Stadscolumn: Welkom thuis Gabriël en Cupido

31 maart 2020 | Leestijd: 2 minuten

Herinner je je het gevoel van verliefdheid nog? De tijd van vlinders in je buik de hele dag? Een herinnering aan je eerste, tweede of derde liefde? Het gevoel de hele wereld de baas te zijn? Die tijden lijken weder te keren.

Tekst: Toine Schreinemachers | Beeld: Leon Vrijdag

Afgelopen zondagmorgen gebeurde het. Al decennia lang eenzelfde uitgeslepen protocol. Een wandeling door de binnenstad van Venlo. Stadje aan de Maas, vele male gebogen doch nooit gebarsten. Een inspiratietocht, een moment van overpeinzing. Oog voor het detail op straatniveau, mijmerend over de tijd van vroeger bij de aanblik van historische gevels en verborgen geluk.

De serene rust, een voorjaarszon, fluitende vogels, schone straten, iedere week weer een gevoel van welkom thuis. Toch was deze zondagmorgen anders dan andere. Waarom? Aangekomen op de Markt volgde een blik naar het stadhuis. Een strakke zonnestraal richtte zich ten top. Eén blik was voldoende. De engel in de nis van het stadhuis…

Het bracht een warm gevoel van binnen. Beelddenkend aan engel Gabriël die de stad behoed voor laffe aanvallen van buitenaf. Strijdbaar als frontsoldaat met het juiste moreel. Daarop volgend een beeld van lokale ondernemers, die tegen wil en dank, nu een stoornis trachten te beslechten.

Maar nog liever zag ik engel Cupido, de hartenveroveraar! Een soigneur pur sang. Engel van de verbinding, engel van passie en hartstocht. Een engel die reeds vaker het pad kruiste.

Waar in het verleden veelal de misplaatste kracht van het individu voelbaar was, zien we nu een groeiende tendens. Acteerden reeds Parade Paraat, Ut Gulde Schinkegilde en Klaasstraat Pronkstraat als lokale straatverenigingen, Horeca Aldstad volgde met de jaren. Sinds vorig jaar ook Jodenstraat en Gastvrij Gasthuisstraat. Een tendens die onlangs gevolgd werd door ondernemers rond het Nolensplein, met de Poort van Noord. Een natuurlijke ontwikkeling met nu al morele winnaars.

Hartstocht en passie straalt er vanaf. Lokale helden die het voortouw nemen en bewust een risico lopen. Het grote goed valt niet te verdienen, wel de dagelijkse voldoening. Een voldoening die deuken op kan lopen in tijden van tegenslag. Om vervolgens glad gestreken te worden in een hecht collectief.

Dat verdient een juiste waardering op de Schaal van Richter. Cupido zal ontwaken uit z’n winterslaap en lokale ondernemers met consumenten verder verbinden. Uit voorliefde voor de gemeenschappelijke deler, uit voorliefde voor dat ‘wij’-gevoel. Met visuele dank aan de engel in de nis van het Venlose stadhuis. Kijk en oordeel zelf maar…

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Containertuintjes en de  oneindige reeks van scheten

Containertuintjes en de oneindige reeks van scheten

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen De ondergrondse afvalcontainer, daar ging het opeens over. Jarenlang zo’n ding voor de deur gehad. Nou ja, bijna voor de deur. Handig als de vuilnis moest worden weggebracht; ik hoefde maar een paar meter te lopen. ’s Zomers...

Brandbrief Venlose ondernemers tegen sluiting NS-loket

Brandbrief Venlose ondernemers tegen sluiting NS-loket

In de december liet de NS weten het fysieke loket op het treinstation in Venlo te willen sluiten. Een bijzonder ongewenst besluit, vindt winkeliersvereniging Venlostad.com die bijval krijgt van de Vereniging van Vastgoedeigenaren Venlo (VVEV) en Stichting Venlo...