30 jaar ZPF-vrijwilliger en dan… niets: “ik voel me ontheemd”

15 augustus 2020 | Leestijd: 3 minuten

Noem hem gerust Brabander met een Venloos hart. Hij komt graag en regelmatig in Venlo, zeker met de vastelaovend. En absoluut met het Zomerparkfeest. Ciske Visser zou dit jaar zijn 30-jarig jubileum als vrijwilliger van het festival hebben gevierd. Het liep even anders. “Ik mis iets.”

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: privécollectie C. Visser

Zijn eerste inspanningen voor het Zomerparkfeest vonden in 1989 plaats en waren nog niet officieel, herinnert Ciske Visser zich. “Ik ben toen op een gegeven moment in de vrijwilligerstent achter de tap gaan staan. Illegaal, ja. Je tapt goed, kreeg ik te horen. En meteen de vraag of ik vrijwilliger wilde worden. Ja dus. Een jaar later was ik er vanaf het begin bij. Toen was maandag nog de eerste opbouwdag, nu is dat de woensdag ervoor, ruim een week voor de start van het Zomerparkfeest.”

Hippies
Want ja, geeft Ciske aan, er is wel het een en ander veranderd. Zeker wat de professionalisering betreft. “Ik heb de eerste jaren niet meegemaakt, maar er wel veel over gehoord. Feitelijk is het Zomerparkfeest begonnen met het idee van enkele Venlose hippies om een feestje te bouwen. Dat was in het begin nog in de Heutzstraat. Na enkele jaren verkaste het festival naar het park waar het dus groeide en professioneler werd.”

Energie voor tien
Ja, hij herinnert zich zijn beginjaren nog goed. Er was een hoofdpodium en een tent. Achter het hoofdpodium een kiosk. Hekken stonden er niet; je kon het park van alle kanten inlopen. Maar, zegt Ciske, er zijn ook dingen die niet zijn veranderd. “Het saamhorigheidsgevoel was en is geweldig. We hebben nog steeds veel lol samen. Vanaf het eerste moment als vrijwilliger zat het Zomerparkfeest in mijn dna en dat geldt ongetwijfeld voor veel meer mensen. Je bent van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat in de weer, maar je hebt energie voor tien.”

Opaatje
Hij vindt het ook geweldig dat je als vrijwilliger ziet hoe er het achter de schermen aan toe gaat. “Onbetaalbaar.” Noemt het een bijzonder moment dat hij het al dronken punkicoon Deedee Ramone – blijkbaar als gast aanwezig in de periode dat hij voor cd-opnames in Venlo verbleef – dolgelukkig maakte met nog een biertje. De sessies tussen muzikanten backstage, Guus Meeuwis die maar bleef hangen en hangen omdat hij het zo gezellig vond, de ontmoeting met Rocco Granata – “je ziet eigenlijk geen performer maar een lief opaatje”.

Verbazing
Of die keer dat Ilse de Lange vanachter het doek op het hoofdpodium het park in keek. “Weet je, een van de bijzondere aspecten van het Zomerparkfeest is dat ze artiesten weten vast te leggen die weliswaar goed zijn, maar op dat moment nog niet zo bekend. Ilse de Lange was zo’n geval. Die stond op het punt van doorbreken. Ik zie haar nog vol verbazing vlak voordat ze moest beginnen vanachter het doek het volle park in kijken. Ze kon niet geloven dat al die mensen voor haar waren gekomen.”

Commissies
Jarenlang stond Ciske achter de bar tijdens het festival. Toen met de toenemende professionalisering er commissies kwamen, ging hij eerst deel uitmaken van de technische commissie. “Je raakt dan veel nauwer betrokken bij de organisatie achter het Zomerparkfeest.” Nu is hij actief voor het facilitair bureau. “Dat is het rustpunt in de organisatie. Als een van de andere commissies iets nodig heeft – of dat nu een boormachine is of tie raps – dan verzorgen wij dat. In het voortraject maar ook ad hoc, tijdens het festival. Zo blijft het overzichtelijk.”

Voorbereidingen
Dan over de voorbereidingen. Veel mensen denken dat die enkele weken, hooguit enkele maanden voor de start van het ZPF beginnen. Een misvatting van jewelste, maakt Ciske duidelijk. “Die beginnen feitelijk al tijdens de voorgaande jaargang. We leren van iedere editie; zien zaken die we kunnen verbeteren. De eerste echte voorbereidingen beginnen in september, oktober. Daarna loopt het door. Tijdens de vastelaovendperiode is er dan een soort van pauze, daarna pakken we het weer op.”

Herinneringsboom
Maar niet dit jaar, wat Ciskes dertigste ZPF als vrijwilliger zou zijn geweest. Hoe voelt dat? “Vreemd, ik mis iets, voel me ontheemd. Zeker nu, nu het festival volop bezig zou zijn. Ja, ik ben wel in Venlo. Ben onlangs nog even in het park geweest, bij de herinneringsboom. Sinds 1995 slaap ik tijdens het ZPF ook in het park omdat praktischer is. Het kantoor om de hoek, zeg maar. En nu is er helemaal niets.”

Boerebroelof
Dus kijkt Ciske maar alvast vooruit, naar de editie van volgend jaar. Waarvan de voorbereidingen dus binnenkort al beginnen. En naar de boerebroelof, die komende vastelaovend door de mensen van het ZPF wordt georganiseerd. “Die voorbereidingen lopen. En daar gaan we mee door. Of we die boerebroelof nu komend jaar of het jaar erop echt kunnen vieren.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Kulinaire: Goed nieuws?

Kulinaire: Goed nieuws?

Een beetje vreemde kop boven deze column wellicht, in een tijd dat goed nieuws schaars is. Maar net zoals ik zijn er ongetwijfeld een hoop andere mensen wel eens aan toe, aan goed nieuws. Maar waar moet je dan aan denken als je het over goed nieuws hebt. Dan zul je...