Zorgelijk

14 maart 2020

Column: Jac Buchholz | Beeld Leon Vrijdag

0,0000470588. Dat is volgens mijn eigen, wellicht wat knullige berekeningen het percentage Nederlanders dat momenteel is besmet met het coronavirus. Het aantal dat bekend is. 0,00058 kan het percentage bij een gewone griepepidemie zijn. Het zijn kille pak-‘m-beet-cijfers. Je kunt er weinig mee, althans ik niet. Ben meer van de letters dan van de cijfers.

Bovendien. Van de griep weten we veel meer – althans dat denken we. Ook de griep eist slachtoffers en dat aantal ligt dan relatief gezien weer veel lager dan bij het huidige coronavirus. En of je het wel of niet wilt, tegen de griep bestaat een vaccin. Het coronavirus is momenteel de grote onbekende, zelfs voor die paar mensen die er verstand van hebben. En als die paar deskundigen bepaalde adviezen voorleggen aan onze overheid, dan moeten we daar in grote lijnen maar gewoon op vertrouwen. Al blijft een portie gezond verstand ook nu niet te versmaden.

Zo zou ik afgelopen week verslag doen van een bijeenkomst wat meer westelijk in het land. Omdat er mensen uit Italië bij betrokken waren, werd het evenement al in een vroeg stadium afgelast. Ik vroeg me gisteren af wat ik zou hebben gedaan als er geen afgelasting was geweest. Tot een week of wat geleden zou ik zeggen: gewoon gaan. Nu denk ik daar genuanceerder over.

Er is in korte tijd namelijk veel gebeurd. Ik vind dat het aantal besmettingen op zich nog wel meevalt. En hoop uiteraard dat het zo blijft. De meeste maatregelen lijken me te billijken, al lopen de meningen daarover in het algemeen ver uiteen.

Natuurlijk is iedere coronazieke er een te veel , maar wat ik daarnaast bijzonder zorgelijk vind, is wat voor een impact dat virus op de economie heeft. En dat in heel korte tijd. Waar Venlo nog maar kort geleden ‘en masse’ vastelaovend vierde is het nu voor even gedaan met de pret.

Even geen avondje theater meer, geen popconcert, geen dagje museum. Geen grote sport- of andere evenementen. Dat heeft, zo merkte ik afgelopen week bij een aantal verder weinig representatieve rondjes door de Venlose binnenstad, nogal wat consequenties. Mensen blijven weg waardoor hotels veel minder gasten krijgen en zelfs tal van afmeldingen. In de horeca en aanverwant idem, zo begreep ik.

Wat volgt? Moeten grote winkels, winkels waar tientallen mensen tegelijk binnenlopen, dicht of een deurbeleid instellen? Lopen kleinere winkels schade op omdat er veel minder bezoekers naar de binnenstad komen? Bijvoorbeeld omdat er geen treinen meer rijden omdat zo’n trein met mensen dicht op elkaar niet langer verantwoordelijk is. Of omdat mensen gewoon liever thuis blijven in deze onzekere tijd.

Minder consumptie betekent op den duur minder productie, wat ook het bedrijfsleven gaat merken. Er zijn mensen die het toejuichen, dat consuminderen, maar als het al te drastisch gebeurt en bovendien wordt afgedwongen door een virus lijkt me dat een zeer onwenselijke situatie.

Hoe de komende periode eruit gaat zien, weet ik niet, weet niemand, dat is het verraderlijke. Hopelijk houden we het virus onder controle, hopelijk gaan we weer snel terug naar de normaliteit. En hopelijk daalt die 0,0000470588 naar 0 of in ieder geval naar een verwaarloosbaar percentage.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad