Coronavirus of niet….. Hij komt! Hij komt!

9 september 2020

Het was droevig nieuws voor alle kinderen van Nederland en dus ook die van Venlo: Sinterklaas kan dit jaar niet op traditionele wijze ons land bezoeken. Door het coronavirus moet de kindervriend zich aan diverse maatregelen houden die direct contact met kinderen bijzonder lastig maakt.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Comité Kinderfeesten

Wat nu? Paniek? Rustig blijven? Zijn er dan ook geen cadeautjes? Kunnen kinderen wel of niet de schoen zetten? Voor VenloVanbinnen voldoende reden om de telefoon te pakken en de Goedheiligman zelf te ondervragen. Het werd een openhartig gesprek met gelukkig goed nieuws.

Sinterklaas wat horen we allemaal voor nare verhalen? U viert uw verjaardag komend jaar niet in Nederland?
“Rustig, rustig. Natuurlijk vier ik mijn verjaardag met alle lieve kinderen van Venlo en omstreken. Ik ben echter op leeftijd en val dus onder de risicogroep. De dokter in Madrid gaf het advies dat het beter was om mij vanwege het coronavirus niet tussen te veel mensen te begeven.”

Maar u bent toch niet ziek Sinterklaas?
“Nee, natuurlijk niet. Ik ben zo gezond als een vis. Alleen die corona he. Stel dat ik besmet raak, dan kan ik andere mensen besmetten. En zoals je weet deel ik graag uit, maar dan wel cadeautjes en snoepgoed. Geen enge ziektes. De kinderen van Venlo hoeven dus niet te vrezen. Ik kom in november naar ze toe. Samen met de Zwarte Pieten ga ik gewoon het dak op om pakjes te bezorgen. Helaas moeten we wel rekening houden met die verrekte anderhalve meter. De Pieten en ik moeten ons daar aan houden. Dat geldt hier in Spanje en dus ook in november en december tijdens ons bezoek aan Nederland. We mogen namelijk niet te dicht bij komen. Nee, een mondkapje gaan we niet dragen. We houden gewoon voldoende afstand. Als kinderen mij ergens zien, op de daken of waar dan ook, mogen ze zwaaien of heel zachtjes een liedje zingen. Mijn Pieten horen en zien namelijk alles.”

 

Komt u gewoon met pakjesboot 12 of deze keer op een andere manier?
“Beste mijnheer, dat weet ik helaas nog niet. De Intochtpiet belt bijna dagelijks met de burgemeester en de mensen van het comité Kinderfeesten om te kijken hoe we het beste naar Venlo kunnen komen. Met de boot of op een andere manier? Het moet vooral veilig zijn. Maar ik heb begrepen dat er deze herfst ook weer veel stormen verwacht worden. Dat zal vanzelfsprekend invloed hebben op ons reisschema. Het is daarom lastig om te zeggen op welke dag we precies aankomen. Zo snel we meer weten, zal Omroep Venlo dat zeker bekend maken. Een van mijn beste vrienden werkt bij de Omroep en die gaan we tijdig inlichten over onze reisplannen. En geloof me als we er eenmaal zijn, zullen de kinderen dat merken. Hoe dan ook.”

De kinderen kunnen dus gerust zijn?
“Wat mij betreft wel. Maar nogmaals: het zal dit jaar anders gaan dan andere jaren. Het handje schudden, een babbeltje maken of persoonlijk een tekening overhandigen, wordt lastig. Maar tekeningen kunnen de kinderen gewoon in hun schoen stoppen. En handjes geven? Ach, dan doen we dat toch gewoon volgend jaar weer. Die persoonlijke ontmoetingen horen bij het sinterklaasfeest. Voor één keer wil mij aanpassen, maar volgend jaar doen we weer normaal. Dus geloof mij als ik zeg dat we er alles aan doen om iedereen ook dit jaar een onvergetelijke pakjesavond te bezorgen.”

Eigenlijk is alles nog gewoon één grote verrassing?
“Juist! En dat maakt het zo leuk en zo spannend. Toch? Verrassingen en surprises horen bij Sinterklaas. Dus dit jaar gaan we nog meer verrassen dan anders. Ik kan je vast dit verklappen: zo spannend als het Sinterklaasfeest dit jaar gaat worden, zo spannend is het nog nooit eerder geweest en zal het waarschijnlijk nooit meer worden. Maar we komen naar Venlo. Dat is zeker. De inpakpieten zijn al volop bezig met het inpakken van cadeaus, dus wees niet bang. Coronavirus of niet. We gaan mijn verjaardag vieren. In Venlo.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad