Venlo door de eeuwen heen – Deel 36: 1980-1989 nieuwbouw en sloop

5 mei 2022

Het gaat veel Venlonaren nog steeds aan het hart dat monumentale gebouwen als danszaal Nationaal en Concertgebouw Prins van Oranje gesloopt zijn. Het Nationaal verdween in de jaren 70, na een brand, al uit het straatbeeld. Het theater aan de Kaldenkerkerweg moest in het volgende decennium verdwijnen vanwege de komst van De Maaspoort. Volgens sommige deskundigen was in beide gevallen afbraak niet nodig geweest.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: collectie VenloVanbinnen

In de jaren 80 kregen ook de politie en de Venlose brandweer een nieuw onderkomen, verrees een nieuw ziekenhuis langs de oevers van de Maas en besloten diverse hogere beroepsopleidingen zich samen te voegen aan de Tegelseweg. In datzelfde decennium ontstonden de eerste concrete plannen voor een grootschalige renovatie van de Maaskade en de rest van het havengebied.

Opening Maaspoort
Het is 24 augustus 1984 als de toenmalige Koningin Beatrix een bezoek brengt aan Venlo. Op die dag verrichte zij de officiële opening van theater De Maaspoort en het nieuwe ziekenhuis, dat eigenlijk al sinds december 1983 in gebruik was. Die 24e augustus was om nog meer redenen een historische dag. Stadsomroep Venlo, opgericht in 1982, maakte tijdens deze dag opnames die ’s avonds centraal stonden tijdens de eerste tv-uitzending van deze nieuwe Venlose omroep. Theater De Maaspoort werd gebouwd op een stuk braakliggend terrein tussen de Peperstraat en de Oude Markt. De reden om een nieuw theater te bouwen was dat de Prins van Oranje niet meer zou voldoen aan de eisen van de nieuwe tijd. Een theater zaal met een te beperkte capaciteit. Verder zou het gebouw ook te weinig faciliteiten bezitten om winstgevend te blijven. De Maaspoort daarentegen beschikte over twee theaterzalen, 3 foyers, 5 vergaderruimtes plus een congreszaal. Bij grote feesten, denk aan activiteiten voor Vastelaovend, was er plaats voor 2500 bezoekers. Drie jaar na de opening van dit nieuwe theater werd de Prins van Oranje definitief gesloopt.

1982: de eerste steen voor theater De Maaspoort wordt gelegd

Nieuwe ziekenhuis
Voordat Koningin Beatrix op 24 augustus het nieuwe theater officieel opende, had ze al een bezoek gebracht aan het nieuwe Venlose Sint Maartensgasthuis aan de Tegelseweg. De reden voor deze nieuwbouw en sloop van het voormalige Sint Joseph ziekenhuis aan de Hogeweg was eigenlijk hetzelfde als bij de theaters. Het oude onderkomen voldeed niet meer aan de eisen van de nieuwe tijd. Te weinig capaciteit, te beperkte en ouderwetse faciliteiten. Bovendien moesten op de nieuwe locatie de ziekenhuizen van Venlo en Tegelen fuseren. De eerste plannen voor een nieuw Venloos ziekenhuis werden al in 1970 gemaakt. Tien jaar later, op 11 april 1980, werd officieel de bouwvergunning verstrekt. In datzelfde jaar werd langs de Maas de Professor Gelissensingel aangelegd. Een weg die moest zorgen voor een betere doorstroom naar het nieuwe ziekenhuis. Twee jaar na de officiële opening van het nieuwe ziekenhuis werd het Sint Joseph ziekenhuis aan de Hogeweg gesloopt. Een klein deel, de polikliniek, bleef overeind en werd de nieuwe thuishaven van het gemeentearchief. Een plek die anno 2022 nog steeds in gebruik is.

1986: Sloop van voormalig Sint Josephziekenhuis aan de Hogeweg

Politie en brandweer
Maar er gebeurde tijdens de jaren 80 meer op het gebied van nieuwbouw en sloop. In augustus 1980 opende de nieuwe Sint Martinusschool aan het Rosarium haar deuren. Kraakpanden, onder andere aan de Kaldenkerkerweg en Martinusstraat, werden tijdens dit roerige decennium bezet, ontruimd en in een later stadium vaak gesloopt omdat ze volledig uitgeleefd waren. Zowel het politie- als brandweerkorps vertrok medio jaren 80 uit het Venlose centrum. Beide waren gevestigd aan de Lohofstraat. Ook hier speelden aspecten als te beperkte ruimte en te weinig mogelijkheden om nieuwe faciliteiten door te voeren een rol, waardoor gekozen werd voor nieuwbouw. Het nieuwe politiebureau aan de Rijnbeekstraat/Laaghuissingel opende in 1983 haar deuren. De brandweer betrok in 1989 haar nieuwe onderkomen aan de Nijmeegseweg.

Andere bijzondere momenten
De jaren 80. Een decennium vol maatschappelijke onrust en nieuwe ontwikkelingen. Behalve de bouw en sloop van diverse panden, gebeurde er meer. In 1980 werd de eerste grootschalige naoorlogse Venlose revue opgevoerd en lanceerden De Vrijbuiters hun legendarische debuutalbum (1980). Funs van Grinsven had de eer om gekozen te worden als eerste Venlonaar van het Jaar (1982). Het Venloosch Alt verscheen na lange afwezigheid opnieuw op de markt en het Cultureel Centrum sloot definitief de deuren(1983). In datzelfde jaar kwam prof-voetballer Jan Klaassens op 51-jarige leeftijd tijdens een partijtje tennis te overlijden. De Drekskaters zagen in 1984 het levenslicht. Een jaar later promoveerde VVV naar de Eredivisie (1985) en beleefde vervolgens één van de meest succesvolle periodes uit de historie van de club (twee keer vijfde plaats in de Eredivisie). De gemeente Venlo kreeg te maken met de eerste aidspatiënt binnen de eigen stadsmuren (1987). Venlo won voor de eerste keer het LVK met het liedje Minse Wie Weej (1988). Een uitzending van Omroep Venlo werd ‘gekaapt’ door actievoerders van jongerencentrum OOC (1989) en dialectgroep Minsekinder werd opgericht (1989).

1989: jongeren ‘breken in’ tijdens een uitzending van Stadsomroep Venlo

Zoals in de inleiding al aangegeven ontstonden medio jaren tachtig tevens de eerste plannen voor een grootschalige renovatie van de Maaskade en het havengebied. Een locatie met te weinig uitstraling die zowel Venlonaren als kooptoeristen een unheimisch gevoel gaf. Het was er steeds vaker niet pluis. Zeker niet in de avonduren. De ontwikkelaars die benaderd waren kregen de opdracht hun visie te geven over de toekomst van het gebied. Recreatie, natuur, winkelen en een jachthaven moesten daarbij centraal staan. In 1986 werden de eerste plannen gepresenteerd. Een jaar later vroeg de gemeente bij de Provincie subsidie aan voor deze grootschalige opknapbeurt. Het duurde echter nog tot begin 21e eeuw voordat definitief met sloop, archeologisch onderzoek en nieuwbouw begonnen kon worden. Dit nieuwe gebied moest het Venloos koopcentrum voorzien van een nieuwe en vooral aantrekkelijkere uitstraling. Een visitekaartje voor de stad.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad