Stadscolumn: Venlonaren staakt!

10 maart 2020

Er zijn veel goeroes die precies weten wie die mysterieuze en onberekenbare klant is. Zij schrijven boeken, dreigen met webwinkel-tsunami’s en voorspellen de akeligste toekomstbeelden voor de binnensteden en de Rogier Knipscheers van deze wereld.

Tekst: Jan Brouwers | Beeld: Peter Janssen

Een paar jaar geleden riepen we nog dat iedereen mee moest: naast je winkel moet je een webwinkel hebben! Maar is dat wel zo? Als dat niet je pakkie an is moet je er helemaal niet aan beginnen. En groter dan meneer Zalando word je toch niet.

Moeten de winkeliers dan maar afwachten tot het schip strandt? Moeten ze lijdzaam toezien hoe de internetverkopers steeds grotere happen van hun boterham nemen? Nee natuurlijk niet. Maar ga niet wroeten in de psyche van de consument, stop hei-sessies met klankbordgroepen. En zeker geen ‘Koopt Venlosche Waar’ acties beginnen. Dat klinkt zielig, is zielig en heeft daarom ook nog nooit ergens gewerkt. Winkeliers moeten doen waar ze goed in zijn: verleiden.

Is er dan nog hoop? Tuurlijk!

We gaan ons steeds meer ergeren aan de bestelbusjes die onze straten verstoppen. Jongens en meisjes die vroeger gewoon postbode waren bij de PTT, zijn nu gedwongen om als ZZP’er, zonder enig uitzicht op pensioen tot 2 x toe bij u aan te bellen om drie-paar-schoenen-waarvan-er-toch-wel- één-paar-moet-passen te bezorgen. Wat een k… baan zult u zeggen. Maar we gaan verder.

Opa’s en oma’s worden steeds vaker ingezet om “morgen even dat pakje op te halen bij de Read shop”, of “die lelijke jurk naar Benders-PostNL terugbrengen, je moet alleen nog effe de doos dichtplakken, want ik heb geen ..”, en “Kun je om half zes even naar mijn huis komen want dan komt Hallo Fresh mijn eten brengen?”

Voel je je onderhand niet een beetje lullig tegenover je aardig buurvrouw die noodgedwongen thuis zit en dus met scheve ogen naar jou kijkt, maar wel elke week pakjes voor jou moet aannemen? Juist: Pakjesschaamte!

Dan heb ik het nog niet eens over duurzaamheid. Dat mag je zelf invullen!

De wal keert het schip. Een oud spreekwoord dat in deze tijd van ontlezing best wel weer eens uit de kast mag worden gehaald. Het is per slot van rekening boekenweek.

Ik wil best, niet alleen onze winkeliers, maar ook mijn stadje een beetje helpen met een oproep:

Opa’s en oma’s, buurvrouwen en buurmannen. Zeg gewoon eens “NEE” als uw zoon, dochter, buurvrouw, buurman u weer eens als logistieke pakezel in wil zetten. STAAKT!

(Of vraag gewoon € 10,00 per transactie, heel normaal hoor!)

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad