Chris Munten: ‘Hoe mooi zou het zijn als de hele wereld een beetje vastelaovend kon vieren’

28 oktober 2022

Als het gaat om officiële functies in de wereld van vastelaovendverenigingen dan heeft Chris Munten inmiddels een indrukwekkend cv opgebouwd. De 47-jarige Venlonaar was zowel raadslid, adjudant als Prins bij buurtverenging De Wien, had de rol van bestuurder bij de Bond voor Carnavalsverenigingen Limburg (BCL) en sinds kort is hij benoemd tot voorzitter van de Stichting Kinjer Vastelaoves Leedjesfestival (KVL). Of dat nog niet voldoende is, vervult hij dit seizoen ook de rol van Sirremoniemeister bij het Boerebroelofsgezelschap van het Zomerparkfeest. Een gezelschap waar hij tevens voorzitter is van de activiteitencommissie.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Peter Janssen

Een lijst die indruk maakt. Chris toont zijn bekende, vrolijke lach en legt uit waarom hij na jaren nog steeds zo actief en gedreven is. “Ik heb de essentie van vastelaovend dankzij mijn ouders met de bekende paplepel binnengegoten gekregen. Bovendien vind ik het belangrijk om het belang van dit volksfeest door te geven aan de jeugd zodat ik, als ik straks oud en grijs ben, rustig met een Jägermeister aan de bar, kan genieten van de activiteiten die de nieuwe generatie georganiseerd heeft.”

Diepere betekenis van het feest
Drie turven hoog en zes jaren jong was Chris toen zijn ouders hem met vastelaovend mee namen naar Café De Maagdenberg. Hij genoot van ieder moment en leerde de diepere betekenis van het feest kennen. Een betekenis waar heel Venlo gruuets op is. Na de kinderjaren met zijn ouders ging de ontdekkingsreis van Chris verder. “De volgende stap was met vrienden de stad in om dagen achter elkaar te genieten, maar ook werd ik lid van de Raad van Elf voor de jeugd bij De Wien.” Zijn enthousiasme en liefde voor het feest bleef niet onopgemerkt bij de andere leden van de vereniging. En na een aantal jaren kwam het verzoek of hij lid wilde worden van de reguliere Raad van Elf. Het antwoord laad zich raden. Vele jaren was Chris actief voor De Wien, nam zitting in de commissie om het 4 x 11-jarig jubileum mee te organiseren en werd gevraagd om zowel adjudant als Prins te worden.

Herfshane
Met al zijn ervaring en bestuurlijke vaardigheden stond hij ongeveer 20 jaar geleden samen met Lex Uiting, Roel Versleijen en Herm Pollux aan de basis van de Stichting Herfshane. Een initiatief dat in het leven is geroepen om Venlose jongeren tussen de 15 en 20 jaar te stimuleren om liedjes te schrijven, componeren, te zingen of een buut in elkaar te zetten. “En kijk eens hoe dat initiatief zich ontwikkelt heeft,” zo zegt Chris met gepaste trots. “Inmiddels is er een officiële Herfshane Band en wisten twee voormalige deelnemers (Guusje Hazenbosch en Noa Peulen) pas geleden een tweede plaats te scoren bij Opus Jocus.”

BCL als warm bad
Zijn gedrevenheid en passie voor vastelaovend sprak zich rond in de rest van de provincie. Venlonaar Mike Driessen zat in het bestuur van BCL en liet de naam van Chris vallen als potentieel bestuurslid. “Ook zij hadden het doel om de jeugd meer bij de Vastelaovend te betrekken. Mijn ervaring en resultaten bij zowel De Wien als bij de Herfshane sprak hun aan. Natuurlijk moest ik er even over nadenken. Een organisatie voor de hele provincie is toch iets anders dan een functie binnen je eigen stad, maar ik heb uiteindelijk een positief antwoord gegeven en die rol acht jaar lang met veel plezier ingevuld. Ik heb er enorm veel mensen leren kennen en nu, in mijn functie als voorzitter van KVL kom ik weer met veel verenigingen en personen in contact die ik nog ken uit die periode. En overal voelt het als een warm bad.”

Liedjesfestijn en cd
In zijn rol bij KVL hoopt hij diverse vastelaovesevenementen in heel Limburg voor kinderen van de grond te krijgen. “Bij BCL was ik ook met de jeugd bezig. Over het verzoek van KVL om voorzitter te zijn, hoefde ik dan ook niet lang na te denken. Dat past bij mij. Om het gevoel voor vastelaovend bij basisschoolleerlingen te versterken bieden we ze de kans om met een liedjesfestijn à la het LVK mee te doen. We organiseren een halve finale en een finale. Gerenommeerde schrijvers maken een liedje en de kinderen krijgen de kans om dit live op het podium te zingen. Tot nu toe hebben zich al 19 kandidaten ingeschreven. En dat kunnen ze nog doen tot en met 31 oktober. Alle finalisten krijgen bovendien een plekje op de cd die Marlstone gaat uitbrengen. Zie dat maar als een geschenk van de kinderen aan ouders en opa’s en oma’s. Want hoe mooi is het om je kind op een echte cd te horen zingen?”

Betekenis vastelaovend in stand houden
Dankzij deze functies krijgt Chris de kans om de ware betekenis van vastelaovend voor de nieuwe generatie in stand te houden en breed uit te dragen. “In Venlo, maar ook in veel andere plaatsen in Limburg begrijpen ze wat het feest inhoudt. Dat is niet het feest zoals ze het boven de rivieren zien; dus vooral veel drinken en vreemd gaan. Het is gewoon een aantal dagen even helemaal uit de band springen. Iedereen is gelijk. Een perfect voorbeeld van de ware betekenis blijft voor mij de documentaire van Lex Uiting. Dat is vastelaovend. Als je kijkt naar de huidige situatie in de wereld en alle crisissen dan kan ik alleen maar zeggen: Hoe mooi zou het zijn als de hele wereld een beetje vastelaovend kon vieren? Die gedachte drijft mij bij alles wat ik doe. En het leren van die betekenis begint bij de jeugd.”

Toekomstige doelen
Op de vraag of hij nog wensen of doelen heeft voor de toekomst als het gaat om actieve functies bij vastelaovesverenigingen, moet Chris even diep nadenken. “In de afgelopen jaren heb ik geleerd dat als zich ergens een deur sluit er een volgende vanzelf open gaat. Ik heb recent aangegeven te gaan stoppen als actief lid bij De Wien. Toen dat bekend werd kwam het verzoek van KVL. Daarbij ben ik van mening dat je als bestuurder nooit te lang op dezelfde positie moet blijven zitten. Zorg dat de vereniging continu kan blijven vernieuwen. Blijf geen 20 jaar zitten. Deze rol als voorzitter bij KVL zal ik misschien vijf jaar doen om daarna een opvolger in te werken en daarna houdt het op. Ik heb in mijn functie als Sirremoniemeister bij het Boerebroelofsgezelschap nu veel met de commissie Algemene Zaken (AZ) van Jocus te maken. Of dat ooit iets voor mij is? De tijd zal het leren. Ik heb veel bestuurlijke ervaring en passie voor vastelaovend. Ik hoop dat altijd weer ergens te kunnen delen. Bij alles wat ik doe staat het doorgeven aan de jeugd en de volgende generatie centraal. Die filosofie wil ik bij alles blijven uitdragen.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad