Akkermansgilde zorgt voor heel wat gepuzzel

21 september 2021

Afgelopen week verscheen er een puzzel over het OLS. Op initiatief van het Venlose Akkermansgilde en met een afbeelding van kunstenaar Leon Peeters. Een tweede puzzel verschijnt half november; dan is het gilde zelf onderwerp van puzzelplezier. “Dit jaar was er opnieuw geen OLS; dan ga je iets anders verzinnen.”

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

Het idee voor de puzzels begon bij Bert Kok, oud-voorzitter van het Akkermansgilde en als lid nog altijd actief betrokken bij het wel en wee van de vereniging. En fanatiek puzzelaar zou je denken, maar niets is minder waar. Althans tot voor kort. “Nee, puzzelen was lange tijd niets voor mij, daar had ik het geduld niet voor. Als kind legde ik natuurlijk wel eens een puzzel, zoals veel kinderen, maar dat waren dan 200 stukjes of zoiets. Daarna nooit meer.”

Jan van Haasteren
Maar toen kwam maart 2020, de coronapandemie, en ging de wereld grotendeels op slot en werd evenement na evenement afgelast. Zo ook het OLS, zowel vorig jaar als dit jaar. Kok: “Juist in maart begint het schuttersseizoen. De geweren worden schoongemaakt, de pakken op orde gebracht, we treffen elkaar dan in het clubgebouw. Maar dat ging niet meer, net zoals bij zoveel verenigingen.” En dus ging Kok iets doen wat hij niet had verwacht ooit te zullen doen: puzzelen. “Ik raakte in de ban van de Jan van Haasteren-puzzels, met die kolderieke figuren. Ik kocht er één en kon niet meer stoppen. Binnen twee, drie dagen had ik ‘m klaar. Meteen kocht ik een volgende.”

Leon Peeters
Inmiddels heeft hij er zo’n 20 in huis. Met daarnaast tevens de puzzels van de vastelaovend en van café De Klep, gemaakt door Leon Peeters. Die brachten hem op het idee voor een puzzel voor de schutterijwereld. “Toen afgelopen voorjaar bleek dat er weer geen OLS kon worden gehouden, ben ik gaan nadenken. En kwam zo uit bij Leon Peeters, die ik via het Akkermansgilde ken. Stond hij net op het punt met mij contact op te nemen omdat hij een soortgelijk idee had.”

Enthousiast
Dus gingen de twee heren bij elkaar zitten om te brainstormen. Want wat moet er zoal terugkomen in de afbeelding? Kok noemt uiteraard de trofee D’n Um, het logo en vaandel van het OLS en allerlei personages en zaken die tijdens het OLS een rol spelen. “Natuurlijk zijn we in overleg gegaan met de OLS Federatie, via secretaris Bernie van Lierop, waarmee ik altijd goed contact had en heb. Ze waren meteen enthousiast over het idee.”

Zonnepanelen
Vorige week kwam de puzzel (1.000 stukjes) uit, in een beperkte oplage. Veel promotie is er nog niet geweest, maar inmiddels zijn er al tussen de 150 en 200 verkocht, weet Kok die goede hoop heeft dat de complete oplage snel zal zijn verkocht. “We gaan deze week de secretarissen van alle Nederlands- en Belgisch-Limburgse schutterijen benaderen met het verzoek de puzzel bij hun leden onder de aandacht te brengen.” Het Akkermansgilde krijgt een deel van de opbrengst, zegt hij. Daar is al een bestemming voor. “We willen zonnepanelen op ons clubhuis aanbrengen. Als Akkermansgilde willen we eveneens ons steentje bijdragen aan het duurzaamheidsstreven. De opbrengst van de puzzel dekt de helft van de kosten, de andere helft wordt door een plaatselijk bedrijf gedoneerd.”

Onvoorziene zaken
Maar bij die ene puzzel blijft het niet, geeft de voormalig voorzitter aan. Er komt tevens een puzzel met het Akkermansgilde als onderwerp. “Daarmee richten we ons wat meer op de regio Venlo. Nee, over de lay-out kan ik nog niet zo veel vertellen, daar ben ik met Leon – die ook deze puzzel gaat tekenen – in overleg. Het zal een soortgelijke opzet krijgen als de OLS-puzzel.” De Akkermansgilde-puzzel komt half november op de markt. Kok verwacht dat daar ook veel vraag naar zal zijn. “Dat wordt een collectors item.” En de opbrengsten daarvan? Hij lacht. “Goede vraag. De kosten voor de zonnepanelen zijn dan, denk ik, gecoverd. Maar we hebben wel een aparte pot voor onvoorziene zaken. Daar zal dat geld naartoe gaan. Want een vereniging heeft altijd onvoorziene uitgaven. Zeker na bijna twee jaar te hebben stil gelegen. Maar daar komt hopelijk snel een eind aan. Volgend jaar weer gewoon een OLS.”

De OLS-puzzel kost 19,95 en is te koop bij Pasch aan de Vleesstraat in Venlo en via de site www.akkermansgilde.com. Daarop staat een bestelformulier. Betalen kan via een Tikkie.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad