Vorige week melde de koninklijke boekverkopersbond het al en zaterdag herhaalde het NRC de onheilstijding, de helft van de boekwinkels in Nederland overleeft deze crisis niet. Dat geeft stof tot nadenken, zeker wanneer je, bij toeval, een Nederlandse boekhandelaar blijkt te zijn. Overleef ik deze crisis, en, indien niet, wie overleeft de crisis dan wel?
Tekst: Rogier Knipscheer | Beeld: Peter Janssen
Vorig jaar verscheen er een uitkomst van een onderzoek waarin bleek dat de boekwinkels van groter economisch belang zijn voor binnensteden dan welk andere winkel dan ook. Naar een boekwinkel gaat de klant om te snuffelen en zich te laten te inspireren en, als ze daarmee dan toch in de stad zijn, lopen ze ook nog even een schoen- en kledingwinkel binnen. Wanneer de voorspelling van KBB en NRC correct zijn, en eveneens de resultaten van het onderzoek, dan neemt de noodzaak tot het bezoeken van een stad, met het wegvallen van de boekwinkels, dus ook met de helft af.
Ja, ik weet het, ik chargeer. Maar dit is het moment voor de consument om te kiezen. Voor een stad, of voor het internet. Voor de sportvereniging van je kind, of voor de portemonnee van een online gigant. Wil je volgend jaar nog naar een (gratis) Zomerparkfeest of denk je daarover niet na? Over de gevolgen van online bestellen. Wanneer je iets besteld buiten Venlo, wat je voor dezelfde prijs ook in Venlo had kunnen kopen, ook online, dan doe je je stad tekort.
Natuurlijk, niet alles is in de stad te koop, online of niet online, en ik wil hier ook zeker geen betoog houden tegen online aankopen doen, maar wanneer je iets online koopt, neem dan even die extra minuut om te checken of je het ook online lokaal kunt kopen.
Of ik over een jaar vanaf nu nog altijd stukjes aan het tikken ben als Venlose boekverkoper, dat weet ik niet. Ik neig ernaar om die vraag positief te beantwoorden, maar een deel van dat antwoord kan ik niet zelf geven. Dat is aan de Venlose consument.