Vakantie in Venlo

2 maart 2021

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen

Ergens las ik dat hordes Britten vliegvakanties voor de zomer boeken omdat hun premier heeft geroepen dat hij met betrekking tot de huidige situatie in juni voor het eerst enige versoepeling voorziet. Dat betekent niet dat je dan massaal het vliegtuig in kunt stappen om naar zonnige of andere oorden te reizen. Maar goed, zoals een bekend stripfiguur als eens verzuchtte: ‘rare jongens, die Britten’. Iets wat overigens ook voor veel andere volken geldt.

Veel mensen hebben tegenwoordig de drang om op enig moment zo ver mogelijk weg te gaan en dat vakantie te noemen, ook al gebeurt dat onder primitieve omstandigheden die thuis niet zouden worden getolereerd. Een niet al te frisse hotelkamer met een doorzakmatras is dan nog wel het minste probleem.

Hoewel ik in het verleden op heel wat zon beschenen stranden heb gelegen, in de hoge luchtvochtigheid van een tropisch eiland fikse sigaren heb gerookt en door wijnranken heb gestruind, is vakantie de afgelopen jaren vooral vakantie in Venlo. Is niks mee. Sterker nog, massaal naar Verweggistan reizen is iets van de laatste decennia, Voor die tijd vond de vakantie toch veelal Rundumhausen plaats. Ja, en men ging naar Zandvoort aan de Zee, op de fiets van Venlo naar Valkenburg, dat soort tripjes. Met de kinderen ging je naar Ons Buiten of Klein Zwitserland.

Nu kun je in Venlo nog steeds prima vakantie vieren. Nee, niet voor wie van zon, zand en zee houdt, maar verder… Want doe je zoal op vakantie. Je pikt een terrasje. Kan nu nog even niet, maar elders ook niet en dat komt wel weer. Je gaat regelmatig uit eten. Idem dito. Flaneren door historische straten, over pittoreske pleinen, het kan om de hoek. Je laaft je aan de plaatselijke cultuur en historie; ik denk dat er voor veel Venlonaren wat dat betreft nog heel wat te ontdekken valt, maar voor wie het toch al allemaal weet: je hoeft niet ver te reizen om je in de historie van een andere plaats te verdiepen. Voor wie toch een beetje buitenlandgevoel wil krijgen, fiets eens naar Kaldenkerken om een ijsje te eten… Wandelen, een fietstocht, het kan allemaal in de buurt… En wat dacht je van in het zonnetje zitten in het oude havengebied, waar tegenwoordig zelfs plezierboten dobberen.

Natuurlijk is dit allemaal heel kort door de bocht. Want wat valt er nog veel te ontdekken in Italië, Spanje, Oostenrijk, Duitsland, Engeland en noem maar op. In Europa, maar eveneens op andere continenten. Maar omdat we nu even wat minder uitbundig kunnen reizen dan normaal, is die vakantie om de hoek een prima alternatief. Vooral omdat je wakker wordt in je eigen bed. En dat is waar de meeste reizigers en vakantievierders toch vooral naar snakken als het eind van de reis nadert: die matras waarop je als vertrouwd in slaap valt en niet dat bed met een kussen waar je na twee of drie weken nog niet aan gewend bent.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad