Blaasmuziekliefhebbers kunnen in Venlo hun hart ophalen

28 juni 2022

Koninklijk Philharmonisch Gezelschap Venlo (bekend als ‘De Hermenie’) laat aanstaande zondag al van zich horen tijdens het evenement ‘Op Zondaag’ dat georganiseerd wordt vanwege haar 200-jarig bestaan. Een week later, zondag 10 juli, doen Koninklijke Muziekvereniging Fanfare Venlo (foto boven) en Showorkest Harmonie Fortissimo (foto onder) eveneens een duit in het zakje. De fanfare organiseert dan het jaarlijks kinderconcert in de Maaspoort, Fortissimo geeft acte de présence in openluchttheater De Doolhof in Tegelen.

Tekst: redactie VenloVanbinnen | Beeld: website Fanfare, website Fortissimo

Over ‘Op Zondaag’ berichtten we al eerder (zie artikel). De Hermenie bestaat 200 jaar en organiseert daags na Stereo Sunday een evenement met tal van artiesten in het Julianapark. Bij de Venlose Fanfare is men blij dat het kinderconcert ‘Same Träöte is Leuk!’ weer op de kalender staat. Tijdens dat concert laat de Fanfare zich in alle geledingen zien, maar staan de basisschoolleerlingen die zich afgelopen jaar een instrument eigen hebben gemaakt centraal. Zij verzorgen hun eerste gezamenlijke optreden.

Instrumenten
‘Same Träöte is Leuk’ is bedoeld om basisschoolleerlingen kennis te laten maken met muziek, vertelt Mirjam Lebrusan van de Fanfare. “Ieder jaar aan het begin van het schooljaar bezoeken we basisscholen met onder andere enkele leden en onze dirigent. Die nemen dan een aantal instrumenten mee en vertellen over het musiceren. Kinderen die interesse hebben krijgen vervolgens een instrument en volgen de rest van het jaar muziekles. Het resultaat daarvan laten ze horen tijdens het kinderconcert.”

Doorstromen
Mirjam is blij dat het initiatief dit jaar weer kon worden opgepakt, na twee jaar te hebben stil gelegen. Al ging het nog niet helemaal als voorheen. “Aan het begin van het schooljaar waren er nog beperkingen vanwege corona, dus we zijn wat later begonnen. Dat gold ook voor het samenspelen.” Ze legt uit dat ‘Same Träöte is Leuk’ met name bedoeld is om kinderen voor muziek in het algemeen te interesseren. “Maar natuurlijk ook als aanwas voor de fanfare”, glimlacht ze. “Kinderen die na het eerste jaar willen doorgaan, stromen door naar ons jeugdorkest. Dat treedt op 10 juli eveneens op, net als de slagwerkgroep en het grote orkest. Het wordt dus een heel bijzondere middag.”

Muzikale gasten
Vrijwel tegelijkertijd stapt Fortissimo in De Doolhof op het podium. Om na een onderbreking van twee jaar weer te kunnen optreden tijdens het Zomerconcert, normaal gesproken een jaarlijkse traditie, tot corona uitbrak. Het muziekgezelschap wil het publiek trakteren op een gevarieerd programma en heeft daarvoor eveneens twee muzikale gasten uitgenodigd: Kitty Roeffen en Tim Stoter. Woordvoerder Christian Severijns geeft aan dat iedereen blij is dat er weer gemusiceerd kan worden. “Twee jaar lang hebben we niet veel kunnen doen. Gelukkig zijn de muzikanten thuis wel blijven oefenen. Zodat we tijdens het Zomerconcert een nieuw programma kunnen brengen, heel afwisselend, met zowel klassieke als moderne stukken.”

Leuke uitdaging
Wat de gasten betreft, zegt Christian, dat er graag wordt samengewerkt met getalenteerde mensen uit de regio. “Iets wat we tijdens de Vastelaoves-concerten ook doen. De gasten, ditmaal dus Kitty Roeffen en Tim Stoter, hebben in ons repertoire gezocht naar stukken die bij ze passen. Omgekeerd hebben wij enkele nummers van hun ingestudeerd. Dat is altijd een leuke uitdaging. De afgelopen periode hebben ze regelmatig mee gerepeteerd. Zodat het optreden volgende week zondag staat als een huis. We hebben na het opheffen van de corona-beperkingen al een paar keer van ons laten horen, maar naar de hervatting van het Zomerconcert kijken we zeker reikhalzend uit.”

Het kinderconcert van de Fanfare begint om 15.00 uur in de Boermanszaal van de Maaspoort. Kaartjes kosten € 7,50 voor iedereen vanaf 17 jaar en zijn te koop via www.fanfarevenlo.nl.

Het Zomerconcert van Fortissimo begint om 14.00 uur. Kaarten kosten € 18,50 en zijn te bestellen via de website www.fortissimo-venlo.nl.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad