Andrew Elt & Jasper Verbruggen: ‘Wij willen niet zwelgen in zelfmedelijden’

19 augustus 2021

Voor alle betrokkenen in de entertainmentindustrie zijn de coronapandemie en bijbehorende maatregelen een nachtmerrie die al bijna anderhalf jaar duurt. Waar een aantal partijen, zoals poppodia, nog recht hebben op bepaalde financiële tegemoetkomingen, daar blijft het gros verstoken van inkomsten. Van hobbymuzikant tot professional. Van geluidsman tot promotor. Van alle inkomsten die normaal gesproken dankzij optredens binnen komen, is al anderhalf jaar geen sprake meer.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Peter Janssen

Toch willen beroepsmusici als Andrew Elt (o.a. 7 Miles to Pittsburgh, Physical Graffiti) en Jasper Verbruggen (o.a. This is Jackson, Ultimate Guns) niet met de vinger naar politici wijzen of een regelmatige klaagzang op social media plaatsen. “Dan ga ik mij nog meer ergeren en heeft corona ons twee keer te pakken,” aldus Jasper. “Het is tevens een stukje zelfbescherming. Ik let zelf vooral op de positieve ontwikkelingen die deze tijd met zich meebrengt. Ik mis al anderhalf jaar mijn gebruikelijke inkomsten. Doordat ik een extra baantje heb, wordt het geld dat ik misloop niet vergoed. Maar wij willen niet zwelgen in zelfmedelijden. Ik snap dat anderen hun frustraties van zich af willen schrijven op social media, maar ik kies er bewust voor om daar niet aan mee te doen. Sterker nog, de app van Facebook staat al geruime tijd zelfs niet meer op mijn telefoon. Ik hoef het niet allemaal te lezen.”

Andrew Elt

Sticks ‘n Strings
De twee musici kennen elkaar sinds hun werk bij de muziekwinkel Sticks ’n Strings in het centrum van Venlo. Andrew begint te lachen als hij aan die jaren terugdenkt. “Ik werkte daar naast mijn optredens als muzikant al parttime als verkoper van muziekinstrumenten. Jasper kwam na school altijd gefascineerd naar de gitaren kijken. In die tijd trad ik regelmatig op met The Heavy 70’s. Jasper wist dat en wilde graag een show meemaken. Wij hebben toen aan zijn vader beloofd hem netjes thuis op te halen en terug te brengen, maar ook dat hij geen bier zou krijgen. Haha, ja daar hebben we ons toen echt aan gehouden. Maar zo is wel ons contact gegroeid. Later kreeg Jasper zelf ook een baan bij Sticks ’n Strings, belandde in de muziekwereld en traden we vaker samen op. Hij bij de Heavy 70’s en ik deed wel eens mee bij hun Guns n’ Roses tributeband.” Jasper knikt met een grijns. “School was niet echt mijn ding. Ik heb nog wel een opleiding gevolgd die gericht was op de detailhandel, maar tijdens de eindexamens was ik met mijn band Taxe op tour. Een begeleider van school belde mij op met de vraag waar ik was. Dan moest ik zeggen: euhm sorry, we zijn met de band op een festival in Cannes. Of: sorry, we hebben vanavond een show op Sunset Boulevard in Los Angeles. Ik kreeg het verzoek om dan wel de herkansingen te doen, maar dat is er nooit echt van gekomen.”

Positief blijven
Zo is er dus inmiddels een jarenlange hechte band ontstaan tussen beide heren. Gezamenlijk stonden ze in de zomer van 2020 nog wel een keer op het podium van Grenswerk. Voor een kleine groep liefhebbers. Het was één van de weinige gigs die ze in de afgelopen achttien maanden konden doen. Jasper: “We zeiden wel eens tegen elkaar: laten we het maar niet meer over corona hebben. Volgens mij kun je beter positief blijven en kijken naar wat wel kan. Kijk naar de vele jonge talenten, die krijgen nu een kans. Zij presenteren zich via livestreams aan een nieuw publiek. Daar zitten echt veel goede musici plus zangers en zangeressen bij. Het is een ontwikkeling waar ik echt van kan genieten. Juist in mindere tijden, ontwikkelt de creativiteit van mensen zich het sterkst. Dat is een mooi aspect aan deze mindere tijd. Zelf ben ik ook meer muziek gaan maken dan ooit tevoren. Door de vrije tijd heb ik weer echt de liefde voor het maken van muziek teruggevonden. Ik heb zelfs een piano aangeschaft. Andrew staat er soms iets anders in. En ik snap die frustratie heel goed. Omdat ik jonge kinderen heb, moet er wel brood op de plank komen. Ja, mijn partner werkt ook, maar ik koos toch voor een bijbaantje. Het is door het gebrek aan inkomsten door de gemiste optredens gewoon nodig. Dat geeft bovendien structuur aan mijn dag en is een prima remedie om soms niet aan corona en alle beperkingen te denken.”

Jasper Verbruggen

Koken, schrijven en pakketjes
Andrew vult zijn muzikale maat aan. “Ook ik plaats bijna niets op Facebook. Soms een paar muzikaal gerelateerde zaken, maar zeker niet mijn frustratie. En alle meningen en visies hoef ik zeker niet te lezen. Ik heb zelfs de krant opgezegd. Als ik iets over de actualiteit wil weten, zijn daarvoor voldoende mogelijkheden. Ik stop mijn energie liever in positieve dingen als nummers schrijven en opnemen, bijvoorbeeld voor de derde plaat van 7 Miles to Pittsburgh. Verder ben ik verhalen gaan schrijven over mijn eigen carrière. Gewoon wat ik in de afgelopen 35 jaar allemaal heb meegemaakt. Nee, niet voor een boek. Tenminste dat is nu niet de bedoeling. Wie weet ooit. En verder ben ik meer gaan koken. Ook dat is een creatief proces. In het verleden toen de kinderen klein waren, was ik de belangrijkste kostwinner thuis. De laatste 18 maanden zijn mijn inkomsten eigenlijk verdwenen. Niet alleen met optreden, maar vooral als de rol van tourmanager bij Walter Trout. Met hem reisde ik de wereld rond. Dan heb je het toch al snel over een gemiddeld jaarinkomen wat ik mis loop. Gelukkig is het inkomen van mijn vrouw toereikend om rond te komen. Onze kinderen zijn het huis al uit, dus in tegenstelling tot Jasper voel ik geen druk van het gemiste inkomen. Wij redden ons wel. Maar leuk is anders. Feit is namelijk wel dat ik toch al anderhalf jaar geen geld in de la heb gebracht en niet mijn passie kan uitoefenen. Dat is wel eens frustrerend ja. Gelukkig waren die twee jaar daarvoor erg goed, dus had ik reserves opgebouwd. Voor de diverse maatregelen kom ik helaas niet aanmerking.” Een bijbaantje als pakketjesbezorger heeft Andrew geprobeerd, maar daar werd hij naar eigen zeggen niet gelukkiger van. “Al vanaf dat ik van school kom, ben ik in de muziekwereld actief. Ik ben musicus en niets anders. In die branche wil ik actief zijn. Ander werk is voor mij al snel geestdodend. Dan kun je inderdaad beter creatief bezig zijn, nummers schrijven en opnemen.”

Inspiratie
Ging het schrijven van nieuwe nummers hem juist makkelijker af nu hij zoveel tijd had? Andrew schudt het hoofd. “Als het leven normaal was gebleven en alle shows waren doorgegaan, had ik net zoveel geschreven. Je staat niet ’s morgens op, neemt een kop koffie en gaat zitten om liedjes te schrijven. Zo werkt het niet. Als je inspiratie moet zoeken, ontstaan er alleen slechte nummers. In ieder geval bij mij. Inspiratie krijg je op de meest onverwachte momenten. Het komt als donderslag bij heldere hemel en dan ga je direct aan de slag en zijn nummers uiteindelijk snel geschreven. Ik heb in de afgelopen half jaar veel gelezen, muziek geluisterd, series gekeken. Ergens ontstaat dan de inspiratie, maar dat gebeurt zeker niet op commando. Liedjes schrijven is geen negen tot vijf baan.”

Voorzichtig optimistisch
En nu? Wat zijn de verwachtingen? Gaat de wereld ook voor de entertainmentbranche de komende maanden weer van het slot. Bij beide heren is er twijfel. “Ook hier probeer ik mij zelf weer te beschermen tegen teleurstellingen,” aldus Jasper. “Ik had afgelopen jaar al vrij snel een streep door al mijn shows in 2020 gezet. Wel optreden, niet optreden, misschien optreden. Die onzekerheid gaat aan je knagen. Daar pas ik voor. Voor dit jaar heb ik eigenlijk al hetzelfde gedaan.” Andrew blijft voorzichtig optimistisch. “Wat moeten we bijvoorbeeld doen met onze Top2000 concerten rond de jaarwisseling? Er zijn drie uitverkochte shows in Grenswerk plus één in Boxmeer. Wij willen het publiek niet teleurstellen en zullen er alles aan doen om die optredens door te laten gaan. Als het moet, twee shows op een avond. Maar het is nog te vroeg om daar een goed beeld van te hebben. Rutte kan wel roepen dat vanaf 1 november de maatregelen waarschijnlijk verdwenen zijn, maar dat moet ik eerst nog zien. Wij hebben in de afgelopen anderhalf jaar voldoende gehoord en gezien. Er is zoveel geschoven. Ik doe even geen voorspellingen. Hoop heb ik altijd, maar wij kunnen er niets aan veranderen. Voor hetzelfde geldt zitten we volgend jaar rond deze tijd weer met jou om tafel voor een interview met hetzelfde onderwerp.”

Eerste shows
Inmiddels heeft Andrew met de Led Zeppelin Tributeband Physical Graffiti zijn eerste shows weer gespeeld in Duitsland en Denemarken. Jasper mag binnenkort met The Ultimate Guns het podium op in Weert. Uitzonderingen, maar ze genieten volop van deze buitenkansjes. “Het was te gek om weer op te treden. Gewoon de accu opladen, dat gevoel is heerlijk,” aldus Andrew. “In Denemarken zijn ze minder snel in paniek als in Nederland. Ze hebben daar vanaf het begin een heel duidelijk beleid gevoerd en daar houden ze aan vast. Juist in het weekend dat wij onze show in Kopenhagen gaven, werden de maatregelen versoepeld. Eigenlijk zouden we voor 250 mensen optreden. Zitten en met mondkapje op. Door de versoepelingen mochten dat er 500 zijn, zonder mondkapje en gewoon staan. Ik hoef je niet uit te leggen dat het dak eraf ging. Het was voor iedereen een fantastische ervaring.”

Passie
In september doet Walter Trout een tour door Nederland en Duitsland. Als manager van deze bluesgitarist is Andrew dan weer een paar weken onderweg. “Heerlijk. Walter is een muzikant die meedenkt en niet veeleisend is. Hij is bereid water bij de wijn te doen en als de kans er is om op te treden, dan pakt hij die kans. Neem zijn show in Paradiso Amsterdam. Daar kunnen eigenlijk 1700 bezoekers in. Vanwege de huidige maatregelen kiest hij toch voor twee optredens voor maximaal 250 fans. En dus ook voor minder geld. Verder kan hij in die weken minder shows dan normaal doen, dus ook op die manier komt er minder geld binnen. Maar we zijn onderweg en bezig met onze passie. Dat is soms belangrijker dan geld.” Jasper verheugt zich op zijn eerste show van dit jaar. “Er mogen 750 mensen naar dat festival komen. Normaal zetten ze in op 1200, dus voor hun is dat geen enorm verlies aan inkomsten. Alleen de gedachte al om weer te kunnen optreden, zorgt voor een waanzinnig gevoel. Normaal doe ik ongeveer 80 shows per jaar. Dat heb ik enorm gemist. Daarom ben ik blij met iedere gig die mogelijk is. Zeker als je niks verwacht, is het telkens een mooie opsteker. Later dit najaar mag ik overigens met mijn Bryan Adams tributeband ook nog een paar shows doen.”

Geen vakbond
En dan blijft er toch het probleem staan dat de evenementenbranche toch een beetje als het probleemkindje van deze coronacrisis wordt gezien. Waar andere branches als detailhandel en horeca een vuist maakten en zich gesterkt voelden dankzij hun vakbonden, daar blijft het vanuit de cultuursector vaak te stil. Het gevolg: een hele branche die grotendeels dreigt om te vallen als er niet snel iets veranderd. Andrew: “Over artiesten als Ilse de Lange, Guus Meeuwis, Racoon en andere grote namen hoeven mensen zich geen zorgen te maken. Zij hebben hun bv’s en adviseurs die hun de weg wijzen, maar jongens zoals wij twee, ja zo zijn er velen in ons land. Niet alleen musici, maar alles wat er bij komt kijken. Van podiumbouwers tot geluidsmensen et cetera. Wij hebben geen KHN (Koninklijke Horeca Nederland) die een vuist maakt namens de branche. Wij hebben geen tractoren zoals de boeren om wegen te blokkeren en waar boetes door de vakbond wordt betaald. Het gaat bij mensen zoals wij gewoon om keihard omzetverlies. Aan de andere kant: wij zijn zelf ook niet de types die lopen schreeuwen en huilen op social media of op tv om aandacht te krijgen. Hoewel het toch keihard om omzetverlies gaat. En niet een heel klein beetje. Wij proberen creatief bezig te blijven, onze weg te zoeken en hopen op betere tijden. Want die komen ook wel weer. Daar ben ik van overtuigd.”

Unmute-Us
Aanstaande zaterdag is Andrew in ieder geval in Utrecht aanwezig bij de protestactie Unmute-Us. Een eerste echte actie vanuit de cultuursector. “Ik ga daar niet naar toe om met stenen te gooien of mensen uit te schelden. Gewoon om daar te staan voor en met mijn collega’s. Wat er verder uitkomt? Ik heb geen idee. Het is een begin. We moeten toch van ons laten horen. Als je niets doet, gebeurt er zeker niets.” Volgens Jasper kunnen meer partijen, zeker lokaal, iets voor artiesten betekenen. “Neem een festival als Aan de Waterkant in Venlo. Ik ben zelf naar Douwe Bob geweest en heb een topavond gehad. Maar waarom krijgen lokale artiesten geen kans en moeten er alleen grote namen geboekt worden? Met het aantal beperkte zitplaatsen was het voor bijvoorbeeld een beginnende act als Sunset Cinema of iemand als Vincent van Reen ook leuk geweest iets extra’s te verdienen. Of had een regionale band ergens als support-act erbij geprogrammeerd. Dat vind ik dus jammer. In mijn ogen is het een gemiste kans om jong talent te promoten bij zo’n nieuw evenement met zoveel media aandacht. We moeten elkaar helpen in deze lastige tijden.”

Vaccineren en wappies
Elkaar helpen en sociaal bezig zijn, dan weten beide heren nog wel een onderwerp aan te snijden: vaccineren. De partners van Andrew en Jasper werken in de gezondheidszorg, dus zijn de trieste gevolgen van het coronavirus bij hun meer dan bekend. Jasper: “Mijn vrouw heeft tijdens de meest heftige periode op de Intensive Care gewerkt. Aan alle wappies en ontkenners zou ik willen zeggen: kom een keertje daar kijken en dan zie je de realiteit met eigen ogen. Het is geen hoax.” Andrew vult hem aan. “We leven in een samenleving. Dus we moeten het samen doen. Omdat een aantal mensen in Nederland een alternatieve waarheid zoekt en gelooft, zijn wij de lul. Waarom moet ik lijden vanwege een groep weigeraars. Dat vaccineren baat, is inmiddels wel duidelijk. Je kunt nog wel besmet worden, maar hoeft niet meer naar het ziekenhuis. Wat mij betreft krijgen de mensen die zich niet laten vaccineren, ook bij onze shows geen toegang meer. Als iedereen zich vervolgens aan de regels houdt, kunnen theaters, concertzalen en poppodia weer open. Op enig moment moet je als overheid die keuze maken. Ik ben geen fan van Boris Johnson, maar hij heeft zijn land een kleine twee maanden geleden weer de vrijheid gegeven en is er een sterke stijging in het aantal besmettingen ontstaan? Nee! Ook Nederland moet die keuze op enig moment durven maken. Een zo hoog mogelijk aantal gevaccineerden en aangepast gedrag brengt ons langzaamaan weer terug bij het oude normaal.”

Nu is het wachten tot de tijd er rijp voor is dat het publiek weer massaal in een vol Grenswerk staat. Gewoon genieten met een biertje, dansen en meezingen. Hoe alles zich ontwikkelt, blijft onzeker, maar Jasper en Andrew hebben goede hoop dat dit op termijn weer kan. “Onze focus is nu gericht op de Top2000-shows. Zoals gezegd, wij zijn voorzichtig optimistisch,” aldus Andrew. “We hopen dat het op een normale manier kan, anders doen we het volgende de dan geldende regels.” Jasper voegt daar aan toe: “We kunnen beter nog even twee maanden voorzichtig zijn dan te snel alles loslaten. December is nog ver weg. Wie weet wat dan mogelijk is.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad