Stadscolumn: Wat als…

1 juni 2021

Wat als… de winkel van de 2 Brüder zou vertrekken uit de binnenstad? Dat had al veel eerder gekund. In de tweede helft van de vorige eeuw werden in heel Europa grote dozen in weilanden gezet: goedkope grond, makkelijke aan- en afvoer en voor de klant gratis parkeren. Ook Venlo ging mee in de vaart der volkeren. Weliswaar geen Carrefour maar toch een heus Trefcenter. De gebroeders Snetselaer en de stad waren destijds echter zo met elkaar verweven dat besloten werd om de Gelderse Poort helemaal op de schop te nemen en daar nieuw te bouwen, met een half oog kijkend naar de historie. Toen waren er al veel Duitsers, toen waren er al files en toen was er al rommel.

Tekst: Jan Brouwers | Beeld: Peter Janssen

Er is in al die jaren niet veel veranderd. Nog steeds komen Duitsers en masse naar Venlo. Omdat er goedkope producten zijn, omdat het er gemütlich is en omdat het ook zomaar een dagje naar het buitenland is. Het verwijt dat de Duitsers alleen maar komen voor “billig” is niet altijd terecht. Het gros van de producten in de bovengenoemde winkel is helemaal niet zo goedkoop. En andersom: kijk eens naar de hordes Limburgers die voor benzine, tandpasta en shampoo de grens over trekken! De pot verwijt de ketel.

Het is een coronajaar lang rustig geweest, maar nu moeten we opnieuw wennen aan de Duitsers. Opeens zijn het zijn andere Duitsers, opeens zijn ze onbeschofter, opeens zijn zij … noem maar op. Maar in wezen is er niets veranderd.

“Meer blauw op straat”, roept men. “Meer parkeerplaatsen voor eigen volk”… Strenger en meer handhaven is slechts symptoombestrijding en die parkeergarages hadden er al lang gestaan als iemand er geld aan kon verdienen. Wat als de gemeente aan de 2 Brüder nou eens dat industrieterrein aan de Tegelse grens cadeau doet en alle winkels die mee willen daar ook een plek geeft? Met een giga parkeerterrein. Dan kunnen de Gelderse Poort en de Lomstraat een woonbestemming krijgen en wordt het Nolensplein een fraai wandelpark. Geen files meer in de binnenstad, het is er altijd heerlijk rustig en nergens ligt nog  rommel (?). Er is dan ook nog plek genoeg voor de gasten die alleen maar (of alsnóg) de stad in willen.

In Roermond vinden ze het een probleem dat de Duitse Outletbezoekers niet in de stad komen. Maar, wat daar een probleem is, zou voor Venlo wel eens een oplossing kunnen zijn…

 

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Bowie in Venlo

Bowie in Venlo

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen David Bowie kwam voorbij. Op televisie uiteraard – stel je voor, het zou wat zijn. Terug in de tijd, een optreden tijdens zijn Ziggy Stardust-tour in de Hammersmith Odeon. Voorafgaand aan afsluiter Rock ‘n’ Roll Suicide...