Bestuurswissel leidt nieuw tijdperk in voor de Herfshane

22 september 2021

Na afloop van dit seizoen is het tijd voor een wisseling van de wacht bij het bestuur van Stichting Herfshane. Oscar Linders, Lori Schreurs, Lisa Schreurs en Marinho Peters hebben aangegeven dat ze gaan vertrekken. Tijd voor vers bloed, tijd voor nieuwe ideeën. De vertrekkend voorzitter Oscar Linders vertelt samen met zijn opvolger Sam Vervoort over de huidige situatie bij de Herfshane en de verwachtingen voor de toekomst.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Renier Linders

Dat de stichting in de afgelopen jaren een enorme kwaliteitsslag heeft gemaakt, mag duidelijk zijn. Diverse deelnemers van de masterclasses en eigen liedjesavonden hebben inmiddels een goede naam in de Venlose muziekscène gemaakt. Een uitstekend voorbeeld is natuurlijk de Herfshane Band die zich afgelopen jaar nadrukkelijk via social media met hun eerste songs wist te presenteren. Tevens gaan zij de nieuwe generatie artiesten (tussen de 15 en 25 jaar) komend vastelaovesseizoen bij de diverse optredens muzikaal begeleiden. “Het gaat bij de Herfshane altijd om kwaliteit,” aldus Sam Vervoort. “Heeft iemand echt talent dan willen wij daar met behulp van diverse ervaren Venlo artiesten verder aan werken.”

Afscheid als voorzitter
Eerst terug naar het vertrek van een aantal bestuursleden. Waarom nu? Volgens Oscar Linders was het een samenloop van omstandigheden dat hij zijn taak als voorzitter neerlegt. “Een aantal bestuursleden gaf in de afgelopen maanden al aan dat komend seizoen hun laatste gaat worden. Zelf ben ik tien jaar bestuurslid geweest, waarvan zes als voorzitter. Dan ga je nadenken. Zoek ik een nieuwe lichting mensen om mij heen of houdt het voor mij ook op? Ik heb inmiddels een eigen evenementenbedrijf waar veel tijd in gaat zitten. Dus alles bij elkaar leek het mij beter om de voorzittershamer aan iemand anders over te dragen. In het leven moet je soms keuzes maken. Dit is een goed voorbeeld. Het is voor mij nu tijd om het hoofdstuk Herfshane af te sluiten. Een dergelijk besluit kan ik overigens alleen nemen als er goede opvolgers klaar staan. Daar was in dit geval zeker sprake van.”

Kwaliteitsslag maken
Het komend seizoen kijkt Sam Vervoort dus nog een keer mee hoe zijn voorganger de zaken aanpakt. Al is Sam geen groentje op het gebied van de Herfshane. Niet alleen was hij zelf een keer deelnemer aan de liedjesavond; de afgelopen jaren had hij het beheer over de Social Media en Webdiensten van de stichting. Sam begint te lachen. “Die ene keer dat ik mee heb gedaan als zanger was geen succes. Mijn kwaliteiten liggen op een ander vlak. Dus meer op bestuurlijk niveau. Oscar benaderde mij twee jaar geleden al met de vraag of ik interesse had in de functie van voorzitter. Dat beschouw ik als een eer en we hebben de afgelopen jaren intensief naar deze overdracht toegewerkt. Het is ons doel om een kwaliteitsslag te maken. Sten van Lier neemt nu mijn taken over. Loeke Janssen, Pam Winters, Jaydie Rutten en Mark Verhaegh complementeren de andere openstaande functies binnen het bestuur.”

Lijn doortrekken
Dat Sam al een aantal jaren bij de Herfshane is betrokken, maakte het voor Oscar eenvoudiger om te stoppen. “Je wilt wel zeker weten dat de organisatie in goede handen blijft. Iedereen die op bestuurlijk niveau iets bijdraagt, moet wel een speciale band met de Herfshane hebben. Hier staat inmiddels een professionele organisatie waarbij ook financiële belangen een grote rol spelen. De laatste vijf jaren hebben we goede stappen gezet. Er zijn meer sponsoren bijgekomen en het publiek verwacht inmiddels terecht dat we kwaliteit leveren. We werken met speciale coaches voor de artiesten. Ooit hadden Frans Pollux en Chris Thenu de rol van coach. De laatste jaren heeft Marinho Peters die rol gehad en nu gaat Mark Verhaegh de kar trekken. Ik bedoel maar: dat zijn geen kleine namen binnen de Venlose muziekscène. Er zijn dus vaker belangrijke wisselingen bij de Herfshane geweest. Nu is er weer zo’n moment. Het nieuwe bestuur gaat onze lijn op juiste wijze doortrekken. Daar ben ik van overtuigd. En natuurlijk gaan zij met frisse ideeën extra impulsen aan de stichting geven.”

Jocus als nestor
Behalve de strenge selectie van eigen mensen, werkt stichting Herfshane tevens intensief samen met Jocus. Huidige voorzitter en Vors Joeccius XI, Roel Versleijen, stond 15 jaar geleden nog aan de basis van de Herfshane. Oscar: “Beschouw het maar als een soort van nestor van de stichting. Zij leggen ons niets op, maar kijken mee en geven eventueel advies. Zo is Joep Schouren jarenlang mijn adviseur en klankbord geweest. Door alle ervaringen zijn wij als jonge mensen steeds beter in staat de juiste keuzes te maken. De rol van Jocus is voor ons enorm belangrijk.”

Vanaf april is het dus aan Sam Vervoort om de kar te trekken. Hij heeft vast al een visie over zijn rol. “Zoals Oscar al aangeeft is het belangrijk om die kwaliteitsslag die de laatste jaren is gemaakt, verder door te trekken. Er zijn plannen om clips te maken van de winnende liedjes. Misschien stromen sommige deelnemers van de Herfshane door naar Opus Jocus, maar dat is niet het hoofddoel. Wij willen de talenten op hun eigen wijze nog beter maken. Er zijn voldoende professionele evenementen in Venlo waar onze mensen een podium kunnen krijgen. Op 28 januari is de volgende liedjesavond van de Herfshane. Een volgend belangrijk moment voor bestuur en deelnemers. Wij zijn zelf alweer benieuwd welke talenten die avond zich weer presenteren.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad