Boètezitting op weg naar de 30: “grenzen van de groei zijn wel bereikt”

19 februari 2020

In 1992 vond de eerste Boètegewoeëne Boètezitting plaats, aanstaande zaterdag 22 februari is de 29e editie. En ook al lijkt er de afgelopen jaren niet veel veranderd, de organisatie achter het evenement ziet ieder jaar verbeter- of veranderpunten.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Renier Linders

1992: er stonden een paar honderd mensen op de Oude Markt in Venlo, toen nog Zoepkoel genoemd. Geen hekken, geen polsbandjes, in de straten rondom het plein winkelpubliek. De eerste jaren was de Boètegewoeëne Boètezitting vooral een feestje voor de Venlonaren.

Overvol
Dat zou veranderen, drastisch veranderen. Bezoekers kwamen van steeds verder weg. De Oude Markt raakte overvol. En dus werd er uitgebreid, naar het evenement dat het nu is. Met acht podia – zes buitenpodia en daarnaast Grenswerk en Domani –, waar bijna 140 artiesten optreden. Die worden gezien door ruim 25.000 bezoekers, uit hele provincie en zelfs van erbuiten. En dat alles wordt door onder meer 75 vrijwilligers in goede banen geleid.

Meegegroeid
Dat vraagt om een zorgvuldige organisatie, op hoogwaardig niveau. “Klopt”, antwoordt woordvoerster Maud Wilms, “de organisatie is in de loop der jaren meegegroeid met en heeft zich aangepast aan het evenement. Dat gebeurt ieder jaar weer.” Ze wijst op het bestuur, dat tegenwoordig uit 11 leden bestaat, op de diverse commissies met in totaal bijna 25 medewerkers. “We hadden bijvoorbeeld lange tijd één iemand die de PR deed. Tegenwoordig doet dat een driekoppige commissie.”

Volgorde
De invloed van de Boètezitting doet zich al dagen van te voren in de binnenstad gelden, als de podia worden opgebouwd. Vanaf dat moment is ook de gemeente Venlo nauw bij het gebeuren betrokken, geeft Wilms aan. “Bij zo’n groot evenement wil de gemeente natuurlijk zelf de vinger aan de pols houden. Dat gebeurt al jaren in goede samenwerking.” Dat opbouwen van de podia, zegt ze, gebeurt in een specifieke volgorde, om de overlast voor de binnenstadondernemers zo veel mogelijk te beperken. “Die bij het voormalige postkantoor en op de Kwartelenmarkt worden op woensdag opgebouwd, de andere na de koopavond op donderdag.”

Servicemedewerkers
En dan de dag zelf. Dan gaan er dus zo’n 75 vrijwilligers aan de slag, bijvoorbeeld om toezicht te houden, als bühnemeester, artiestenbegeleider en noem maar op. Uiteraard is er beveiliging en worden alle beveiligings- en andere regels secuur nageleefd. Wilms: “Vanwege de omvang is er veel aandacht voor de veiligheid van de bezoekers. Ook dat evalueren we steeds. Dat heeft ertoe geleid dat we dit jaar voor het eerst werken met servicemedewerkers die vragen beantwoorden en informatie kunnen geven.”

Vastelaoves Top 555
De organisatie achter de Boètezitting, legt Wilms vervolgens uit, beperkt zich niet tot dat evenement, maar verzorgt ook de Vastelaoves Top 555 op vrijdag op de Parade en op diezelfde Parade op zondag een evenement. Waar de Boètezitting aan zijn max zit wat bezoekers betreft, daar ziet Wilms voor de vrijdag nog wel ruimte voor meer bezoekers. “Op de Vastelaoves Top 555 komen inmiddels ook duizenden mensen af. Dit jaar hebben we het podium iets anders neergezet zodat er meer plaats is.”

Vol is vol
En de Boètezitting? Met podia schuiven biedt daar geen mogelijkheden meer. Het evenement met nieuwe locaties uitbreiden? Dat zal volgens Wilms niet gebeuren. “De grenzen van de groei zijn bereikt; we gaan de Boètezitting niet verder uitbreiden. We vinden het leuk dat zo veel mensen naar Venlo komen, maar op een gegeven moment is het ‘vol is vol’. Mensen die er niet meer bij kunnen vinden ongetwijfeld een alternatief.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad