Stadscolumn: Vakantieliteratuur als synoniem voor hoop

24 mei 2022

De vakantieperiode komt er aan en voor ons is dat de tijd van stapeltjes. Zowel online als in de winkel worden ze aangeschaft, klanten die de verschillende boeken selecteren die ze op hun vakantieadres willen lezen. Dan maar een koffer met kleren minder mee.

Tekst: Rogier Knipscheer | Beeld: Peter Janssen

Ik herken het zelf. Als wij aankomen op onze zuidelijke vakantiebestemming en de auto leeghalen komen ook al die boeken er weer uit die overal in de laatste gaatjes gestoken werden. Het is, met vier lezers, altijd een indrukwekkende hoeveelheid.

De afgelopen twee jaar ontbraken onze vakantiestapels zoals dat ook bij veel klanten het geval was. Als je niet weg gaat is het ook niet nodig om in een keer heel veel boeken aan te schaffen. Dan kun je er ook eentje kopen en als die uit is gelezen voor een volgende terugkeren.

De stapeltjes geven aan dat de vakanties weer doorgaan na twee jaar van annuleringen. De stapeltjes staan synoniem voor hoop, en dat kunnen we wel gebruiken. We willen terug naar normaal, een normaal dat eigenlijk per definitie al niet meer normaal is dus moeten we juist door. Een nieuw normaal creëren.

In 2019 reden we af en toe met een op onze website besteld boek naar een klant. Vaak even met de fiets en als het te ver omfietsen werd, dan namen we de auto. Er waren meer dagen dat we niet aan het bezorgen waren dan wel. Dat is nu wel anders geworden. Dagelijks springen we op de Tripl, onze bezorgscooter, en rijden stad en land af om de bestelde boeken te bezorgen. Dat is leuk, zeker met het warme weer van de afgelopen dagen, maar het is ook heel erg nodig.

We begrijpen dat niet iedereen altijd zin en tijd heeft om naar de stad te komen en de website is daar een enorme uitkomst voor. Jarenlang waren de grote landelijke spelers de partijen waar de boeken besteld werden en reden busjes door de straten om al die boeken te bezorgen.

De afgelopen twee jaar heeft de lokale detailhandel de gunfactor gekregen, ook online, en rijden wij ook dagelijks door de straten. Om een boek te bezorgen, of een stapeltje, het synoniem voor hoop, voor die vakanties die weer door kunnen gaan en voor de winkels, die weer door kunnen gaan.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad