Stadscolumn: Toch een Wereldstad

9 mei 2023

We deden nog een beetje lacherig over de Venlo-Wereldstad campagne van het 84e toerisme-instituut dat ons op de kaart moet zetten als the place to be, maar we gaan langzaam maar zeker toch die kant uit. Wie met een luisterend oor door Venloos’ binnenstad wandelt merkt al snel dat hij met zijn talenkennis (“weej lierde vruuger Ingels, Duits én Frans”) nauwelijks iets mee krijgt van de gevoerde gesprekken.

Tekst: Jan Brouwers | Beeld: Peter Janssen

Onze Fontys-opleidingen en UniMaastricht hebben veel buitenlandse studenten hier naar toe gehaald. Het merendeel gaat na het behalen van het diploma meteen terug, maar het is blijkbaar goed voor ons internationale imago.

We willen ook heel graag winkelend publiek van buiten. En ook dat hebben we. Voor wat betreft de Duitsers hebben we ons er bij neergelegd dat het voornamelijk de koopjesjagers zijn die naar Venlo komen en ook dat hun culinaire smaak niet veel verder reikt dan Pommes aus Holland. Daar staat dan wel weer tegenover dat zij met heel veel komen en heel veel geld achterlaten.

Ook op cultureel gebied doen we ons best. De musea trekken weer publiek. Het ziet er nog niet zwart van de mensen, maar zeker grijs. En vooral Nederlands.

Maar al die andere talen dan? Waar komen die vandaan? En gaan die ’s avonds, over een maand of over een paar jaar ook weer naar huis?

Nee, want dat zijn de mensen die gevlucht zijn voor oorlog en geweld. Mensen die helemaal opnieuw moeten beginnen, vaak met helemaal niks. Maar ook de zogenaamde gelukszoekers, mensen van de andere kant van de wereld die een beter leven en een betere toekomst voor hun kinderen willen. Net als wij. Zij kijken op hun smartphone naar onze welvaart en als ze daarna weer naar buiten kijken zien ze alleen maar uitzichtloze ellende. Wie dan ook maar even de kans ziet, waagt de stap naar Europa, naar Nederland, naar ons. Zij komen niet alleen naar Venlo, maar ook naar Noordrijn-Westfalen. Dus zien en horen we deze mensen steeds vaker in de Venlose binnenstad.

Moeten we dat tegen gaan? Natuurlijk niet, en al zóuden we dat willen, dat gaat gewoon niet. Laat de ‘grote’ politiek maar zorgen dat het klimaat in die verre landen beter wordt, dan zorgen wij wel dat de jongens en meisjes die nu hun geluk in Venlo zoeken hier welkom zijn.

Zoals dat een Wereldstad betaamt.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad