Stadscolumn: Ruim je rotzooi op! Pas je snelheid aan!

28 juni 2022

Als u het niet heel erg vindt, gebruik ik deze stadscolumn om eens even flink te näöle. Is dat nodig? Ja, volgens mijn bescheiden mening is dat nodig. Het gaat namelijk om drie zaken: het zwerfafval, het toenemend aantal plastic bekers dat steeds vaker door de horeca wordt gebruikt en de fietsers/scooters die met ongekende snelheid door onze prachtige winkelstad racen en daardoor gevaarlijke situaties veroorzaken.

Tekst: Renier Linders | Beeld: Foto Kino Linders

Ja, racen. Dat is het. Ik fiets zelf best snel, maar het tempo waarmee met name maaltijdbezorgers over stoepen en door voetgangersgebieden jakkeren is ongekend. Hetzelfde geldt voor reguliere fietsers en scooters. Weten al die mensen niet dat de winkelstraten overdag een no go area voor tweewielers zijn? Ik wil niet flauw doen. Als iemand stapvoets door het centrum van Venlo rijdt, wil ik (en veel van mijn collega-ondernemers plus winkelend publiek) best een oogje dichtknijpen. Maar het doldwaze tempo waarmee steeds meer mensen door de binnenstad jagen, is echt ongekend.

Ik zie het zelf op de hoek Klaasstraat/Nieuwstraat regelmatig misgaan. Op veel andere plekken in en rondom het centrum gebeurt hetzelfde. Ja natuurlijk heb ik er mensen wel eens op aangesproken. Het gevolg laat zich raden. Vaak krijg je als brave burger een grote mond en volgen teksten als ‘waar bemoei jij je mee’ of ‘dat moet ik toch zelf weten.’ Dat zijn dan nog de meest beschaafde reacties. Hetzelfde geldt voor mensen in een scootmobiel. Ja, die beperking is vreselijk. Maar een aantal van hen jakkert eveneens met te hoge snelheid door de Venlose winkelstraten.

Ooit sprak ik een meneer daar op aan. Hij was zich van geen kwaad bewust en wist niks af van een no go area of aangepaste snelheid. Misschien geldt dat wel voor meer mensen. Dan moeten we ons de vraag stellen: zijn de regels wel duidelijk? Hoe wordt dit gecommuniceerd? De gemeente roept wel eens dat ze handhaven, maar de frequentie en intensiteit daarvan is erbarmelijk laag. Ik zie weinig tot geen controlerende boa’s. En als ze er wel zijn, bekeuren ze een moeder met een kindje op de fiets die toevallig bijna stapvoets de hoek omrijdt. Van fietsgebied naar no go area. Op dergelijke momenten begrijp ik de denkwijze van een boa even niet.

Dan het volgende punt van aandacht: zwerfafval. In de binnenstad wordt veel geconsumeerd. En dat gebeurt niet alleen op terrasjes. Mensen zitten op bankjes en in parkjes. Met een pizzadoos, blikje, flesje, snack, chips of welke vorm van voedsel dan ook. We mopperen er al langer over, maar voor mijn gevoel is de mentaliteit van veel mensen er in de afgelopen twee jaar niet beter op geworden. Te veel personen laten hun afval liggen op de plek waar ze het geconsumeerd hebben. Terwijl in veel gevallen op loopafstand toch echt een prullenbak staat. Dat heeft niets met begrijpen of onduidelijkheid te maken. Dat is een pure mentaliteitskwestie.

Bezoekers van onze binnenstad mogen van mij chillen of relaxen waar ze willen, maar ruim a.u.b. die rommel op. Medewerkers van de gemeente doen hun uiterste best om alles op te ruimen, maar er komt geen einde aan het zwerfafval. Ik geeft toe: veel prullenbakken staan er al twintig a dertig jaar en zijn niet meer van deze tijd. Stop één pizzadoos bovenin en er kan verder niets meer bij. Dat is niet handig. De nieuwe, grotere bakken die recent zijn geplaatst, verdienen op meer locaties in de binnenstad een plek.

Een gelijksoortig probleem doet zich voor met de plastic bekers die steeds meer Venlose horecagelegenheden gebruiken. Een begrijpelijk besluit voor gasten die hun drankje buiten willen nuttigen, maar het zorgt wel voor een enorme rotzooi op straat. Veel bezoekers laten de bekers vaak ter plekke op de grond vallen. Zeker op zaterdagmorgen, als de winkels op tijd open gaan en veel kooptoeristen onze stad bezoeken, zorgt dat niet echt voor een aantrekkelijk aanzien. De plastic bekers liggen zo’n beetje overal en soms met grote hoeveelheden dicht bij elkaar. Dan kunnen wij als winkeliers de rotzooi van een ander opruimen. Nee, wijs niet naar de gemeente voor een oplossing, maar denk zelf na hoe we dit probleem kunnen verhelpen.

Ook het probleem van deze bekers zal een mentaliteitskwestie van de mensen zelf zijn, maar het wordt langzaamaan echt tijd dat we dit dilemma serieus gaan bespreken en aanpakken. Ik breng het via deze stadscolumn onder de aandacht. Alle oplossingen en positieve visies zijn van harte welkom.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad