Boekenbeurs pakt draad weer op: komende editie wellicht in andere opzet

28 mei 2020

Vanaf komende maandag pakt de Stichting Boeken Steunen Mensen, in de Venlose volksmond beter bekend als de Boekenbeurs, haar activiteiten weer op. De beurs zal volgend jaar in ieder geval later dan gebruikelijk, in februari, plaatsvinden. En wellicht ook in een andere vorm, laat secretaris Geert Hendrikx weten.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Geert Hendrikx

Vanaf half maart was het stil in de hallen van de Boekenbeurs in het klooster van de paters in Steyl. Normaal gesproken zijn er twee keer per week 44 vrijwilligers actief die de vele dozen doorpluizen op bruikbaar materiaal. Daarnaast zijn er 8 medewerkers die bij de inleverpunten en bij mensen aan huis nieuwe voorraad ophalen. Bijna allemaal de zestig gepasseerd en dus in deze coronatijden behorend tot de kwetsbare groep.

Extra sorteelhal
Komende maandag gaan ze weer aan de slag, vertelt secretaris Geert Hendrikx. “De ruimtes zijn volgens de RIVM-normen coronaproof gemaakt. Er zijn looproutes uitgestippeld en aangegeven, er zijn handschoenen en volop handgel aanwezig en alle medewerkers kunnen op de voorgeschreven afstand van elkaar werken. Mede omdat we een extra sorteerhal ter beschikking hebben gekregen. Bovendien sorteren we meer dagen per week, zodat er telkens minder mensen aanwezig zijn.” De opgelopen achterstand wordt volgens Hendrikx zo makkelijk ingelopen.

Later tijdstip
Normaal gesproken vindt de Boekenbeurs in het eerste weekend na nieuwjaarsdag plaats, in het Blariacumcollege in Blerick. “Dat was dit jaar niet mogelijk”, legt Hendrikx uit. “Dat weekend valt heel kort na oud op nieuw en de school is in de voorgaande dagen niet vrij zodat we niet kunnen opbouwen.” Dus werd er naar een later tijdstip gezocht, zegt hij. “Dan kom je uit in de carnavalsweek, een vrije week. Dan kunnen we zonder problemen alles opbouwen en inruimen met als beursdagen vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 februari.”

Kleinere beurs
Of de beurs dan ook daadwerkelijk plaatsvindt, kan Hendrikx nog niet zeggen. “We zullen er tegen die tijd klaar voor zijn. Maar met zo’n 5.000 bezoekers behoren we tot de grotere evenementen. Als die tegen die tijd nog verboden zijn, kan de Boekenbeurs niet in haar gebruikelijke vorm plaatsvinden.” Over alternatieven wordt al nagedacht, geeft hij aan. “Een extra verdieping gebruiken, de openingstijden verruimen, het aantal bezoekers dat binnen is beperken of meerdere kleine beurzen. We kijken tegen die tijd wel wat mogelijk is en houden ons in ieder geval aan alle richtlijnen.”

Goede doel
In wat voor vorm ook, Hendrikx hoopt dat de beurs doorgaat want als gevolg van het corona-virus hebben de goede doelen, waarvoor al het werk wordt verzet, harder dan ooit geld nodig. “Dus al brengen we dan maar 40.000 euro bijeen in plaats van de 85.000 van afgelopen jaar, dan is dat toch heel mooi. We willen hoe dan ook de goede doelen helpen én natuurlijk de boekenliefhebber een plezier doen.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad