Bijzondere kunstontmoeting in Domani

15 februari 2023

Op zondag 26 februari vindt er vanaf 16.00 uur een niet alledaagse ontmoeting plaats tussen twee Venlose kunstenaars in Cultuurpodium Domani. Beeldend kunstenaar Ruud Simons toont dan een aantal werken die zijn geselecteerd door zijn goede vriend en trompettist Jacq Sanders. Die zal een aantal door de kunstwerken van Simons geïnspireerde muziekstukken ten gehore brengen,  samen met sopraan Claudia Couwenbergh en pianist Rolf Prejean.

Beeld: Peter Peters

Ruud Simons en Jacq Sanders zijn sinds hun middelbare school vrienden en met elkaar verbonden door de verschillende disciplines van kunst. Ruud ging aan de slag als beeldend kunstenaar en Jacq als musicus. Vanuit het gegeven dat door de eeuwen heen er altijd een verbinding is geweest tussen muziek en beeldende kunst kwam Jacq met het idee om zich te laten inspireren door de kunst van Ruud. “Geen gemakkelijke opgave maar een mooie uitdaging”, geeft het tweetal aan.

Overeenkomsten
Ruud Simons: “We willen het publiek laten ervaren hoe beeldende kunst en muziek in de beleving sterke overeenkomsten hebben. Door tijdens de uitvoering ook de beeldende werken erbij te zien versterken beide kunstdisciplines elkaar in hun zeggingskracht.” Gedurende het concert kan het publiek dan ook op zoek gaan naar de verbintenis tussen de gespeelde muziek en het tentoongestelde beeldend werk.

Voortdurende herordening
Het werk van Ruud kenmerkt zich door een voortdurende herordening van onze vertrouwde wereld tot nieuwe associatieve composities. Hierin onderzoekt hij de invloed van toeval en onvoorspelbaarheid. “Bezoekers kunnen vanaf een half uur vóór aanvang van het concert de werken bekijken. Hebben ze vragen of willen ze meer weten dan ben ik er om eventueel met de mensen hierover in gesprek te gaan. Ook na afloop van het concert is hier gelegenheid toe.” Op het programma staat niet alleen abstracte muziek maar ook werk uit de impressionistische en laat-romantische periode van bijvoorbeeld Wagner, Debussy en Fauré.

Het concert begint om 16.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.maaspoort.nl of bij de dagkassa in Domani

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad