23e Literaire zomer: Bibliotheek Venlo nodigt Toine Heijmans uit in Arcen

17 augustus 2022

Auteur Toine Heijmans (foto) komt in het kader van de Literarischer Sommer/Literaire zomer op vrijdag 9 september op verzoek van de Venlose bibliotheek naar het Franz Panner Huis in Arcen om te worden geïnterviewd over zijn werk. Zijn Duitse vertaalster Ruth Löbner is daarbij eveneens aanwezig. De Bibliotheek Venlo participeert sinds enkele jaren weer in het evenement dat in de zomermaanden een groot aantal plaatsen aan weerszijden van de grens aandoet.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Merlijn Doomernik

Het is alweer de 23e editie van de Literarischer Sommer/Literaire zomer, vertellen community librarian Elly Jacobs van de bibliotheek en Zef Mertens, projectleider van het Duitsland-Niederlande Huis. Elly weet nog dat het in de eerste opzet een wat bredere culturele opzet had. “Net als nu was toen de insteek om culturele samenwerking over de grens te intensiveren. Venlo was destijds betrokken bij de start, samen met bibliotheken aan de Duitse kant van de grens.”

Literatuur
Het accent van het event kwam echter steeds meer op de literatuur te liggen. Steden als Valkenburg, Vaals, Roermond, Kleve, Köln en Düsseldorf namen en nemen deel, maar Venlo haakte na een aantal edities af. “Maar een aantal jaren geleden besloten we toch weer deel te nemen”, merkt Elly op. “Dat doen we sindsdien voor de vierde keer.” Ze legt uit dat onder de noemer Literarischer Sommer/Literaire zomer tegenwoordig 50 evenementen in 21 Nederlandse en Duitse steden plaatsvinden.

Arcen
Zef Mertens vertelt dan dat telkens een schrijver van naam en faam wordt uitgenodigd om over zijn of haar werk te vertellen. “Vaak is hun werk in beide talen verkrijgbaar.” Hij merkt dan op dat de doelgroep bestaat uit literatuurliefhebbers uit beide delen van het grensgebied. “Daarom hebben we dit jaar bewust voor het Franz Panner Huis in Arcen gekozen, dat ligt heel dicht bij de grens en Arcen is natuurlijk in trek bij veel Duitsers. Vorig vond het evenement overigens plaats in het Wereldpaviljoen in Steyl, ook een plaats die veel Duitsers kennen. We hopen dus eveneens belangstellenden van net over de grens aan te spreken.” Hij maakt duidelijk dat er in de weekenden voorafgaand aan de Literaire Zomer tevens een tentoonstelling is van Andrea Haandrikman in het Franz Panner Huis. “Zij is op 9 september eveneens aanwezig om haar werk toe te lichten.”

Nederlandse Boekhandelsprijs
Alle steden die deelnemen, verzorgen hun eigen programma, zeggen Elly en Zef. De Venlose bibliotheek koos onder meer voor Toine Heijmans omdat hij met zijn roman Zuurstofschuld de Nederlandse Boekhandelsprijs 2022 heeft gewonnen. Over dat boek en andere van zijn werken wordt hij geïnterviewd door Egid van Houtem. Die zal daarnaast met vertaalster Ruth Löbner ingaan op wat er komt kijken bij het maken van een goede, adequate vertaling van een roman. Elly en Zef hopen dat de nodige Nederlandse en Duitse literatuurliefhebbers op 9 september de weg naar Arcen weten te vinden. “We zijn buren, wonen dicht bij elkaar, maar weten vaak nog te weinig van elkaar. Dit is een mooie gelegenheid om elkaars cultuur weer wat beter te leren kennen.”

Literarischer Sommer/Literaire zomer vindt plaats op 9 september van 15.00-17.00 uur in het Franz Pfanner Huis, Klein Vink 7 te Arcen. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van de bibliotheek.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad