Stadscolumn: Und Fritz und Wilhelm komen nu wel schnell…..

1 november 2022

Und Fritz und Wilhelm komen nu wel schnell…..
…zong Jaap Fisher zestig jaar geleden in zijn ‘lofzang” op het Zeeuwse toerisme. Het gaat daar nog altijd wel eens mis, maar zij hebben intussen geleerd een probleem om te buigen tot een goed georganiseerde toeristenindustrie. Hoe hebben we dat in Venlo gedaan? Met een beetje lekker weer is het in Venlo al decennia lang elk weekend druk. Ook nu.

Tekst: Jan Brouwers | Beeld: Peter Janssen

Bomvol was de stad. Heel Noordrijn-Westfalen (bijna 18 miljoen inwoners) was er, en nergens een file, iedereen had een parkeerplekje, verkeersregelaars verorberden samen gezellig hun meegebrachte worstenbroodjes zittend op de rand van het 2 Brüder Denkmal. Niemand had last van de drukte….

Duhhhh!

Toch nog maar eens een poging.

Elk weekend komen er duizenden en duizenden Duitse bezoekers naar Venlo.
Er zijn niet genoeg parkeerplaatsen en ook de Maaswaard wordt nu opgeofferd.
Niemand wil een parkeergarage bouwen, want dat levert te weinig op.
Op ma, di, wo, do en vrij zijn er heel veel lege plekken in de parkeergarages.
De Duitse bevolking in Noordrijn-Westfalen vergrijst net zo hard als de onze.
Die pensionado’s zouden dus net zo goed op ma, di, wo, do of vrij kunnen komen.
Zo ontstaat er plek voor de jongere generaties die alleen in de weekends vrij hebben.
Daar kunnen we iets mee. Dat hoeft natuurlijk niet, je kunt ook gewoon niks doen en wachten totdat de Duitse boomers overleden zijn. De vraag is of de Duitse Nachwuchs Venlo tegen die tijd nog wel zo leuk vindt. En of het voor de binnenstad dan niet te laat is.

Denk aan het ‘sturen van bezoekersstromen’. Niet door in de weekends een tientje entree voor de binnenstad te vragen, maar door een bezoek aan Venlo op doordeweekse dagen aantrekkelijker te maken.

Daar heb je de ondernemers bij nodig en dat kan ook prima, want gulle Duitsers zijn ook voor hun toekomst belangrijk. En de parkeergarages moeten ook een duit in het zakje doen: maak parkeren op doordeweekse dagen de helft goedkoper voor bezoekers. In de weekends zitten de garages toch wel vol. Bedenk regelmatig nieuwe thema’s (culinair, gezondheid, vriendelijkheid, herfstmode, usw, usw.) en maak daar aanbiedingen bij. Organiseer spaaracties.

Komt er op neer: verleid de oudere Duitser tot een bezoek op rustige dagen, zo schep je meer ruimte in de weekends. Daarmee los je niet alleen een al jaren slepend probleem op, maar zorg je ook voor een toekomstbestendige gastvrije, elke dag gezellige, binnenstad. Voor Venlo, de winkelier, de bewoner en de bezoeker.

Een poging waard….

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad