Bin Dr B Op Unne Hacienda: nieuwe dynamiek met respect voor tradities

30 januari 2023

Op zondag 19 februari organiseert Hacienda077 op de Markt voor het stadhuis een nieuw evenement: Bin Dr B Op Unne Hacienda. Van zes uur tot middernacht delen bands en DJ’s het podium.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld Renier Linders en Max Kneevel

“Het wordt een echt Venloos vastelaovesfeest voor iedereen en alle leeftijden,” aldus Oscar Linders die als medeorganisator een duidelijke visie heeft over de moderne ontwikkelingen van het volksfeest.

Belang van DJ’s
Waarom een andere naam voor een evenement dat voor corona eigenlijk al bestond? Linders legt het uit. “Wij willen zorgen voor een nieuwe dynamiek binnen de Venlose vastelaovend. Ja, dat betekent dat de invulling gaat veranderen. Maar wel met respect voor tradities. Naar onze mening was er nog niet een echt grootschalig Venloos vastelaovend evenement waar de wensen van de nieuwe generatie meer centraal staan; zeg maar de groep vanaf zestien tot achter in de twintig. Zij willen meer dan een podium waar joekskapellen en bandjes zich afwisselen. Of iedereen het nu leuk vindt of niet, maar DJ’s zijn voor jongeren een volledig ingeburgerd fenomeen. Dus ook met vastelaovend. Wij willen tijdens Bin Dr B Op Unne Hacienda die nieuwe ontwikkeling graag koppelen aan de traditionele wijze van programmering. Daarbij blijft de kwaliteit natuurlijk wel altijd centraal staan. Want mensen zijn verwend. Ze willen het beste van het beste. Dat is terecht, maar de discussie over tradities en nieuwe ontwikkelingen willen wij graag omarmen door ze op passende wijze te combineren.”

De Herfshane Band

Programma
De visie van Linders ziet er in de praktijk als volgt uit. Op vastelaoveszondaag staan de vier winnende liedjes van Jocus op het podium voor het stadhuis, maar ook acts als Minsekinder, Linke Mik, Golde Hiering, de Hersfhane band, Maraponie, Fake Tits de winnaar van de Herfshane en Feest DJ Ruud. Inderdaad een mix van jong en oud. “We willen iemand van zestien een onvergetelijke avond bezorgen, maar ook de Venlonaer van 80 jaar. Minsekinder bestaat al decennialang en zijn dus bij alle generaties bekend, de liedjes van Jocus zijn eveneens voor alle leeftijden, maar aan de andere kant zijn er fenomenen als Fake Tits en Feest DJ Ruud die door het hele land voor een geweldig spektakel zorgen. De Venlose jeugd wil ze graag op een podium in eigen stad zien. Om de sfeer op juiste wijze op te bouwen, zal bij iedere artiest of groep het spektakel toenemen. Op het einde van de avond gaan Feest DJ Ruud met Jeroen Engels van Joekskapel D’n Heiten Haspel als MC en vervolgens de Herfshane Band met een speciale XXL show er voor zorgen dat de Markt echt volledig los gaat.”

Feest DJ Ruud

Festivalisering
Mensen die kritiek uiten op het groeiend aantal podia in de Venlose binnenstad tijdens vastelaovend noemen deze ontwikkeling vaak de festivalisering van het traditionele volksfeest. Linders deelt die visie niet. “Mensen die de focus blijven richten op de traditie kijken alleen rond in hun eigen wereldje. De jeugd is bezig met nieuwe ontwikkelingen en als je nieuwe generaties voor vastelaovend wil blijven behouden dan is het noodzakelijk om mee te gaan. Ja, dit evenement wordt anders en ook wij moeten afwachten hoe het uitpakt. Maar als er die zondagavond duizenden mensen op de Markt staan die samen genieten en uit hun bol gaan dan kun je daar toch geen kritiek op hebben? Het is een nieuwe dynamiek die niet te stoppen is. Wij willen het daarom graag omarmen en ik ben er van overtuigd dat steeds meer mensen die ontwikkeling zien en meegaan in de sfeer die nieuwe artiesten en DJ’s neerzetten. En voor mensen die puur de traditionele vastelaovend willen ervaren, zijn op andere locaties in de stad voldoende mogelijkheden, maar ik zeg vooral: kom die avond naar het stadhuis om sfeer te proeven en laat je verrassen.”

Bin Dr B Op Unne Hacienda begint om zes uur en duurt tot twaalf uur ’s nachts. Niet langer en dat is een bewuste keuze, zo laat Linders weten. “Daarna kan iedereen de kroeg in of genieten van straotvastelaovend. Want beide aspecten zijn medebepalend voor de kracht van de Venlose Vastelaovend. Maar de opkomst van nieuwe ontwikkelingen kan niemand ontkennen. Die staan niet stil.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad