10 jaar Viva Classic Live: Venlo kleurt klassiek

1 september 2022

Venlo staat vanaf komend weekeinde ruim een week lang in het teken van de klassieke muziek (zie ook eerder artikel). Dankzij de tiende editie van Viva Classic Live en de diverse side-events die in de tussenliggende dagen te zien en horen zijn op het VCL-podium op de Venlose Markt. “Ik denk dat we de mensen aangenaam zullen verrassen.”

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Viva Classic Live

Hij heeft zijn verhaal de afgelopen dagen ongetwijfeld al vaker verteld. Hoe het initiatief voor Viva Classic Live ontstond en hoe bariton en organisator Sef Thissen zelf ook geen idee had bij die eerste editie hoe het zou uitpakken. Wat met één concert begon, zijn er inmiddels vijf, dit jaar voor het eerst verdeeld over twee weekenden. “We merkten dat vier dagen achter elkaar net iets te veel was. Dus hebben we besloten er nog een vijfde show aan toe te voegen, vanwege de grote animo, en naar twee weekenden te gaan. Dus is Viva Classic Live nu op 3 en 4 september, en op 9, 10 en 11 september.”

Carillon
Thissen realiseerde zich dat er dan bijna een week lang een podium ongebruikt op de Markt staat en ging in overleg hoe daar gebruik van te maken. “We hadden meteen al diverse ideeën. Vervolgens zijn we gaan kijken wat, mede gezien de door corona nogal korte voorbereidingstijd, wel en niet mogelijk was.” Een van de eerste concrete initiatieven was een concert van het Venloos Carillon in de Martinusbasiliek met toevoeging van enkele solisten. “Dat doen we als afsluiting van een reeks zomerconcerten met dezelfde opzet. Zelf heb ik daar ook als eens aan deelgenomen. Prachtig, dat samenspel van beiaardier Marcel Siebers met muzikanten. Daar kan de hele binnenstad van genieten. Nee, we gaan geen speciale plek daarvoor inrichten. Ik zou zeggen, neem ergens plaats op een terras en luister.”

Beethoven Conservatorium
Dat is op de dinsdag, geeft Thissen aan. Voor de woensdag heeft hij eveneens twee bijzondere concerten (net als de andere side-events gratis, red.) op het programma staan. Allereerst treden studenten op van het onlangs in Venlo gevestigde Beethoven Conservatorium, gevolgd door de harmonische samenzang van Vocal Chord. “De mensen van het Beethoven Conservatorium kenden Viva Classic Live en zochten een tijd geleden contact met ons. Ik had meteen het idee iets met ze te doen tijdens deze editie. Dat leek in eerste instantie wat kort dag, maar in goede samenwerking is het toch gelukt. Ben ik blij om, want het is heel apart dat onze stad nu een conservatorium heeft waar allerlei internationale talenten studeren. Dat moeten we koesteren.”

Aangenaam verrassen
Gezien de ruimte besloot Thissen er die avond een tweede optreden aan toe te voegen. “Dat is Vocal Chord, een fantastisch zangensemble, allemaal vakmensen. Ze brengen aria’s en operastukken, maar ook wat cross-overs, denk ik.” Wat verwacht hij van deze avond, misschien wel iets minder toegankelijk dan de rest van het programma? Thissen kijkt wat geïrriteerd. “Hoe bedoel je?” Omdat de studenten wat minder voor de hand liggend werk van bijvoorbeeld Haydn, Shchedrin, Stravinski en Schumann zullen spelen. Hij glimlacht. “Nou, ik wil niemand bekeren. Er zullen mensen zijn die er niet zo veel mee hebben. Maar stel je voor, je zit op de Markt op het terras en krijgt prachtige klassieke muziek te horen. Ik denk dat heel wat aanwezigen aangenaam verrast zullen zijn, door de studenten en door Vocal Chord.”

Opera Karaoke
Op donderdag staan er eveneens twee optredens gepland. Het tweede deel van de avond is voor Opera Karaoke, al eerder een succes tijdens Viva Classic Live. Met bekende Venlose artiesten als Jacques-Paul Joosten, Robert Bouten, Jip Verdellen en Tim Stoter. Op de vraag of die, zoals gebruikelijk bij karaoke, met een bandopname meezingen, kijkt Thissen verbaasd en begint dan te lachen. “Nee man, ik begrijp wat je bedoelt, maar ze staan daar met een compleet orkest achter zich. Zonder te oefenen inderdaad. Dirigent Maurice Luttikhuis doet alleen een pianorepetitie, om te zien waar de valkuilen zitten. Maar voor de meeste zangers is het de eerste keer dat ze met zo’n groot orkest optreden. Het zal ze ongetwijfeld een kick geven.”

Onder de noemer ‘Springlevend’ presenteert Marco Bakker zijn nieuwe cd

Sinatra
Die donderdagavond wordt afgetrapt door de inmiddels 84-jarige Marco Bakker, die zijn nieuwe cd komt presenteren. “Geweldig wat hij op die leeftijd nog presteert. Marco is een goede vriend en toen we hoorden dat hij een gelegenheid zocht voor de cd-presentatie, hadden we zoiets van: dat moeten we tijdens de week van Viva Classic Live doen. Marco heeft een prachtige stem en op zijn nieuwe cd zingt hij de September-songs van Frank Sinatra. Ondersteund door Maurice Luttikhuis en zijn orkest. Dat is tijdens Viva Classic Live dus eveneens het geval. Het wordt zonder meer een happening.”

Samenwerking
Ruim een week lang klassieke muziek in het centrum van Venlo. Dat heeft een behoorlijke impact, realiseerde Thissen zich, dus zocht hij in de afgelopen periode nog meer dan voorheen de samenwerking met allerlei partijen. “Het evenement trekt allang niet meer alleen Venlose toeschouwers. Mensen komen uit heel Limburg, onder andere uit Maastricht, uit het westen van het land, maar ook steeds meer uit Duitsland. Daar mag de stad van profiteren. We werkten al met veel partijen samen zoals de horeca op het plein, met de Maaspoort, Limburgs Museum en anderen. Daar komen tijdens deze editie wat nieuwe partners bij. Zoals Gijs Lina, die de wijnen gaat verzorgen, Nellissen Juwelen, waar mini-concerten worden gegeven, en de Festina Lente-straatjes: de Gasthuisstraat, Jodenstraat en Klaasstraat. Die hebben rondom Viva Classic Live een speciale actie waarbij kaarten voor een van de concerten te winnen zijn.”

Thissen kijkt dan even voor zich uit en haalt diep adem. Ja, zegt hij, dat ene eerste concert is in feitelijk heel korte tijd uitgegroeid tot een meerdaags evenement dat niet meer uit Venlo is weg te denken. “Ik weet nog hoe we in de tuin zaten te filosoferen over de opzet van de eerste editie en dat ik dacht: ik ben al blij als dat een succes wordt. Nu zijn we toe aan de tiende editie en kijk eens wat we hebben bereikt. Daar kan iedereen die erbij betrokken is, zowel voor als achter de schermen, bijzonder trots op zijn.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad