Café Chantant met vastelaovend terug op tv: “Smaakt zeker naar meer”

8 februari 2021

Na bijna 10 jaar keert het populaire programma Café Chantant tijdens de vastelaovend terug bij Omroep Venlo. Drie nieuwe afleveringen zijn er gemaakt, met bekende gezichten van toen en twee nieuwe personages. De actualiteit staat centraal maar, “over corona, virus of pandemie wordt met geen woord gerept”.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Broni Cevat

Na bijna tien jaar keert het populaire kleinkunstprogramma Café Chantant terug op televisie. Op vastelaoves-zondag, -maandag en –dinsdag zendt Omroep Venlo drie nieuwe afleveringen uit. Bram Holla, die weer gastheer Baer de Woers speelt, vertelt over het ontstaan van het idee. “Dat is eigenlijk heel simpel. Dit jaar vieren we vastelaovend thuis voor de buis. Daarop kwam bij mij het idee op om iets met Café Chantant te gaan doen. Ik heb vervolgens het enthousiasme bij de andere mensen van de groep gepeild en dat bleek groot. Vervolgens zijn we naar Omroep Venlo gestapt met de vraag: wat is mogelijk? Bleek dat zij in dezelfde richting aan het nadenken waren.”

Obstakel
Vervolgens was het zaak er verder invulling aan te geven. Hoewel alle oorspronkelijke leden van het gezelschap wilden meedoen, bleek voor enkelen de coronabeperkingen een obstakel. Holla: “Jammer, maar met Riet Schreurs en Kitty Roeffen – zij spelen respectievelijk Nel, uitbaatster van Herberg d’n Hertog en Sjenet, kamermeisje en dochter van Nel – hebben we twee prima vervangers gevonden. Verder zorgt pianist Quinn Vaessen voor de muzikale ondersteuning. Schrijver van het alles is Frans Pollux.”

Gouden Tijger
Repetities en opnames hebben inmiddels plaatsgevonden. Hoe ging dat in zijn werk en hoe zijn de coronamaatregelen toegepast? “De meeste repetities hebben we online gedaan; we hebben maar twee keer fysiek gerepeteerd. Afgelopen weekend zijn ook de opnames geweest. In één dag tijd drie programma’s opnemen, dat was een flinke klus omdat je alles uit het hoofd doet.” Die opnames vonden plaats op een vertrouwde plek, het voormalige café Baer de Woers, de toekomstige Gouden Tijger. Dat laatste had zo zijn voordelen, geeft Holla aan. “Het café is al grotendeels voorzien van het vroegere interieur van de Gouden Tijger. Dus over een decor hoefden we niet lang na te denken. De sfeer van een bruin café was er al, fantastisch. We hebben slechts op detailniveau dingen hoeven aanpassen. En ballonnen en serpentines opgehangen uiteraard”, lacht hij.

Figuranten
Alle deelnemers en entourage werden voorafgaand aan de fysieke repetities en opnames getest. Daarnaast was er overleg met de gemeente over wat wel en wat niet kon, maakt Holla duidelijk. “Als er bijvoorbeeld één iemand positief was getest, zou het niet door zijn gegaan. Gelukkig was dat niet het geval. Alleen de mensen die echt binnen moesten zijn, waren binnen en waar nodig voorzien van mondkapjes. We hebben verder zo goed mogelijk afstand bewaard. Publiek mocht er uiteraard niet bij, wel enkele figuranten, opnieuw in overleg met de gemeente. Die moesten ook netjes op hun plek blijven zitten, konden niet even naar de bar lopen of zo.”

Vertrouwd
De drie afleveringen worden tijdens de vastelaovend uitgezonden en spelen zich ook daadwerkelijk tijdens die drie dagen af, legt Holla uit. In Café Chantant is daarnaast eveneens sprake van een lockdown, er vinden sneltesten plaats en er wordt ontsmet. “Maar de woorden corona, virus of pandemie vallen niet één keer”, glimlacht hij. De uitzendingen, zegt Holla, zitten vol vertrouwde chaos en humor, er zijn nieuwe en oude liedjes en vastelaovesschlagers voorzien van nieuwe teksten. Baer de Woers, de Kȏntroleur en Kaatje zijn de vertrouwde gezichten uit het verleden.

Meer
Als Holla tot slot de vraag krijgt voorgelegd of dit een eenmalig iets was, of dat het smaakt naar meer, begint hij opnieuw te lachen. “Geloof me, die vraag hebben we ons ook al gesteld, en niet alleen nu, maar al eerder. Het enthousiasme is er zeker, maar er komt bij het maken van zo’n serie uitzendingen wel veel kijken. We kijken nu met veel plezier terug op het maken van deze drie afleveringen en gaan in de toekomst een vervolg zeker bespreken.”

Café Chantant wordt de hele dag herhaaldelijk uitgezonden tijdens de drie vastelaovesdagen tussen 12:00-12:00 uur op Omroep Venlo. Op aswoensdag wordt alles herhaald.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad