Stadscolumn: vrijwilligerswerk is een verrijking voor je leven

14 maart 2023

Je hoort het steeds vaker: bij veel verenigingen, clubs, maatschappelijke en culturele instellingen hebben ze moeite om voldoende vrijwilligers te vinden. Met name sinds de coronapandemie is de belangstelling voor deze mooie en maatschappelijk belangrijke taak afgenomen.

Tekst: Renier Linders | Beeld: Fotokino Linders

In een landelijk overleg hoor ik dat Randstadstedelingen zich verbazen over de vele vrijwilligers die actief zijn in de provincie. In het oosten van het land noemen ze dat ’t Noaberschap, maar ook hier in Limburg en zeker in Venlo mogen we nog blij zijn met mensen die zich belangeloos inzetten voor hun club, vereniging of medemens. Die steun aan maatschappelijke, sportieve en culturele groepen is echt een verrijking voor het leven dat ik iedereen kan aanraden. En er is altijd behoefte aan meer.

Ik spreek uit ervaring. Zo ben ik zelf deze week weer als vrijwilliger actief bij een stemlokaal in de gemeente Venlo. Waarom? Omdat ik het belangrijk vind dat dit proces goed verloopt. Het is bovendien gezellig, je leert nieuwe mensen kennen en er is vanzelfsprekend ook altijd een vorm van waardering. Gelukkig zijn er veel mensen die naast hun werk en andere dagelijkse beslommeringen er voor kiezen om als vrijwilliger actief te zijn. Want wat zouden sportclubs zijn zonder leiders, trainers, kantinebeheerders of mensen die allerlei facilitaire klusjes opknappen?

Waar zouden vastelaovesverenigingen als Jocus, De Wien of De Kwas zijn zonder vrijwilligers? Dat antwoord is klip en klaar: nergens. Ze zouden niet eens meer bestaan. Denk verder aan de muziekgezelschappen en culturele instellingen in onze gemeente. Of het nu de Fanfare is, de Blerickse Herten, een museum of welke vereniging dan ook, ze kunnen niet zonder vrijwilligers. En dan heb ik het nog niet eens over iedereen die zich belangeloos inzet voor de medemens: vluchtelingen, daklozen, verslaafden of op scholen. Zonder al deze vrijwilligers zou onze maatschappij minder goed functioneren. Of stel je eens voor: een Zomerparkfeest zonder vrijwilligers. Dan zou er geen Zomerparkfeest meer bestaan. Hetzelfde geldt voor Stereo Sunday, Viva Classic, de Venloop en meer. Bedenk eens welke impact dat op de Venlose samenleving heeft.

‘Wat zou ik dan moeten doen?’, zo zullen sommigen zich afvragen. Er is altijd wel een vrijwilligersfunctie die bij je past. Of je nu houdt van cultuur, sport of andere mensen wilt helpen; er zijn vele opties. Denk eens aan eenzame ouderen. Te vaak zitten zij alleen thuis. Er is vast iemand die je kent. Nodig die persoon bijvoorbeeld één keer per maand uit om gezellig samen te eten. Maak ze onderdeel van het gezin. Die ene keer per maand kan voor veel mensen echt heel bijzonder zijn. Om even te praten, in een andere wereld te stappen of om iets te doen wat voor zoveel mensen normaal is, samen genieten van een heerlijke maaltijd, maar niet voor iedereen is weggelegd.

De maatschappij is aan het veranderen. De wereld verhardt. En sommige groepen dreigen buiten de boot te vallen. Juist daarom is het zo belangrijk om goed op elkaar te letten en een helpende hand uit te steken. De waardering en dankbaarheid zijn eigenlijk nog mooier dan een financiële vergoeding. Vraag het maar eens aan een vrijwilliger. Er is vast iemand in je eigen omgeving die het met hart en ziel doet.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad