74e editie van De Träöt: “nog een grotere creatieve uitdaging dan vorig jaar”

10 februari 2022

Deze week verscheen de 74e editie van De Träöt, Staatsorgaan van Venloosch Vastelaoves Gezelschap Jocus. Normaal wordt er in het blad volop terug- en vooruitgekeken naar wat de vastelaovend gebracht heeft en gaat brengen. Maar vorig jaar was er geen vastelaovend, waren er geen activiteiten en ook over ruim twee weken is er geen officiële vastelaovend. Dus ligt er een andere Träöt dan gebruikelijk.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Renier Linders

Hij vergelijkt het maken van De Träöt, dit jaar vooral maar ook vorig jaar, met deelnemen aan de optocht, begint hoofdredacteur Jaap Stroeken. “Een groep of een ‘faatse’ moet ook ieder jaar iets nieuws verzinnen, iets bijzonders om zich mee aan de mensen te tonen. Nu willen wij als makers van De Träöt ook regelmatig een nieuw of verrassend element toevoegen, maar de creatieve uitdaging dit jaar was groot, groter nog dan vorig jaar.”

Leeg vel
Natuurlijk komen er een aantal vertrouwde elementen ook weer in deze editie terug, geeft Stroeken aan. Zoals de columns en bijdrages van gastschrijvers. Maar los daarvan begonnen de makers van De Träöt vanuit een leeg vel, geeft hij aan. “De vastelaovend van vorig jaar, de Boeremoosbal, het Hofbal, allemaal vaste elementen die er nu niet waren. Dus moesten we alternatieven bedenken om toch een volwaardige editie uit te kunnen brengen. Dat nadenken is eigenlijk nooit gestopt, omdat er steeds weer iets veranderde in de omstandigheden.”

Kleine kring
Maar het is toch gelukt om een bijzondere editie te vervaardigen, stelt Stroeken. Dat begint al met de omslag, die een beeld geeft van De Träöt in de loop der jaren. Verder veel niet eerder gepubliceerde foto’s. Ook een uitgebreid verhaal over de vastelaovend in 1898 en de ontdekking van de prins van dat jaar, Paul I Thywissen. “Daarnaast heeft gastfotografe Constance Jentjens, maar hebben ook heel wat lezers, foto’s aangeleverd van de vastelaovend van vorig jaar. Want hoewel er sprake was van een lockdown en er feitelijk niets mocht worden gevierd, hebben veel mensen toch iets in kleine kring georganiseerd. Dat is terug te zien in een uitgebreid fotoverslag.”

Foto’s
Een nieuwe rubriek is volgens Stroeken ook ‘Vastelaovend zien weej!’. Daarin duiken onder andere Vors Joeccius XI Roel Versleijen en oud-prins Jeroen van den Ham in hun persoonlijke vastelaoves-albums, legt hij uit. “Aan de hand van bijzondere foto’s vertellen ze wat de vastelaovend voor hun zo speciaal maakt.” En zo komen er nog enkele nieuwe rubrieken in de nieuwe editie van De Träöt voorbij, maakt Stroeken duidelijk. Rubrieken die er in een normale situatie niet zouden zijn geweest.

Volgend jaar
Rubrieken die in een volgende editie, als alles weer normaal is, wellicht terugkeren. En dan zijn er, zegt hij, ook nog diverse ideeën die het niet hebben gehaald. “Dat is misschien de kleine plus van deze periode: dat we anders moesten denken en op allerlei nieuwe ideeën zijn gekomen. Ideeën die nu niet, maar misschien volgend jaar wel worden uitgewerkt. Een voorbeeld? Dat is lastig, maar we hebben het er bijvoorbeeld over gehad om eens een groep die deelneemt aan de optocht van nabij te volgen tijdens hun voorbereiding. Of we dat ook gaan doen? Dat zien we dan wel.”

Zelf vermaken
Positief noemt Stroeken het feit dat De Träöt dit jaar meer adverteerders en sponsoren telde dan in afgelopen jaren. “Het is mooi om te zien hoe die ons tot steun zijn.” Tot slot nog een laatste constatering van de hoofdredacteur. “Wat de vorige, niet gevierde vastelaovend en ik denk vooral ook de komende versie van de vastelaovend ons duidelijk maken is dat het een feest is waarbij je je vooral zelf moet vermaken en niet al te veel moet láten vermaken.”

(Op de foto de presentatie van De Träöt met rechts Vors Joeccius XI Roel Versleijen en links Roy Dambacher, voorzitter P&P)

Klik hier voor de verkooppunten van De Träöt

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad