerverkeersader door de Venlose binnenstad. Die loopt van de Martinusstraat via de Grote Kerkstraat, Begijnengang en Nieuwstraat naar de Koninginnesingel. Fietsers...

Venlose binnenstadwinkeliers zeggen nee tegen winkelen met 2G

Venlose binnenstadwinkeliers zeggen nee tegen winkelen met 2G

De Venlose burgemeester Antoin Scholten liet in een interview met De Limburger weten dat hij vreest voor een invasie aan ongevaccineerde Duitsers die in Venlo willen winkelen. Hij pleit daarom voor invoering van 2G. Voorzitter Erik Manders van winkeliersvereniging...