Stadscolumn: Medicijn tegen een Bal Masqué

28 april 2020 | Leestijd: 2 minuten

Waar wringt de schoen? Eigenlijk op meerdere plekken. De ondernemersschoen past tijdelijk niet meer. Verworven tot een sandaal met open einden, riekend naar onbehagen en ongemak. Het zijn deze geuren die ‘t ‘m doen. De geuren van bespotting, een façade achter een Bal Masqué.

Tekst: Toine Schreinemachers | Beeld: Leon Vrijdag

De waarheid achter dit Bal Masqué laat vaak te wensen over. De ondernemer is even zichzelf niet en daarom denkt hij geoorloofd te zijn alles te mogen roepen. Roepen om te roepen? Zeer zeker niet, het is meer roepen om te overleven of niet vergeten te worden. Niets mis mee in deze tijd, maar gebruik vooral de eigen kracht en laat een maskerade thuis.

De kritiek gaat naar ondernemers die zich verschuilen achter one-liners als “wij beschermen onze klandizie en onze werknemers”. Want is dat daadwerkelijk ook zo? Probeert deze ondernemer niet enkel z’n eigen hachje te redden? En gebruikt daarvoor de mogelijke (on)gezondheid van anderen? Alleen als je regulier niet goed poetst is zo’n publieke vermelding een absolute meerwaarde.

Ook de lokroep naar, nóg meer thuisbezorgen “voor u en onze veiligheid” zorgt voor tranen in de ogen. Wil een ondernemer dit daadwerkelijk? Heeft hij daarom een duur binnenstedelijk winkelpand in beheer? Nee dus. Bezorgen kan zonder winkel veel goedkoper, nog meer rendement dus. Het liefst roept de ondernemer “kom snel naar mijn winkel en ervaar het onderscheid”. En dat is in deze tijd verdomde gênant. Een dergelijke oproep tot maatschappelijke wanorde klinkt als een kamikaze.

De maskerade achter succesverhalen over nieuwe ontwikkelingen biedt een relatief perspectief. Indien we mogen geloven kookt er haast niemand meer thuis. Restaurants of bezorgdiensten rijden af en aan. Daar zal zeker een, kleine, waarheid in verscholen zitten maar de toekomst gaat het uitwijzen. Er komt een natuurlijke wijze van afsplitsing, scheve verhoudingen worden rechtgetrokken. Hulde aan de ondernemer die niet bij de pakken neer blijft zitten. Hulde aan de lokale consument die er dankbaar gebruik van maakt.

Het blijft dus lastig. Het hoofd van de ondernemer ligt op een hakblok, linksom en rechtsom. Ondernemen in binnensteden gaat wederom veranderen en toch gloort er wederom hoop. Buy Local wordt Stay Local. Voor socialistische liberalen met gezond boerenverstand een zegen. Die vallen namelijk zelden door de mand en blijven zichzelf met oog voor een ander. Rug recht, borst vooruit en masker af. In tijden van tegenspoed het enige medicijn…

#blijfgezond

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Containertuintjes en de  oneindige reeks van scheten

Containertuintjes en de oneindige reeks van scheten

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen De ondergrondse afvalcontainer, daar ging het opeens over. Jarenlang zo’n ding voor de deur gehad. Nou ja, bijna voor de deur. Handig als de vuilnis moest worden weggebracht; ik hoefde maar een paar meter te lopen. ’s Zomers...

Brandbrief Venlose ondernemers tegen sluiting NS-loket

Brandbrief Venlose ondernemers tegen sluiting NS-loket

In de december liet de NS weten het fysieke loket op het treinstation in Venlo te willen sluiten. Een bijzonder ongewenst besluit, vindt winkeliersvereniging Venlostad.com die bijval krijgt van de Vereniging van Vastgoedeigenaren Venlo (VVEV) en Stichting Venlo...