Berlage Saxophone Quartet in Domani: bijzondere combinatie van muziek en entourage

30 september 2021

Aanstaande zondag (3 oktober) verzorgt het Berlage Saxofoonkwartet (BSQ) een optreden in het Venlose Cultuurpodium Domani. Het BSQ wordt gezien als pleitbezorger van een nieuwe generatie saxofoonkwartetten. Voorzitter Peter Peeters van Podium Domani: “Het viertal mag in zijn discipline gerust tot de Nederlandse en Europese top worden gerekend.”

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Sarah Wijzenbeek

Vernieuwend, noemt Peter Peeters het BSQ. “Ze spelen heel uiteenlopende stukken, van renaissance tot hedendaagse muziek en durven met bijvoorbeeld uitstapjes naar de jazz over grenzen heen te stappen.” Geen muziek voor een hele grote doelgroep, maar Peeters denkt dat er in Venlo en de regio heel wat liefhebbers rondlopen. “Of potentiële liefhebbers, mensen die er voor openstaan om ook andere disciplines in de muziek te verkennen.”

Therapie voor de geest
Hij wijst dan op de bijzondere entourage waarin het optreden plaats vindt, de voormalige Dominicanenkerk in hartje Venlo. “We leven in een onrustige wereld en mensen hebben af en toe therapie voor de geest nodig, een rustmoment. Dat kan bij dit soort concerten. Dan doen tijd en de buitenwereld er even niet toe. Je zet de mobiele telefoon uit en laat je verleiden door de muziek, muzikaal omhelzen. Bovendien heeft het management van het kwartet gevraagd de kerk te verduisteren omdat speciale lichteffecten eveneens bijdragen aan de bijzondere beleving.”

Samen beleven
Hij weet dat kamermuziek vaak als elitair wordt gezien. Toch zullen nieuwsgierigen met oor voor muziek het optreden van het BSQ zeker weten te waarderen, verwacht Peeters. “Het gaat om de muziek, maar eveneens om het samenkomen, om het samen te beleven. Vergelijk het met voetbal. De beleving in een stadion is veel intenser dan wanneer je voor de televisie zit. Bovendien heeft Domani een prachtige akoestiek.”

Berlage Blok
Het BSQ bestaat uit Lars Niederstrasser (sopraansaxofoon), Peter Vigh (altsaxofoon), Juani Palop (tenorsaxofoon) en Eva van Grinsven (baritonsaxofoon) en werd opgericht in 2008. Die oprichting vond plaats in een studentenwoning van het Conservatorium van Amsterdam, in het Berlage Blok, vandaar de naam. Ze werden gecoacht door onder anderen hun oud-docent Arno Bornkamp en leden van het Alban Berg Kwartet en het Koninklijk Concertgebouworkest. In hun streven naar het hoogst mogelijke niveau van kamermuziek spelen, volgden ze lessen bij een van de beste strijkkwartetten ter wereld: het Artemis Quartett in Berlijn. In de loop der jaren wonnen ze een Stipendium aan de Deutscher Musikwettbewerb (2011), de Dutch Classical Talent Award (2013) en de Kersjes Prijs (2015).

Podium Witteman
“We willen met dit soort optredens in Domani laten zien dat je voor het zien en horen van topmusici niet naar de Randstad hoeft af te reizen; dat kan ook in Venlo”, merkt Peeters op. Hij legt dan de link met het televisieprogramma Podium Witteman van Paul Witteman. “Qua kwaliteit willen we hetzelfde niveau bieden. Het idee is verder om net als in dat programma bijvoorbeeld gesprekken met de musici te laten plaats vinden.” Dat is echter iets voor de toekomst, geeft hij aan. “We kijken nu uit naar het optreden zondag.” Hij glimlacht: “Ik kan geïnteresseerden die nog twijfelen wat dat betreft alleen maar aanraden om de stap te zetten en iets nieuws te ontdekken.”

Programma: W.A. Mozart – Hobokwartet, J.S. Bach – Goldbergselectie, Kurt Weill – uit de dreigroschenopern, Hanns Eisler – Orkestsuite nr. 6, Giacinto Scelsi – deel 1 uit Tre Pezzi, Erwin Schulhoff – Charleston en Blues, Peter Vigh – Inhale, Jean-Denis Michat – Archaïsme III en Archaïsme I

Het concert in Domani begint om 16.00 uur. Kaarten verkrijgbaar via www.maaspoort.nl of bij de dagkassa in Domani

 

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad