Stadscolumn: Feestdagendrukte

8 september 2020

Het zal een maand of drie, vier geleden zijn dat ik me voor het eerst zorgen ging maken over het laatste kwartaal van dit jaar. Tot op dat moment nam de actualiteit me volledig in beslag, maar op een gegeven ogenblik ging de blik wat verder vooruit.

Tekst: Rogier Knipscheer | Beeld: Peter Janssen

Naar de Feestdagendrukte. De belangrijkste maanden van het hele jaar waar we een significant deel van de omzet uit halen die we nodig hebben om als boekwinkel te blijven bestaan. En dat geldt uiteraard ook voor veel collega’s in andere branches. Mensen komen naar de stad om (cadeau)inkopen te doen, drinken dan ook een kopje koffie of eten een hapje. En terwijl ze de ene winkel inlopen denken ze wellicht: bij die zaak loop ik dadelijk ook nog even binnen.

Voor ons zijn het heerlijke dagen, dagen waarop we met een voltallig personeel dagelijks meer dan duizend bezoekers in onze winkel verwelkomen. Het is de drukte die we elk jaar verwelkomen en tegelijkertijd een beetje vrezen. Dit jaar overheerst echter de vrees. Zolang er geen vaccin is, kunnen we dit soort aantallen simpelweg niet in onze winkel kwijt en dat geldt waarschijnlijk voor alle winkels in Venlo die te maken hebben met feestdagendrukte.

Maar in angst redeneren heeft nog nooit tot oplossingen geleid, dus denken we in oplossingen. Uitgevers hebben in elk geval meegedacht en wachten niet tot half november om nieuwe titels uit te brengen; alles wat op de plank ligt komt ook nu. Wij denken mee en leggen het Sinterklaas- en kerstpapier al vanaf half september in de winkel en verruimen het aantal dagen ruilen naar negentig zodat ook de boeken die vandaag gekocht worden na Sinterklaas nog om te ruilen zijn. Bezorgen doen we ook, veelvuldig.

Maar de zorgen blijven. Wij, en dan bedoel ik wij als Venlose winkeliers, kunnen wel voorbereid zijn, maar de klant moet wel volgen, en niet, zoals eerdere jaren, op 4 december opeens massaal de stad in trekken. Doe dat eerder. Of het nu een boek, een doos lego of parfum is. De stad heeft het. Ook nu al, ingepakt en wel indien gewenst.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad