Baer Traa: “optreden met het Metropole Orkest, daar hoefde ik niet lang over na te denken”

6 december 2019

Op woensdag 11 december staat in De Maaspoort ‘Ramses leeft’ op het programma, een ode aan de tien jaar geleden overleden Ramses Shaffy. Het Metropole Orkest onder leiding van Maurice Luttikhuis begeleidt die avond diverse Nederlandse artiesten door het oeuvre van Shaffy. Een van de artiesten is Venlonaar Baer Traa. Hij noemt het een onverwachte maar ook heel bijzondere uitdaging.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag

Janne Schra, Jeango Macrooij, Jenny Arean, Thijs van Leer, Maarten Heijmans en Diamanda La Berge Dramm. Het zijn de artiesten die tijdens de ode aan Shaffy acte de présence zullen geven. Daar had ook de naam Lucas Hamming tussen moeten staan. Maar dat wordt nu, eenmalig, Baer Traa (29). Die heel blij is met het optreden in zijn stad. “Lucas kon niet, dus moest er een vervanger worden gezocht. Op een gegeven moment is mijn naam opgedoken.” Zo kwam het dat een week of twee geleden de telefoon ging bij de Venlose muzikant. “Of ik voor Lucas wilde invallen; dat betekende optreden met het Metropole Orkest. Daar hoefde ik niet lang over na te denken.”

Kerkkoor
Traa noemt het een geweldige uitdaging, een bijzonder moment in zijn nog jonge carrière. Die de basis heeft in zijn jeugdjaren. Dat hij al op jonge leeftijd muziek maakte ziet hij als iets vanzelfsprekends. “Mijn ouders zijn muzikant, hebben beiden het conservatorium gedaan. Dus toen mijn zusje viool ging spelen, was het heel normaal dat ik, toen ik 6 of 7 was, cello-les nam. Omdat mijn vader organist in de kerk was, zongen we ook bij het kerkkoor.” Op zijn 15e kwam daar de piano bij en al snel legde hij zich tevens toe op zingen. Dat hij naar het conservatorium zou gaan was niet zozeer een gerichte keuze maar meer het gevolg van een logische ontwikkeling. Die leidde hem naar Rotterdam waar hij als zanger jazz ging studeren.

 

Lex Uiting
Die jazz liet hij overigens na zijn afstuderen iets los, geeft Traa aan. “Ik ben toen wat meer richting de soul en americana gegaan.” Er volgden een aantal jaren van bands en projecten, maar sinds vorig jaar is hij bezig met een solocarrière. Dat heeft inmiddels geleid tot een ep (een mini-lp, red.), die overigens niet op een fysieke drager is verschenen. Met het volledige album waar hij nu aan werkt zal dat wel het geval zijn. Traa noemt Lex Uiting – bij wie hij tegenwoordig in de band speelt – als een van de mensen die hem een steuntje in de rug hebben gegeven. “Dat geldt ook voor radio-dj Gerard Ekdom, die mijn singel heeft opgepikt.”

Het optreden met het Metropole Orkest tijdens ‘Ramses Leeft’ in De Maaspoort ziet hij ook als een boost. “Al is het erna weer gewoon ‘business as usual’.” Dat is de voorbereiding op het optreden zeker niet. Omdat Traa op heel korte termijn bij het project werd betrokken, zit repeteren met orkest en andere artiesten er niet in, op de middag voor het optreden na. Hoe bereidt hij zich nu voor? “Door me in de persoon en de muziek van Shaffy te verdiepen. Naar zijn muziek te luisteren, over hem te lezen, naar YouTube-clips kijken.” Hij moet negen nummers zingen, dat noemt hij behoorlijk veel om in korte tijd onder de knie te krijgen. Daarnaast zoekt hij naar een juist evenwicht tussen de wijze van zingen van Shaffy en die van zichzelf, zegt Traa. “Ik zing niet vaak in het Nederlands, heb een wat zuidelijk accent. Ik ben nog aan het zoeken naar hoe ik richting Shaffy kan gaan zonder mezelf te verliezen.”

 

Traa vertelt dan hoe hij, nog student, ooit een repetitie van het Metropole Orkest met zanger Kurt Elling, een van zijn muzikale helden, bezocht. “Elling kwam ook zonder echte voorbereiding binnen en het was meteen in één keer raak. Zo moet ik het woensdag ook maar doen. Ik ben tenslotte professional en ga er gewoon staan.” En daarna weer terug naar de solocarrière, de bands en lesgeven op de Rockacademie? Hij lacht: “Ja, dat vind ik allemaal heel leuk en daar heb ik mijn handen aan vol. Maar ik hoop natuurlijk dat het niet de laatste keer is dat ik met het Metropole Orkest heb opgetreden.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad