Stadscolumn: Prinses carnaval!

24 januari 2023

Ja, het is er dan toch van gekomen. Venlo heeft dit jaar maar liefst twee prinsessen op de buun staan. Weliswaar nog niet in de vastelaoves-eredivisie, maar toch! En het seizoen is nog maar net begonnen.

Tekst: Jan Brouwers | Beeld: Peter Janssen

Maar ben nou eens eerlijk: als een oerconservatieve FIFA een vrouwelijke scheids op het WK laat fluiten, als de ChristenUnie de macht aan een dame toevertrouwt, dan mag Wereldstad Venlo toch niet achterblijven? Op de lagere school staan prinsesjes en prinsjes al jaren op hetzelfde niveau. De juffrouwen en de meneren die daar les geven doen hun uiterste best om kinderen gelijkheid bij te brengen. Het is dan niet uit te leggen dat de prinsesjes van nu straks geen stadsprinses zouden mogen worden; daarom châpeau voor Gaaskaetel en Beerpiep.

Het is natuurlijk wel een heerlijk gespreksthema voor de komende weken. Laten we hopen dat het bij schaele-waazel-aan-d’n-teek blijft en niet ontaardt in ordinaire scheldpartijen op social media. Op Twitter zal het wel meevallen. Daar leeft carnaval gelukkig niet zo en tweets worden merkwaardig genoeg bijna alleen nog maar gebezigd door politici, journalisten en wappies, die elkaar vervolgens in de media oproepen zich beter te gedragen op de socials. Als de twee ‘verstandigste’ groepen nu eens verstandig dóen en gewoon van Twitter af gaan, hebben we een grote ergernis opgelost. Hoeven we ons daar niet meer druk over te maken.

Laten we het daarom ook deze vastelaovend in de stad lekker gezellig houden. Neem geen bier mee van thuis, maar gun het die arme kastelein. Een pilsje kost weliswaar minstens drie euro, maar na een stuk of zes valt die prijs best wel mee. Kijk uit voor Duits sprekende pinguïns op voetbalschoenen. Plas niet tegen winkeldeuren en spreek prinsessen aan met Euren Hooëgheid. Wees lief tegen politieagenten, halvagenten en hulpverleners. Zet je fiets netjes in een stalling, want een als D66-er verklede vierder neemt ‘m zo maar mee. Gooi geen plastic bekers of frietbakjes op straat, uw kinderen zullen u nawijzen als veroorzakers van de plastic afvalsoep. Pizzadozen kunt u gewoon mee opeten.

Genoeg gepraeveld en genäöld, we beginnen aan de vastelaovend. Maak d’r wat leuks van!

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad