Saaie bedoening

17 oktober 2020 | Leestijd: 2 minuten

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen

‘We fade to grey’ zong zanger Steve Strange van Visage 40 jaar geleden. We vervagen naar het grijze. Klinkt weinig verheffend. Wie het nummer kent weet dat het niet tot uitbundige vrolijkheid stemt. Het gaat over angst en eenzaamheid.

De associatie met de kleur grijs is vaak niet heel positief. We kennen allemaal ‘de grijze muis’. Grijs staat verder voor oud. Ja, ook voor wijs. Maar als iemand ergens grijze haren van krijgt is dat niet best. Grijs kan ook gebruikt worden om iets onduidelijks aan te duiden. Je weet wel: in het donker zijn alle katten grijs. Of mensen hebben het over een grijs verleden. En als je er grauw en grijs uitziet, gaat het niet best.

Inderdaad ja, bovenstaande flauwigheid was de opmaat naar de bekendmaking dat in Venlo vanaf nu Grijze Pieten tijdens de intocht van Sinterklaas op het dek staan te lachen. Het was zo lang relatief rustig hier. Ooit heette hij (soms was het ook een zij, deed er verder niet toe) Z***** Piet. Lekker gemakkelijk, maar mag niet meer. Dus gingen we polderen, een consensus zoeken, al bleek dat nog niet zo eenvoudig. Want iedereen vindt er iets van en iedereen vindt dat hij/zij het beste idee heeft.

Zo kwamen er Pieten in meerdere kleuren. Kan best zijn, maar daar moet je ook mee oppassen. Zoals met rood. Kan eigenlijk niet, verwijst naar het communisme, het rode gevaar. Blauw is eveneens link. Iemand die blauw is, is bezopen. Maar dat kun je Piet niet aanpraten. Nou ja, veel Pieten wel natuurlijk, maar niet de… euh… kne… euh… partner (pfff) van de Sint. En de combinatie groen en geel is ook geen al te fijne, dat brengt alleen maar ergernis.

We hebben verder nog de roetveeg-Piet gehad – we hebben ‘m misschien nog steeds. Maar wie zoiets heeft bedacht was op dat moment niet helemaal toerekeningsvatbaar. Want je kunt het wel roetveeg noemen, maar het zag er eerder uit alsof Piet door de toiletpot in plaats van de schoorsteen was binnengekomen.

In Venlo wordt het nu dus grijs. Tsja. Als ik even terugverwijs naar de inleiding van dit stukje, dan zou het een saaie bedoening kunnen worden tijdens de intocht of wat er dit jaar voor door moet gaan. Niet getreurd echter, de Pieten krijgen verschillende kleuren haar. En ongetwijfeld kleurrijke pakken, wat het troosteloze grijs zonder meer zal compenseren.

Is het daarmee eind goed al goed? Nee natuurlijk niet. De volgende discussie dient zich ongetwijfeld binnen de kortste keren aan: wordt het lichtgrijs of donkergrijs? Of iets ergens er tussen in? Of van alles wat? Ik heb begrepen dat er veel tinten grijs zijn. Voldoende om de discussie nog even voort te zetten.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Vastelaovesvaria deel 1: Jocus, Omroep Venlo, 3kes

Vastelaovesvaria deel 1: Jocus, Omroep Venlo, 3kes

Ondanks het feit dat er dit jaar geen officiële activiteiten rondom Vastelaovend zijn, proberen diverse verenigingen en andere partijen toch actief te blijven om het gevoel van Vastelaovend de komende weken in stand te houden. Die activiteiten en andere nieuwsfeiten...