Componist/pianist Geronimo Snijtsheuvel neemt jonge talenten bij de hand tijdens ZPF

1 juli 2022

‘Ik speel op Zomerparkfeest’, zo luidt de naam van een project waarmee jonge talenten worden klaargestoomd voor een optreden tijdens het Zomerparkfeest (ZPF). Dat gebeurt onder begeleiding van de Venlose pianist en componist Geronimo Snijtsheuvel, die onder meer samenwerkt met de dj’s Ferry Corsten en Armin van Buuren.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

Het idee voor het talentenproject ontstond enkele jaren geleden, vertelt Geronimo Snijtsheuvel, en komt voort uit een samenwerking tussen hem, Poppodium Grenswerk en De Maaspoort. “In 2019 raakte ik in gesprek met Tim Gaal van Grenswerk. Al pratende kwamen we op dit idee.” Wat hem bijzonder aanspreekt, zegt Geronimo. “Aan de ene kant treed ik tegenwoordig op met sterren en word ik gewaardeerd in onder meer de trance scene. Maar ook ik heb op enig moment begeleiding gehad aan het begin van mijn carrière. Dus wil ik dat nu eveneens voor jonge muzikanten doen.”

Nadenken
Het gaat om lokale muzikanten tot 18 jaar. Die doen auditie en op basis daarvan worden bands samengesteld die door middel van verschillende workshops en try-outs uiteindelijk worden klaargestoomd voor een optreden op het Zomerparkfeest. Volgens Geronimo, die voor dit project samenwerkt met een aantal specialisten, wordt er aan meer dan alleen het muzikale aspect aandacht besteed. “We stellen ze tevens de vraag wat ze met de muziek willen vertellen, of ze een concept hebben. Laten ze nadenken over hun rol als artiest en bandlid. En geven ook aandacht aan zaken rondom een optreden zoals promotie maken via social media.”

Voor en achter de schermen
Wat Geronimo en zijn collega’s ook willen laten zien – wat ze zelf ook aan den lijve hebben ondervonden – is dat het vak van muzikant weliswaar leuk maar ook hard werken is. “Je moet niet muziek gaan maken met het idee even snel beroemd te worden. Zorg eerst maar eens dat je een zaaltje vol krijgt. Dat je op tijd voor repetities en optredens bent. We laten ze dus beleven wat het is om muzikant te zijn, voor en achter de schermen. Boven alles begint dat met de liefde voor muziek. Wij leren ze vervolgens hoe daar uiting aan te geven.” Ja, geeft hij aan, daar staan maar een beperkt aantal momenten voor. Lachend: “het liefst hadden we jongeren een half jaar onder onze hoede gehad.”

Het einde van traject is dus een optreden tijdens het ZPF. Volgens Geronimo een echte beloning. “Optreden voor publiek is heel bijzonder. Eigenlijk het leukste wat er is. Ik weet zeker dat het voor alle deelnemers genieten wordt. Het optreden, maar het voortraject eveneens. Want naast leerzaam moet het project vooral ook leuk zijn. Met als resultaat dat de jongeren zich verbeteren en nog beter ervaren wat het is om muzikant te zijn.”

Inschrijven is gratis en nog mogelijk tot 6 juli via de websites van Grenswerk en De Maaspoort.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad