Stadsfiguren

14 december 2021

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen

De afgelopen tijd kwam de term een paar keer voorbij: stadsfiguren. Je weet wel: wereldberoemd in eigen stad, erbuiten bijna nooit. Ze zijn vaak kleurrijk, figureren in anekdotes die iedereen kent of die een glimlach oproepen. Meestal zijn het wat volksere types, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn.

De vorige week door Sef Derkx voor het voetlicht gehaalde Harie Hendrikx was zo’n bekend stadsfiguur, althans zo herinner ik me. Naar aanleiding van Sefs column werd ik ook gewezen op een filmpje waarin Harie figureert. En waarin hij met de grootste stelligheid beweert dat niet het gebied rondom de St. Martinusbasiliek het oudste stukje Venlo was, nee, dat was de plek waar hij woonde, aan de ‘Jeustraot’. Daar had Flujas zijn kampement opgericht. En de eerste kerk van Venlo, dat was de Heilige Geestkerk, bij Harie tegenover, maar die was er niet meer.

Harie hield van geschiedenis, van muziek, en was handig met glas-in-lood. Dat laatste was in huize Buchholz ook te vinden – jammer dat de nieuwe eigenaar of bewoners van het pand op enig moment die fraaie glas-in-loodramen in de woonkamer hebben verwijderd, maar het is niet anders. Op een dag was het glas-in-lood in een tussendeur stuk; dus werd Harie gevraagd het te repareren. Toen hij wegging zei hij, uiteraard op z’n Venloos tegen mijn ouders: “Henk, Martha, wat hebben jullie keurige kinderen, ze zeggen ‘meneer’ en ‘u’ tegen me.” Blijkbaar was hij dat niet gewend, wij wisten niet anders.

Harie was kleurrijk, anders, zoals Venlo altijd wel van de die opvallende inwoners heeft gehad. Stadsfiguren, ja. Van een heel andere orde was (ik vermoed dat hij niet meer onder ons is) Bram de zwerver, de eerste en enige destijds in die hoedanigheid. Waste zich in de fontein van ’t Schinkemenke en produceerde na die daad te hebben verricht een flinke klodder neusvocht in diezelfde fontein. Bram speelde harmonica en op een dag zag ik enkele heren van de mobiele verkoop aan het Nolensplein Bram benaderen met het verzoek om op dat ding de tune van Circus Renz te spelen. “Krijg je un joed.” Bram begon als een dolle te spelen, met een been de maat stappend terwijl de heren zich lachend uit de voeten maakten en Bram naar zijn ‘joed’ kon fluiten.

De naam Sjaak Bakker, kroegbaas, viel onlangs ook en hem schaar ik ook onder de stadsfiguren. Kleurrijk en dan herinner ik me meteen de ‘komp geej óg de nek wasse’-anekdote die mijn vader altijd zo smakelijk kon vertellen over een bezoek met zijn schoonfamilie aan de kroeg van Bakker, de Paternoster.

Kleurrijk was ook Hans op de Laak, het ene moment in werkkloffie gestoken, het andere moment leek hij zo weggelopen te zijn bij een VVD-conventie. Iedereen kende Hans en Hans kwam overal binnen, besloten feest of niet. Verder terug in de tijd waren er mensen als Pinda Wullem, Baer de Woers en Marokko. Die drie zijn vereeuwigd in beeldjes die staan in de volgens Harie Hendriks oudste straat van Venlo, samen met nog enkele andere prominente Venlonaren. Volgend jaar komt er het (borst)beeld van Geer van der Veer bij, absoluut ook een stadsfiguur, al bleef zijn bekendheid niet alleen beperkt tot Venlo, maar kenden heel wat Limburgers en Duitsers in het grensgebied hem eveneens.

En nu? Was Geer misschien wel het laatste stadsfiguur van Venlo? Lopen er nog echt kleurrijke figuren in de Venlose binnenstad of in een van de wijken? Iemand die iedereen kent, iemand die een beetje anders is en waarvan ooit wordt gedacht, daar maken we een beeld van. Ik kan er zo 1-2-3 niet een opnoemen. Misschien is dat omdat tijden veranderen. Misschien is het niet meer ‘in’ om als stad een stadsfiguur te hebben.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Hol-ogig egoïsme

Hol-ogig egoïsme

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen Het is op momenten chaos troef op de belangrijkste tweewielerverkeersader door de Venlose binnenstad. Die loopt van de Martinusstraat via de Grote Kerkstraat, Begijnengang en Nieuwstraat naar de Koninginnesingel. Fietsers...

Venlose binnenstadwinkeliers zeggen nee tegen winkelen met 2G

Venlose binnenstadwinkeliers zeggen nee tegen winkelen met 2G

De Venlose burgemeester Antoin Scholten liet in een interview met De Limburger weten dat hij vreest voor een invasie aan ongevaccineerde Duitsers die in Venlo willen winkelen. Hij pleit daarom voor invoering van 2G. Voorzitter Erik Manders van winkeliersvereniging...