Stadscolumn: Geen evenementen in Venlo tot voorjaar 2021

25 augustus 2020

Het recente afblazen van de Schinkemerret, Foodfestival Spijs en Nach van het Limburgs Leed kwam eigenlijk niet onverwacht. Het waren de zoveelste evenementen waar dit jaar een streep doorheen kon. Hoe spijtig ook voor organisatoren, medewerkers, artiesten, ondernemers en alle andere betrokkenen, maar de afgelastingen mochten na bijna een half jaar coronaproblematiek niet echt een verrassing zijn.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag

Behalve deze drie evenementen zullen er komende maanden vast nog meer events volgen die moeten toegeven aan de verscherpte maatregelen. De organisatoren van Popronde en Venlo on Ice hebben zelf al hun terechte conclusies getrokken. Over de invulling van de Venlose kermis wordt vooralsnog druk gediscussieerd. Meest grote vraagteken blijft de opening van het Vastelaovesseizoen op de elfde van de elfde. Jocus blijft volharden dat de Vastelaovend van 2021 hoe dan ook doorgaat. Op welke wijze? Daar zullen de wijze heren en dames van Nederlands oudste Vastelaovesvereniging al vast vaak over gesproken hebben.

Wie echter de nieuwsberichten volgt en ziet dat de herfst en winter voor de deur staan, weet dat de kans op welk evenement dan ook uiterst minimaal is. Er zullen vast mensen foeteren dat het hele coronagebeuren onzin is, een machtsmiddel van de overheid of sterker: een verzonnen fenomeen. Hoe dan ook, we hebben er maar mee te dealen. En dan doel ik vooral op de maatregelen die overheden en deskundigen ons opleggen. Na ruim een half jaar in de ban te zijn van dit virus kent ons land 17 miljoen coronadeskundigen. Vele weten het inmiddels beter dan professionals die loodzware universitaire studies hebben gevolgd en al vele jaren ervaring hebben opgedaan in het bestuderen van virussen. De leken hebben zes maanden aan de Google-universiteit gestudeerd en inmiddels alle wijsheid in pacht. Zij zien echter iets essentieels over het hoofd: hoe minder we ons aan de regels houden, hoe langer de sores voortduurt.

Ik volg het nieuws, lees artikelen, hoor diverse meningen over corona maar ben allesbehalve deskundig. Wat ik wel redelijk kan volgen (dan heb ik het niet over eens of oneens) zijn de maatregelen die overheden ons opleggen. Wie daar enigszins de logica van inziet weet dat evenementen met grote groepen mensen zeker tot het voorjaar van 2021 niet gedoogd gaan worden. En ik vrees nog wel langer. Zelfs de orgsanisatoren van het EK voetbal, de Olympische Spelen, Pinkpop en Lowlands zullen al volop aan het brainstormen zijn over hun aanstaande edities. Een EK voetbal in de geplande uitvoering waar alles en iedereen over het continent reist, lijkt onmogelijk. Een aangepaste versie op bijvoorbeeld twee vaste locaties met meerdere stadions (Londen en Nordrhein Westfalen) lijkt meer voor de hand liggend. Met toeschouwers en hoeveel? Dat staat nog in de sterren geschreven.

En dus zullen helaas ook Venlose festivals als Feel the 50’s en het Zomerparkfeest zich zorgen maken over volgend jaar zomer. Er is meer onzekerheid dan zekerheid. Hoe creatief zijn de organisatoren? Blijft het nog een jaar onmogelijk om dergelijk grootschalige events te organiseren? Dat zeg ik niet omdat ik het leuk vind of de kennis in pacht heb, maar omdat de tot nu toe genomen maatregelen en de ontwikkelingen rondom het wederom oplaaiende virus weinig reden geven anders te denken. Als fervent liefhebber van muziek en voetbal is mijn agenda normaliter grotendeels gevuld met het bezoeken van voetbalwedstrijden, concerten en festivals. De knop in mijn hoofd is ergens in maart of april van dit jaar al omgegaan: zoals het was, zo wordt het voorlopig niet.

Natuurlijk zijn er positieve ontwikkelingen geweest. De kroegen mochten 1 juni weer open, Poppodium Grenswerk organiseert op kleine schaal concerten, VVV mag weer beperkt supporters toelaten en Theater De Maaspoort presenteerde afgelopen weekend hun programma voor komende maanden met ongeveer 80 voorstellingen. Hoera! Maar toch, alles gebeurt op aangepast wijze en grote mensenmassa’s zijn voorlopig taboe. Zeker nu de herfst en winter voor de deur staan, start opnieuw een onzekere periode. Hoe gaat de Venlose horeca dit probleem aanpakken als in november de temperaturen te laag zijn om op het terras te zitten? Nog meer heaters? Pleinen vol met overkappingen en tenten?

Velen ogen zullen gericht zijn op Jocus. Hebben zij een uiterst innovatieve verrassing in petto voor kleinschalige joeksige feestjes? Op welke wijze gaat Vastelaovend 2021 de boeken in? Die van grote stilte of unieke kleinschaligheid? De Leedjesaovend is geen groots probleem. Die kan op diverse manieren een alternatieve invulling krijgen. Maar dan? Elf van Elf? Boeremoosbal? Hofbal? Pronke? Boetezitting? Vastelaovend zelf? Een streep erdoor of toch een verrassing die ook andere organisaties en ondernemers inspireert om deze vervelende periode, waarvan de einddatum voorlopig nog onzeker is, te overbruggen?

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad