Stadscolumn: Meer kennis opdoen over Venlo is een verrijking

28 maart 2023

Toen is zes was verhuisde ik met mijn ouders mee vanuit het pittoreske Panningen naar het eveneens innemende Belfeld. Sindsdien, met een kleine interval voor studiejaren in Eindhoven, woon ik in het groot-Venloosche en hoewel ik de taal niet van thuis uit heb meegekregen waardoor ik het nog steeds niet spreek, meende ik toch altijd veel van mijn stad te weten.

Tekst: Rogier Knipscheer | Beeld: Peter Janssen

In 2012 adopteerden we het VVV kantoor in onze winkel en, om de eigen kennis van onze stad te testen, organiseerden we voor onszelf een stadswandeling met een van onze stadsgidsen. Toen bleek dat ik eigenlijk heel weinig wist van de stad. Bij alle verhalen van de gids viel ik van de ene verbazing in de andere en leerde ik die dag enorm veel over mijn stad.

Vorig jaar werd de vraag bij ons neergelegd of wij de Venloacademie wilden overnemen, de organisatie die in de jaren voor corona veel cursussen over de Venlose geschiedenis en cultuur heeft gegeven. Door een gebrek aan vrijwilligers en een te klein bestuur dreigden deze cursussen te verdwijnen en daarmee een enorme hoeveelheid aan kennis. Dat mocht uiteraard niet gebeuren en aangezien er toch al redelijk wat van de docenten op onze gidsenlijst voorkwamen en ook sommige onderwerpen van de cursus in themawandelingen voorkwamen, was de keuze om het bij ons onder te brengen een logische en namen wij het in dank aan.

In december organiseerden we een previewmiddag en in april start de eerste cursus weer. Met heel diverse onderwerpen en we hebben ook al veel onderwerpen voor het vervolg van deze eerste acht lessen. Ook tijdens de preview leerde ik veel. Over tuinbouw, Romeinen, over bier. Venloos Alt bijvoorbeeld. Nooit bij nagedacht dat het niet gewoon de naam van het bier is, maar een reden heeft. Een naam die zijn oorsprong kent rond de helft van de achttiende eeuw. Brouwerijen brachten het bier naar de cafés, bier zonder conserveringsmiddelen dus niet lang houdbaar. Na een week werden overschotten van het bier weer opgehaald bij de verschillende cafés, bij elkaar gegooid en dat bier mocht verder gisten waarna het opnieuw verkocht werd als Alt. Oftewel oud. Oud bier.

Kennis opdoen. Of het nu via onze gidsen of de onlangs toegevoegde docenten gebeurt, steeds weer verbazen ze mij met alles wat ik toch niet blijk te weten. Toen ik zes was verhuisde ik naar groot Venlo. Nu ik vijftig ben woon ik er nog steeds maar wordt het tijd om er meer over te weten te komen.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad