Crowdfund-actie Limburgs Museum: magische tafels voor mensen met geheugenproblemen

21 september 2020

Vandaag 21 september, op Wereld Alzheimer Dag, start het Limburgs Museum een crowdfund-actie. Doel van de actie is Limburgers massaal op te roepen om bij te dragen aan drie Onvergetelijk Limburgs Museumtafels. Deze ‘magische’ tafels tonen stukken uit de collectie van het museum en hun bijbehorend verhaal; ze zijn bedoeld voor Limburgers met geheugenproblematiek zoals dementie, en bewoners van verzorgingshuizen.

Tekst: Jac Buchholz |Beeld: Limburgs Museum

Rondleidingen door het Limburgs Museum voor mensen met dementie en dergelijke bestaan al langer, vertelt woordvoerster Charlotte Janssen. “Daar kun je dit mee vergelijken. Die rondleidingen hebben een heel specifiek karakter, zijn niet zozeer educatief maar vooral bedoeld om die speciale groep bezoekers een mooie dag te bezorgen. Dat is ook het doel van de Museumtafel.”

Duik in het verleden
Want er is ook een doelgroep die niet naar het museum kan komen, bewoners van een verpleeghuis bijvoorbeeld. De Museumtafel biedt de mogelijkheid om toch bepaalde bijzondere stukken uit de collectie te zien. Dat gebeurt, legt Janssen uit, met behulp van een aanraakbaar scherm dat plat op een tafel wordt gelegd. Onder begeleiding van een speciaal getrainde ‘rondleider’ kunnen bewoners van verzorgingshuizen een duik nemen in de museumcollectie, en daarmee in hun eigen verleden. “Er worden een aantal afbeeldingen getoond die gerelateerd zijn aan dat eigen verleden zoals een oude schoolfoto of een ouderwets fornuis en daar kan een vraag, muziekfragment of een filmpje aan zijn gekoppeld.”

Op maat
Janssen vertelt dat wordt ingezet op drie tafels waarmee speciale ‘rondleiders’ door heel Limburg reizen. “Omdat iedere streek zijn eigen kenmerken van vroeger heeft, wordt de rondleiding per regio op maat samengesteld om een zo groot mogelijke herkenbaarheid op te roepen.” Inmiddels heeft er een geslaagde pilot plaatsgevonden bij zorginstelling De Beerendonck in Venlo. “Ik vond het prachtig om te zien hoe de bewoners genieten,” zegt welzijnsmakelaar Marsha Ververgaert van De Beerendonck. “Het werkt echt, er komt van alles naar boven. De Museumtafel levert heel mooie momenten op voor de bewoners.”

Geluksmomentje
Het Limburgs Museum wil dus drie Museumtafels aanschaffen. Draagbare modellen. Die zijn nogal kostbaar, vandaar de crowdfunding-actie. Directeur Bert Mennings van het Limburgs Museum heeft er vertrouwen in dat de crowdfunding slaagt. ”We hebben 29.000 euro nodig. Alle kleine beetjes helpen. Samen moeten we dat klaarspelen. Want dat wil toch iedereen: bewoners van zorginstellingen een geluksmomentje bieden?”

Gulle gevers kunnen een kleine tegenprestatie verwachten, zegt Charlotte Janssen tot slot, variërend van een kaartje of een bloemetje tot een museumbezoek ‘deluxe’ of een uniek kijkje in het museumdepot. Voor donerende bedrijven zijn er speciale tegenprestaties bedacht.

Doneren kan op: klik hier

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Bowie in Venlo

Bowie in Venlo

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen David Bowie kwam voorbij. Op televisie uiteraard – stel je voor, het zou wat zijn. Terug in de tijd, een optreden tijdens zijn Ziggy Stardust-tour in de Hammersmith Odeon. Voorafgaand aan afsluiter Rock ‘n’ Roll Suicide...